Διαλείπουσα Νηστεία: 10 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Η διαλείπουσα νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων λόγω των πολυάριθμων οφελών για την υγεία που συνδέονται με αυτήν. Θα χαρείτε να διαπιστώσετε ότι, σε αντίθεση με τις εξαντλητικές δίαιτες, η δίαιτα της διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα φαγητού. Έτσι σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προώθηση της καλύτερης λειτουργίας όλου του σώματος. 

Από τη μείωση του βάρους έως τη βελτίωση του ύπνου, μπορείτε να ενσωματώσετε τη διαλείπουσα νηστεία στο πρόγραμμά σας για να αποκτήσετε ένα υγιές σώμα. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά η επιλογή της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα που συμβάλλουν σε διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υπέρταση. 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τη διαλείπουσα νηστεία για να μειώσετε τη φλεγμονή, να βελτιώστε τον εγκέφαλό σας, να ενισχύσετε το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει τα εκπληκτικά οφέλη της σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς βοηθά στην εξάρθρωση παραγόντων που προωθούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες στο σώμα σας. 

Τι είναι η Διαλείπουσα Νηστεία; 

Η διαλείπουσα νηστεία αναφέρεται στην εκούσια αποχή από κάθε είδους ποτό και φαγητό. 

Είναι ένας γενικός όρος που εφαρμόζεται σε διάφορες πρακτικές. Πολλοί άνθρωποι τη θεωρούν μια μορφή “δίαιτας”, γεγονός που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσέγγιση αυτή έχει λάβει άμεση προσοχή. 

Η νηστεία 16/8 ωρών είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας νηστείας κατά την οποία ένα άτομο νηστεύει για 16 ώρες. 

Η εναλλασσόμενη νηστεία ημέρας (ADF) είναι μια άλλη εναλλακτική εκδοχή της διαλείπουσας νηστείας που απαιτεί από ένα άτομο να νηστέψει για 24 ώρες ή τον περιορίζει να παίρνει 500 θερμίδες την ημέρα. 

Μια άλλη προσέγγιση είναι η νηστεία 5:2 που απαιτεί μόνο δύο ημέρες νηστείας την εβδομάδα.  

Ο ορισμός της διαλείπουσας νηστείας διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

Κάποιοι τη θεωρούν καθημερινή νηστεία, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να τρώνε από τις 11 έως τις έξι το μεσημέρι. 

Αποδεδειγμένα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας για την υγεία 

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους 

Η διαλείπουσα νηστεία σας επιτρέπει να προγραμματίσετε την πρόσληψη τροφής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια των περιττών κιλών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να καταβάλλετε σημαντικές προσπάθειες. 

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ενσωματώσετε στη διατροφή σας θρεπτικές επιλογές τροφίμων με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Έτσι, αν είστε πρόθυμοι να χάσετε βάρος, μην κοιτάξετε παραπέρα από τη διαλείπουσα νηστεία και κάντε τη διαφορά. 

2. Μειώνει τους κινδύνους διαβήτη 

Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται επιρρεπείς στον διαβήτη τύπου ΙΙ. Δεν θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.  

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η διαλείπουσα νηστεία, καθώς περιορίζει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα σας. Επιπλέον, ο κύκλος νηστείας προάγει την παραγωγή των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη αποκαθιστώντας την έκκριση ινσουλίνης και βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου. 

3. Βοηθά στην εξισορρόπηση των κιρκάδιων ρυθμών 

Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στον κύκλο του ύπνου σας, ο οποίος είναι μια φυσική διαδικασία που ρυθμίζει την εγρήγορση και την υπνηλία στο ανθρώπινο σώμα. 

Η κατανάλωση τροφής πριν από τον ύπνο συνδέεται με διαταραχή του ύπνου και αύξηση του σωματικού βάρους και αυξάνει την παλινδρόμηση των οξέων.  

Ως εκ τούτου, η διαλείπουσα νηστεία σας βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, καθώς περιορίζει την κατανάλωση τροφής πριν από τον ύπνο. 

4. Αποτρέπει το μεταβολικό σύνδρομο 

Καθώς η διαλείπουσα νηστεία βοηθά το σώμα σας να επαναφέρει το κιρκάδιο ρολόι του περιορίζοντας την ποσότητα της τροφής που λαμβάνετε πριν από τον ύπνο, η διαδικασία αυτή επηρεάζει επίσης βέλτιστα το μεταβολισμό σας. 

Η όλη διαδικασία βελτιώνει την πέψη σας και προλαμβάνει διάφορα μεταβολικά σύνδρομα- μεγάλη ποσότητα σπλαχνικού λίπους, μέσω της σημαντικής μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και της γλυκόζης στο αίμα. 

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Η διαλείπουσα νηστεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγεννηθεί αναζωογονώντας τα αδρανή κύτταρα σε κατάσταση αυτοανανέωσης. 

Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) στο σώμα- ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα WBC που προστατεύουν τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος. 

6. Η διαλείπουσα νηστεία διεγείρει την αυτοφαγία 

Η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός για τη διατήρηση των κυττάρων στο σώμα και μπορεί να διεγερθεί από τη διαλείπουσα νηστεία.Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αυτοφαγία είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τη ζωτικότητα του εγκεφάλου, τη μακροζωία και την αντίσταση στις ασθένειες. 

Επιπλέον, ο μηχανισμός ανακύκλωσης της αυτοφαγίας βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. 

7. Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης 

Το οξειδωτικό στρες είναι μια σημαντική αιτία αυξημένης ποσότητας κυττάρων ελεύθερων ριζών στο σώμα. Όχι μόνο αυξάνει τα κύτταρα ελεύθερων ριζών, αλλά επηρεάζει και την ικανότητα του σώματος να εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες αυτών των κυττάρων. 

 Αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει προς τη γήρανση, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού στρες. 

8. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία 

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε τα νευρικά κύτταρα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.  

Η διαλείπουσα νηστεία, εν προκειμένω, επιταχύνει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και οδηγεί σε καλύτερη μνήμη και γνωστικές λειτουργίες. 

9. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς 

Ένα από τα αποτελέσματα της διαλείπουσας νηστείας είναι η υγιής απώλεια βάρους, που σημαίνει λιγότερο λίπος και χοληστερόλη στο σώμα. 

Ως εκ τούτου, μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, την αυξημένη LDL χοληστερόλη, τη φλεγμονή και τα τριγλυκερίδια του αίματος, ενώ βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. 

10. Η διαλείπουσα νηστεία μετριασμένη φλεγμονή 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τραυματισμός ή τα βακτήρια συμβάλλουν στη φλεγμονή στο σώμα σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αυτή η φλεγμονή οδηγεί σε μείζονες ή ελάσσονες ασθένειες υγείας, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακές διαταραχές. 

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να κάνει τη δουλειά για εσάς. Η νηστεία ενθαρρύνει το σώμα σας να απελευθερώσει τη γκρελίνη – την ορμόνη της πείνας που όχι μόνο μειώνει τη φλεγμονή αλλά και καταπολεμά τους κινδύνους ασθενειών που σχετίζονται με αυτή. 

Επιπλέον, η διαλείπουσα νηστεία εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. 

Συμπεράσματα για τα οφέλη της δίαιτας της διαλείπουσας νηστείας 

Τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας για την υγεία περιλαμβάνουν την προαγωγή της απώλειας βάρους, τη μείωση του κινδύνου διαβήτη, την εξισορρόπηση των κιρκαδιανών ρυθμών, την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, και την ανακούφιση από τις φλεγμονές. 

Μπορεί να βρείτε διάφορες σύντομες λύσεις για να χάσετε βάρος. Ωστόσο, είναι απίθανο ότι θα βελτιώσετε τη συνολική σας κατάσταση μέσω της επιλογής των εξαντλητικών διαιτών. Με τη διαλείπουσα νηστεία, μπορείτε να καταπολεμήσετε τους παράγοντες που βλάπτουν την υγεία, να χάσετε τα επιπλέον λίπη προωθώντας ταυτόχρονα τη μακροζωία. 

Related Articles

Back to top button