6 συμβουλές για να βελτιώστε την μνήμη σας

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγκέφαλος από ηλεκτρονικά κυκλώματα

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι καθώς μεγαλώνετε, η μνήμη σας επιδεινώνεται επίσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν είστε νεότεροι έχετε προστασία από την επιδείνωση της μνήμης.

Η γήρανση είναι μόνο μία αιτία απώλειας μνήμης. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

Αν θέλετε να το αποτρέψετε την απώλεια μνήμης οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώστε την μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου σας.

1. Περισσότερη χαλάρωση ίσων με καλύτερη μνήμη

Αν θέλετε να προστατεύσετε τις πρόσφατες αναμνήσεις σας, θα πρέπει να μείνετε μακριά από το άγχος.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση κορτιζόλης, ενός νευροφαρμάκου που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του εγκεφάλου, ειδικά με το χειρισμό των πρόσφατων αναμνήσεων. Επιπλέον, με το χρόνιο στρες, το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τις πρόσφατες αναμνήσεις μπορεί ακόμη και να συρρικνωθεί.

Αν θέλετε να το αποτρέψετε αυτό, θα πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε λίγο και να απελευθερώνετε την ένταση από το σώμα σας.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει.

2. Αποφύγετε το κάπνισμα

Τα τσιγάρα επηρεάζουν τη ροή του αίματος στις φλέβες σας.

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλό σας – και μειωμένη ροή αίματος σημαίνει μειωμένο οξυγόνο.

Με λιγότερο οξυγόνο προς κατανάλωση, ο εγκέφαλος μπορεί να μην λειτουργεί καλά όπως αναμενόταν, επομένως η μνήμη μπορεί να είναι μεροληπτική.

Η μείωση του καπνίσματος, η ακόμη καλύτερα, η διακοπή του, μπορεί να βοηθήσει να βελτιώστε την μνήμη.

3. Μείνετε μακριά από τις τοξίνες του εγκεφάλου

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα παράνομα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εάν γίνει κατάχρηση τους, μπορεί επίσης να έχουν την ίδια τοξική επίδραση στον εγκέφαλό σας.

Έτσι, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τη συνταγή που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και να μην αυτοθεραπεύεστε ποτέ.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κανονική απόδοση του εγκεφάλου σας. Η παρατεταμένη χρήση φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης.

4. Τρώτε υγιεινά

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει από τις τροφές που τρώτε.

Έτσι, εάν στερείστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Σίγουρα δεν θα θέλατε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Έτσι, ως πρόληψη, θα πρέπει να τρώτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να απορροφάτε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Επίσης, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις πρόχειρες τροφές.

5. Ασκήστε τον εγκέφαλό για να βελτιώστε την μνήμη

Βελτιώστε την μνήμη λύνοντας σταυρόλεξο

Βρείτε τρόπους να χρησιμοποιείτε και να βελτιώνετε τις ικανότητες σκέψης σας. Ορισμένοι ιδικοί προτείνουν τεχνικές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τις νοητικές δεξιότητες.

Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε μια καλά λειτουργική μνήμη, επομένως θα πρέπει να είναι κάτι που όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους και να δοκιμάσουμε τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με την ενασχόλησή τους με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βελτιώνουν τις νοητικές τους ικανότητες. Αυτό είναι αλήθεια και μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμη και στο σπίτι.

Απλές δραστηριότητες όπως τα σταυρόλεξα μπορούν να εξασκήσουν τον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας να βελτιωθεί, αν όχι, να αποτρέψει την εύκολη επιδείνωση της λειτουργίας του.

6. Θωρακίστε τον εγκέφαλό σας

Δεν έχει νόημα να βελτιώσετε τον εγκέφαλο αν δεν μπορείτε να τον προστατεύσετε σωματικά. Θα πρέπει πάντα να προστατεύετε το κεφάλι σας από τραυματισμούς, επειδή τα τραύματα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Ακόμη και οι απλοί τραυματισμοί πρέπει να αποφεύγονται, διότι οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, αν συσσωρευτούν, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλό σας.

Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε απλή πρόληψη, όπως να βάζετε κράνη όταν κάνετε ποδήλατο, προκειμένου να αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Συμπέρασμα

Αν θέλετε να μπορείτε να βελτιώστε την μνήμη, η υγεία του εγκεφάλου σας είναι το κλειδί. Έτσι, θα πρέπει να τον διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο υγιή και να αποφεύγετε όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να σας εκθέσουν σε νοητική φθορά.

Σχετικά Άρθρα