Στρες και Άγχος: Τι είναι, που διαφέρουν και 15 τεχνικές για την διαχείρισή τους

Άντρας σε άγχος

Είναι κοινό μυστικό πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ήταν ποτέ τόσο πιεσμένος, γεμάτος άγχος και στρες όσο στις μέρες μας. Ταυτόχρονα είναι σίγουρα αλήθεια ότι ως κοινωνία δεν είχαμε ποτέ μεγαλύτερη επίγνωση της δικής μας ψυχικής υγείας ή του τρόπου με τον οποίο ο τρόπος ζωής μας την επηρεάζει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας. Το ψυχικό στρες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης εργασίας ή μιας οικογενειακής διαμάχης. Το σωματικό στρες μπορεί να προκύψει χάρη στην υπερπροπόνηση στο γυμναστήριο ή στην υπερπροσπάθεια στη. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ασθένεια ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τι είναι το άγχος;

Γυναίκα σε άγχος

Το άγχος συζητείται συχνά από την άποψη του πώς επηρεάζει το μυαλό σας, αλλά το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο έντονος πονοκέφαλος, τα πεπτικά προβλήματα και ο μυϊκός πόνος είναι όλα παραδείγματα των σωματικών επιπτώσεων του στρες.

Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις σωματικές επιπτώσεις, επειδή πολύ συχνά όταν μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας, η συνήθης απάντηση των ανθρώπων είναι ότι όλα είναι στο μυαλό σας. Ότι πρέπει απλώς να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θα βγείτε από την κατάσταση.

Αυτή η συμβουλή θα είχε νόημα αν το άγχος ήταν πραγματικά μόνο ένα νοητικό κατασκεύασμα, αλλά σαφώς δεν είναι. Αν έχετε στομαχόπονο, αν προσπαθήσετε να σκεφτείτε πώς να βγείτε από την κατάσταση, θα καταλήξετε με ένα παντελόνι που σας περισσεύει και μια αρκετά ταπεινωτική ιστορία που θα το συνοδεύει.

Το άγχος είναι μια συλλογή σωματικών και ψυχικών αντιδράσεων σε αλλαγές ή προκλήσεις. Το γεγονός ότι βρίσκεστε εκτός της ζώνης άνεσής σας θα είναι συχνά η κύρια αιτία. Οι αντιδράσεις στο στρες δεν είναι πάντα κάτι κακό, πολλές φορές το στρες και ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε αυτό είναι που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Αν δεν είχατε το άγχος μιας εξέτασης οδήγησης, δεν θα οδηγούσατε. Αν δεν ανταποκρινόσασταν καλά στο άγχος μιας συνέντευξης για δουλειά, δεν θα είχατε προσληφθεί. Αν δεν ανταποκρινόσασταν στο άγχος της ανύψωσης μιας μπάρας από το πάτωμα, δεν θα γινόσασταν ισχυρότεροι και ικανότεροι στην άρση βαρών.

Το άγχος και το στρες συχνά συγχέονται. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς οι δύο καταστάσεις έχουν πανομοιότυπα συμπτώματα:

 • Κόπωση
 • Χαμηλή διάθεση
 • Αϋπνία
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Πόνοι και δυσφορία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το στρες προκαλείται από κάτι εξωτερικό. Ένα αυτοκίνητο που κινείται με πλήρη ταχύτητα προς το μέρος σας είναι μια εξωτερική απειλή που προκαλεί στρες. Το άγχος από την άλλη είναι εσωτερικό και προκαλείται από την ανησυχία για πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες, ακόμα κι αν δεν είναι πιθανοί. Το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι και να ανησυχείτε μήπως σας χτυπήσει αυτοκίνητο είναι ένα παράδειγμα άγχους.

Το άγχος επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του(1) και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν ποιο είναι άγχος και ποιο στρες.

Το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να εξελιχθεί σε άγχος και κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικά στρεσογόνου ή/και οδυνηρού γεγονότος που οδηγεί σε αγχώδη διαταραχή (2).

Είναι πέρα από το πεδίο αυτού του άρθρου να βοηθήσει στη διάγνωση του στρες ή του άγχους σε εσάς τον αναγνώστη, και δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Είναι όμως σημαντικό να συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ορισμένα από τα συμπτώματα του χρόνιου στρες και του άγχους, αλλά τελικά η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Οι τεχνικές μας για τη διαχείριση του στρες μπορούν να βοηθήσουν σε δευτερεύουσες πτυχές του στρες και του άγχους, αλλά δεν υποκαθιστούν συγκεκριμένες εξειδικευμένες συμβουλές από γιατρό ή θεραπευτή.

Η αντίδραση στο στρες

Γυναίκα σε στρες

Η απόκριση στο στρες είναι μια άμεση φυσιολογική αλλαγή στο σώμα σας όταν αυτό δέχεται ένα εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα. Ο εγκέφαλός σας είναι ο πρώτος που ανταποκρίνεται, στέλνοντας σήματα από την αμυγδαλή στον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος ανταποκρίνεται με την ενεργοποίηση του συναγερμού και την έναρξη μιας αλυσίδας γεγονότων. Η επινεφρίνη θα αρχίσει να διατρέχει το σώμα σας, αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση στενεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ο ρυθμός της αναπνοής σας θα αυξηθεί ραγδαία, ώστε ο εγκέφαλός σας να έχει περισσότερο οξυγόνο. Το σώμα σας θα παράγει περισσότερη ενέργεια ως αντίδραση μάχης ή φυγής.

Αυτή η αντίδραση είναι στιγμιαία, πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να αντιληφθείτε, αλλά δεν διαρκεί πολύ. Πρόκειται για μια αντίδραση που έχει σχεδιαστεί για τον άμεσο κίνδυνο. Ιδανικά, θα χρησιμοποιούσατε αυτή την επιπλέον ενέργεια και διαύγεια για να σκεφτείτε μια λύση ή/και να απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο.

Τι γίνεται όμως αν ο στρεσογόνος παράγοντας διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ο υποθάλαμός σας δεν μπορεί να συνεχίσει να απελευθερώνει επινεφρίνη, οπότε αντ’ αυτού, απελευθερώνει ορμόνες που διεγείρουν την απελευθέρωση κορτιζόλης. Μόλις απελευθερωθεί η κορτιζόλη, το σώμα σας μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση συναγερμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κορτιζόλη βοηθά επίσης στη ρύθμιση του σώματός σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μόλις φύγει το στρες, το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε χρησιμοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Σε αυτό το σενάριο, όλα τα διαφορετικά μέρη της αντίδρασης στο στρες έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Η αδρεναλίνη σας έδωσε την αρχική έκρηξη ενέργειας και ορμής, η κορτιζόλη βοήθησε να διατηρηθεί αυτό για όσο διάστημα το χρειαζόσασταν, και μόλις η απειλή πέρασε, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αποκατέστησε την τάξη και σας βοήθησε να χαλαρώσετε.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν μπορείτε να διορθώσετε τη λύση γρήγορα. Τι γίνεται αν το στρες σας οφείλεται σε μια εξέταση που απέχει πέντε ημέρες; Δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα άμεσα και αυτό μπορεί να οδηγήσει το σώμα σας να παράγει συνεχώς κορτιζόλη.

Τα ζώα δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, ούτε και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Η αντίδρασή τους στο στρες βασιζόταν σε πραγματικές απειλές και λειτουργούσε τέλεια για αυτό. Εξακολουθεί να λειτουργεί τέλεια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απειλές για τη ζωή τους. Αλλά το σύστημα αντίδρασης στο στρες δεν λειτουργεί εξίσου καλά για μακροχρόνια στρες, και σίγουρα δεν λειτουργεί καλά για το άγχος.

Τα μειονεκτήματα των χρόνιων υψηλών επιπέδων κορτιζόλης περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση του σωματικού λίπους
 • Κόπωση
 • Υπέρταση
 • Ακμή
 • Χαμηλή διάθεση
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Αργή αποκατάσταση από τραυματισμό
 • Αϋπνία
 • Χαμηλή τεστοστερόνη

Είναι δυνατόν να αφαιρέσετε το άγχος από τη ζωή σας;

Άντρας σε στρες

Η προφανής λύση σε όλα αυτά θα ήταν να αφαιρέσετε εντελώς όλο το άγχος από τη ζωή σας. Αλλά είναι αυτό ρεαλιστικό; Όχι, όχι πραγματικά. Στην αρχή, οτιδήποτε αξίζει να γίνει θα προκαλέσει κάποιο άγχος.

Η άσκηση και η δίαιτα απαιτούν να χειρίζεστε το άγχος, η διαμόρφωση μιας επιτυχημένης καριέρας απαιτεί άγχος και η ανατροφή των παιδιών δημιουργεί άγχος που θα αρκούσε για πέντε άτομα. Αν αποφεύγετε όλες τις μορφές άγχους, η ζωή σας μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένη.

Ακόμη και αν κάνατε ό,τι μπορούσατε για να αποφύγετε το άγχος, δεν έχετε κανέναν έλεγχο στο άγχος που δημιουργείται από τον εξωτερικό κόσμο. Πανδημίες, πόλεμοι, εξεγέρσεις, διαδηλώσεις και πολιτική, μπορούν να προκαλέσουν άγχος καθώς μαθαίνετε γι’ αυτά, τα συζητάτε με άλλους ή τα ζείτε.

Ακόμη και αν με κάποιο τρόπο αποφεύγατε όλες αυτές τις μορφές άγχους, θα μπορούσατε και πάλι να σας χτυπήσει αυτοκίνητο αύριο (αν και αυτό είναι φυσικά απίθανο).

Το θέμα εδώ δεν είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί περισσότερο άγχος, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε. Το θέμα είναι να επισημάνουμε τη ματαιότητα του να προσπαθείτε να αφαιρέσετε όλο το άγχος από τη ζωή σας, ώστε να βρείτε αντ’ αυτού πιο παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περιορίσετε το ρίσκο της αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων, αλλά τελικά χρειάζεστε ένα σχέδιο για όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Το οποίο είναι αυτό που θα καλύψουμε στην επόμενη ενότητα.

15 τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Ακολουθούν δεκαπέντε τεχνικές διαχείρισης του άγχους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε το άγχος σε καθημερινή βάση.

Ορισμένες τεχνικές είναι προληπτικές, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος αφού αυτό έχει εμφανιστεί.

Να θυμάστε ότι αυτές οι τεχνικές έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες και δεν το θεραπεύουν.

Το να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή εάν είστε χρόνια στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι.

1. Περιορίστε τον κίνδυνο έκθεσής σας σε άγχος

Ενώ δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από κάθε άγχος, είναι σίγουρα δυνατό να πάρετε στρατηγικές αποφάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας σε αυτά.

Για παράδειγμα, αν θεωρείτε τα πάρτι απίστευτα αγχωτικά, τότε το να το αναγνωρίσετε αυτό και να εξηγήσετε την κατάσταση στους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Αν η δουλειά σας είναι απίστευτα αγχωτική, τότε μπορείτε να μιλήσετε με το αφεντικό σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού γι’ αυτό, εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε μια παρόμοια δουλειά που να συνοδεύεται από λιγότερο άγχος. Ή να είστε πιο ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε πραγματικά να διαχειριστείτε.

Πάρα πολλοί άνθρωποι αγχώνονται προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, είτε αυτές προέρχονται από τους συναδέλφους τους είτε από τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Αν αισθάνεστε συχνά αγχωμένοι, τότε γιατί να μην προσπαθήσετε να γράψετε έναν κατάλογο με δέκα κοινές αιτίες άγχους. Μπορείτε στη συνέχεια να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του καταλόγου και να βοηθήσετε στη μείωση του αριθμού των αφορμών στην καθημερινή σας ζωή.

2. Άσκηση για τη μείωση του στρες

Ζευγάρι κάνει πρωινό τρέξιμο

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να κρατήσει το βάρος σας χαμηλά και να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες στη ζωή σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερπροπόνηση μπορεί να αυξήσει το στρες, γι’ αυτό να είστε λογικοί και να προπονείστε περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα με καλή ξεκούραση ανάμεσα στις συνεδρίες.

Ένα μείγμα καρδιο- και αντισωματικής προπόνησης θα σας προσφέρει τα καλύτερα οφέλη για την απώλεια βάρους, αλλά οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

Τα ομαδικά αθλήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθείτε.

Αλλά ο υπερβολικός ανταγωνισμός μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Θέλουμε απόλαυση και χαλάρωση και όχι καταστάσεις υψηλού στρες και δάκρυα.

3. Περάστε χρόνο στη φύση

Περπάτημα στο δάσος

Το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη χαλάρωση και την απόλαυση, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι οι χώροι πρασίνου είναι πιο αποτελεσματικοί από το αστικό περιβάλλον.

Τα δάση, τα χωράφια, οι λόφοι, τα ποτάμια και η παραλία είναι απίστευτα αποτελεσματικά στη μείωση του στρες και της κορτιζόλης(3).

Όσο πιο κοντά στη φύση μπορείτε να βρεθείτε, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι των πόλεων μη φοβάστε, μπορείτε ακόμα να έχετε καλά αποτελέσματα από τα πάρκα, αλλά αν είναι δυνατόν να βρείτε λίγη πραγματική φύση, περνάτε συχνά χρόνο εκεί για να ανακουφιστείτε και (ενδεχομένως) να προλάβετε το στρες.

4. Διαλογισμός

Διαλογισμός για το άγχος

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και σας βοηθούν να χαλαρώσετε όταν είστε στρεσαρισμένοι.

Η ενσυνειδητότητα διδάσκεται συχνά σε μαθήματα, όπως και πολλές μορφές διαλογισμού.

Μπορείτε όμως να διαλογιστείτε αρκετά εύκολα και μόνοι σας. Δεν απαιτεί καμία φανταχτερή στάση ή κάποια από τις θρησκευτικές προεκτάσεις με τις οποίες συχνά συνδέεται. Απλά ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στον ήχο της αναπνοής σας. Απλό.

5. Κοιμηθείτε 8 ώρες

Ζευγάρι που κοιμάτε

Ο ύπνος 7-8 ωρών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να σας επιτρέψει μια καλύτερη προοπτική για τις καταστάσεις που σας προκάλεσαν αρχικά άγχος.

6. Αποφύγετε τα διεγερτικά όταν είστε ήδη στρεσαρισμένοι

Η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη, αλλά το να σας ηρεμεί όταν είστε ήδη στρεσαρισμένοι δεν είναι ένα από αυτά. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση επινεφρίνης(4) και μπορεί επίσης να αυξήσει την κορτιζόλη(5).

Αυτό αντικατοπτρίζει την αντίδραση του στρες και μπορεί να κλιμακώσει τα πράγματα αν είστε ήδη στρεσαρισμένοι. Θυμηθείτε, η καφεΐνη όταν δεν είστε αγχωμένοι είναι απολύτως εντάξει και έχει πολλά οφέλη, αλλά προσπαθήστε να την αποφύγετε (και παρόμοια διεγερτικά) όταν είστε αγχωμένοι.

7. Διαχωρίστε την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή

Η εργασία είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες άγχους στους ενήλικες, ενώ η ζωή στο σπίτι μπορεί να είναι η πιο χαλαρωτική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με άλλες χώρες, με μια σχεδόν φετιχοποίηση του “hustling”. Το να εργάζεσαι σκληρότερα και για περισσότερο χρόνο θεωρείται ηθικά σωστό. Αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

Πρέπει να δημιουργήσετε αυτόν τον διαχωρισμό. Δουλέψτε σκληρά κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αλλά όταν έρθει η ώρα της απόλυσης πρέπει να απενεργοποιηθείτε και να καθαρίσετε το κεφάλι σας από όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά.

8. Βελτιώστε τη διαχείριση του χρόνου σας

Το να αργείτε για πράγματα μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό, όπως και το να είστε πολύ νωρίς. Το να βιάζεστε διαρκώς επειδή έχετε αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο σε ένα πράγμα, ενώ παραμελείτε άλλα, είναι μια άλλη αιτία άγχους.

Η διαχείριση του χρόνου είναι απαραίτητη αν θέλετε να πετύχετε πολλά και παράλληλα να έχετε έναν τρόπο ζωής κυρίως χωρίς άγχος.

Είναι μια δεξιότητα και μπορεί να χρειαστεί πολλή εξάσκηση, αλλά αξίζει τον κόπο να την κατακτήσετε.

9 Κάντε διατροφικές αλλαγές

Σαλάτα με φρούτα

Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιέχει πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της διάθεσής σας, να μειώσει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης και να βοηθήσει στη μείωση του στρες βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας την κούραση και παρέχοντάς σας την ενέργεια για να ασκηθείτε.

10. Κοινωνικοποιηθείτε με ανθρώπους που σας χαλαρώνουν

Η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε. Η απομόνωση είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες κατάθλιψης και άγχους.

Ωστόσο, πρέπει να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανθρώπων για τις ανάγκες σας.

Θα υπάρξουν φίλοι που φέρνουν το δικό τους δράμα, οι οποίοι μπορεί να μην είναι ιδανικοί αν είστε ήδη αγχωμένοι. Υπάρχουν επίσης φίλοι που είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς ή σας βγάζουν από τη ζώνη άνεσής σας.

Αυτό μπορεί να είναι καλό σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά όταν είστε ήδη αγχωμένοι μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Βρείτε φίλους γύρω από τους οποίους μπορείτε να χαλαρώσετε.

11. Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεθόδους για την αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους.

Σας βοηθά να βρείτε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να συζητάτε και να αναλύετε το άγχος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική με το άγχος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας αποτρέψει από το να περιπλανηθείτε σε ένα σπιράλ.

Βοηθά όμως και με το άγχος, διδάσκοντάς σας πώς να χειρίζεστε καλύτερα τις αγχωτικές καταστάσεις. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική σε αυτόν τον κατάλογο, εκτός από τη συζήτηση με έναν επαγγελματία.

12. Μιλήστε σε έναν επαγγελματία

Αν έχετε χρόνιο στρες και αυτό επηρεάζει την υγεία σας, τότε η συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε.

Ορισμένα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τσάι χαμομηλιού ή με μια βόλτα στο πάρκο. Πρέπει να συζητηθούν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

13. Συμπλήρωμα

Κάψουλες

Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν με τη διάθεση και να μειώσουν το στρες.

Συστατικά όπως η Rhodiola Rosea, η ashwagandha και τα παρόμοια μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να σας επιτρέψουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

14. Φυτικά φάρμακα

Αυτή είναι παρόμοια με την τεχνική νούμερο 13, αλλά βασίζεται περισσότερο σε τσάγια όπως η λεβάντα και το χαμομήλι.

Μπορούν να σας ηρεμήσουν, να σας χαλαρώσουν και να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε. Λειτουργούν τόσο ως προληπτικά όσο και ως θεραπείες.

15. Αποφύγετε τους γνωστούς εκλυτικούς παράγοντες

Τα τσιγάρα, το υπερβολικό αλκοόλ και ο τζόγος είναι όλα συμπεριφορές εθισμού, αλλά ακόμη και αν δεν είστε εθισμένοι, μπορούν να σας προσφέρουν πολύ άγχος όταν κάνετε κατάχρηση.

Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο, την όρεξη, τη διάθεση και την υγεία σας (λιγότερο τα τυχερά παιχνίδια, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό ζήτημα). Αν είστε ήδη στρεσαρισμένοι, τότε κανένα από αυτά τα πράγματα δεν θα σας βοηθήσει, απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τελικές σκέψεις

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, τότε η εξεύρεση τρόπων αποφυγής και αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων είναι απαραίτητη.

Το άγχος μπορεί να δυσχεράνει τον ύπνο, την άσκηση και τη διαχείριση του βάρους, ενώ παράλληλα βλάπτει την παραγωγή τεστοστερόνης και αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ακολουθήστε τις 15 τεχνικές αυτού του άρθρου, αλλά αν έχετε χρόνιο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Αναφορές

References

[1] https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/any-anxiety-disorder

[2] https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/overview/

[3] https://www.mdpi.com/2076-328X/8/5/49/htm

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8964766/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249754/