Πώς το γρήγορο φαγητό επηρεάζει το μυαλό

Γρήγορο φαγητό πίτσα

Εκτός από το να προσθέτετε πόντους στη μέση σας, πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ακριβώς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το γρήγορο φαγητό σε εμάς.

Πέραν από το να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικοί, φουσκωμένοι και τελικά υπέρβαροι, το γρήγορο φαγητό μπορεί στην πραγματικότητα να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διάθεση και το μυαλό σας.

Ήρθε η ώρα να αφήσετε κάτω την πίτσα!

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά…

Με το γρήγορο φαγητό μπορείτε να γίνετε πιο ανυπόμονοι

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, η απλή σκέψη του γρήγορου φαγητού μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανυπόμονοι.

Η διαδικασία αγοράς και κατανάλωσης γρήγορου φαγητού μάς έχει οδηγήσει στο να κάνουμε τα πάντα με μεγάλη ταχύτητα.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα

Δεδομένου ότι συνδέουμε το γρήγορο φαγητό με την ταχύτητα και την άμεση ικανοποίηση, αυτό έχει αντίκτυπο ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από το εστιατόριο.

Όπως και στο παραπάνω σημείο, θέλουμε το φαγητό μας γρήγορο και ικανοποιητικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να ξοδέψουμε χρήματα εξίσου γρήγορα και παρορμητικά.

Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και το να βλέπουμε λογότυπα fast food ή να θυμόμαστε μια πρόσφατη επίσκεψη σε μια αλυσίδα γρήγορου φαγητού μπορεί να μας μετατοπίσει σε μια ψυχική κατάσταση ανυπομονησίας.

Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Άντρας σε στρες

Σύμφωνα με ισπανική μελέτη, όσοι τρώνε πολύ fast food έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Γιατί; Λοιπόν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, η υψηλότερη πρόσληψη γρήγορου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κακή υγεία συνολικά, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Παράλληλα, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξήσει την πρόσληψη γρήγορων, επεξεργασμένων τροφίμων… “Comfort food”, σωστά;

Τρώτε πάρα πολύ και πολύ γρήγορα

Δεν είναι απαραίτητα το γρήγορο φαγητό που σας κάνει να τρώτε πιο γρήγορα, αλλά η ατμόσφαιρα γενικότερα. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ταχύτητα – και έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνετε.

Τα έντονα χρώματα, όπως το κίτρινο και το κόκκινο, διεγείρουν επίσης το μυαλό. Ο δυνατός φωτισμός και η δυνατή μουσική μπορούν επίσης να σας κάνουν να τρέχετε για να φάτε το φαγητό σας.

Στην πραγματικότητα, όταν ερευνητές του Cornell ανακαίνισαν την εμπειρία φαγητού στο εστιατόριο Hardee’s με στοιχεία όπως ο απαλός φωτισμός και οι μπαλάντες τζαζ, οι άνθρωποι έφαγαν σχεδόν 200 θερμίδες λιγότερες και δήλωσαν ότι απολάμβαναν το φαγητό περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν στο συνηθισμένο περιβάλλον.

Ο εγκέφαλός σας εθίζεται στη ζάχαρη

Γρήγορο φαγητό και ζάχαρη

Ο κόσμος πιστεύει ότι το γρήγορο φαγητό έχει πολλές θερμίδες και λίπος, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε επίσης πόσο υψηλή μπορεί να είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, συχνά τα τρόφιμα που φαίνονται “υγιεινά” περιέχουν την περισσότερη ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με κοτόπουλο Apple Pecan της Wendy’s περιέχει 40 γραμμάρια ζάχαρης- ένα παρφέ φρούτων και γιαουρτιού της McDonald’s έχει 22 γραμμάρια. (Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας συνιστούν την κατανάλωση όχι περισσότερων από 24 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα).

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως διαβήτη και παχυσαρκία. Σαρώσεις εγκεφάλου δείχνουν επίσης πόσο εθιστική μπορεί να είναι η ζάχαρη: όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο την επιθυμείτε.

Με το γρήγορο φαγητό μπορεί να νιώθετε περισσότερο άγχος

Εκτός από την κατάθλιψη, η υπερβολική κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με συμπτώματα άγχους. Οι καθαροί υδατάνθρακες σε πολλά είδη γρήγορου φαγητού μπορούν να προκαλέσουν διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Το εξαιρετικά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού, αϋπνία και άλλα συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα τηγανητά φαγητά μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλό σας να μιμηθεί τα συμπτώματα του άγχους.

Μπορεί να αισθάνεστε υπερκινητικοί

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γρήγορου φαγητού και πρόχειρου φαγητού κάθε είδους μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νευρικότητα. Αυτό οφείλεται στα τεχνητά χρώματα και τα συντηρητικά, ιδίως το βενζοϊκό νάτριο.

Αυτό το αίσθημα νευρικότητας είναι αυτό που γνωρίζουμε ευρύτερα ως “έξαρση της ζάχαρης”. Ωστόσο, κατά ειρωνεία της τύχης, σχετίζεται λιγότερο με τη ζάχαρη και περισσότερο με το βενζοϊκό νάτριο. Αυτό μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα όπως οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά διαίτης και τα καρυκεύματα.

Το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Χάμπουργκερ - Το γρήγορο φαγητό έχει ωραία χρώματα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών fast food σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσετε την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το πάγκρεας σας. Ενώ πιθανότατα καταλαβαίνετε ήδη ότι αυτό συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται με την άνοια.

Εάν ο εγκέφαλός σας αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, η ικανότητά του να δημιουργεί και να αποθηκεύει μνήμες θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Υπάρχουν ερευνητές εκεί έξω που δηλώνουν ότι το Αλτσχάιμερ είναι “διαβήτης του εγκεφάλου”.

Η διάθεσή σας μπορεί να κυμαίνεται από το κακό στο χειρότερο

Ενώ μπορεί να είναι τόσο εύκολο να αρπάξετε κάποιο λιπαρό φαγητό όταν δεν αισθάνεστε καλά, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικό.

Ερευνητές από το Penn State εξέτασαν πώς οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Παρόλο που δεν αναφέρθηκε διαφορά σε όσους είχαν θετική διάθεση, όσοι ένιωθαν πεσμένοι δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα ένιωθαν χειρότερα μετά την κατανάλωση ενός ανθυγιεινού γεύματος. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το “φαγητό της παρηγοριάς” μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ανακουφιστικό.

Είστε έτοιμοι να φροντίσετε την υγεία και την ευεξία σας;

Το Testogen χρησιμοποιεί 100% φυσικά συστατικά για να βελτιώσει την ενέργεια, την απόδοση, την ανάπτυξη των μυών, τη λίμπιντο και την απώλεια λίπους.

Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μια πλήρης υποστήριξη τεστοστερόνης για την ανδρική υγεία και ευεξία, βοηθώντας σας να αισθάνεστε καλύτερα!

Έτσι, αφήστε κάτω το γρήγορο φαγητό, χτυπήστε το γυμναστήριο και βάλτε τον εαυτό σας σε μια ρουτίνα που αγαπάτε.

Related Articles

Back to top button