Κολλαγόνο: Πως βοηθάει το πρόσωπο, τις αρθρώσεις και τους μυς

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου, 2020

Τι είναι το κολλαγόνο

Γυναίκα με καθαρό νεανικό πρόσωπο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη σε όλλα τα θηλαστικά. Αποτελεί περίπου το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του ανθρώπινου σώματος και 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Το κολλαγόνο θεωρείτε “η κόλλα που κρατά τα μέρη του σώματος μαζί”.

Είναι μια προτεϊνη που αποτελείτε από 1350 αμινοξέα. Τα κύρια στοιχεία του κολλαγόνου  είναι το υδρογόνο, το οξυγόνο, το άζωτο και ο άνθρακας. Ένα μόριο κολλαγόνου έχει μια άκαμπτη ελικοειδής μορφή στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από τη άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα.

Τι κάνει το κολλαγόνο

Όταν μιλάνε για το κολλαγόνο οι περισσότεροι εστιάζονται στο συνδετικό ιστό. Στην πραγματικότητα το κολλαγόνο υπάρχει σε διάφορες μορφές σε όλο το σώμα, εκτελώντας μια ποικιλία λειτουργιών από το κεφάλι έως τα πόδια.

Πψς το κολλαγόνο υποστηρίζει το δέρμα

Πως βοηθάει το πρόσωπο και το δέρμα

Μια από τις πιο εμφανές λειτουργίες του κολλαγόνου  είναι η υποστήριξη που δίνει στο δέρμα. Το κολλαγόνο  είναι απαραίτητο για την διατήρηση της νεότητας του δέρματος και την μείωση των ρυτίδων.

Το κολλαγόνο δομεί το δέρμα και σε στενή συνεργασία με μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται Ελαστίνη, επιτρέπει στο δέρμα την ευκαμψία που χρειάζεται για να τεντώνεται και να επιστρέφει στην αρχική κατάσταση καθώς το σώμα κινείται.

Οι ποσότητα του κολλαγόνου σχετίζεται άμεσα με ένα σφιχτό και νεανικό πρόσωπο.

Τι σχέση έχει με τα οστά

Το κολλαγόνο  παίζει ένα σημαντικό ρόλο στα οστά. Τα οστά αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ένα μείγμα του κολλαγόνου και του ανόργανο υδροξυαπατίτη. Οι δύο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την δομή, την ευκαμψία και την δύναμη των οστών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 30% των οστών αποτελείτε από οργανικά στοιχεία. Από αυτά τα οργανικά στοιχεία το κολλαγόνο  είναι το 95%.

Πως βοηθάει τους μυς

Οι ίνες κολλαγόνου παρέχουν στους μυς την δύναμη και την δομή που χρειάζονται για να κίνηση και την λειτουργία σε όλο το σώμα. Οι ίνες κολλαγόνου δεν είναι μέρος μόνο του σκελετικών μυών άλλα και είναι μέρος και των λείων μυών (όπως αυτών του αναπαραγωγικού συστήματος) και των μυς της καρδιάς.

Κολλαγόνο και αιμοφόρα αγγεία

Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεϊνη των τοιχωμάτων των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων σε όλο το σώμα. Δίνει στα αγγεία την μορφή και την δύναμη που χρειάζεται για την κυκλοφορία του αίματος σε όλο τα σώμα.

Η δομή της πρωτεΐνης κολλαγόνου

Τύποι κολλαγόνου

Το κολλαγόνο υπάρχει σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο πάνω από 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι το κολλαγόνο τύπου 1.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και περιγραφεί 28 διαφορετικοί είδη κολλαγόνου. Οι πέντε πιο συχνή τύποι κολλαγόνου είναι:

  • Τύπου I: Δέρμα, τέντονες, τοιχώματα αρτηριών, οστά, δόντια, εσωτερικά όργανα.
  • Τύπου II: Χόνδροι, Υαλίνη οφθαλμών
  • Τύπου III: Δίκτυα περιβλημάτων οργάνων
  • Τύπου IV: Μορφές βάσεων της κυτταρικής μεμβράνης
  • Τύπου V: Επιφανειακές κυτταρικές μεμβράνες, τρίχες, νύχια, πλακτούς, εσωτερικά όργανα

Πως βοηθάει στην καθυστέρηση της γήρανσης

Μετά τα 25 χρόνια το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να χάνει το κολλαγόνο με μια ταχύτητα περίπου 1,5% το χρόνο. Έτσι στα 35 χρόνια το σώμα έχει χάσει το 15% του κολλαγόνου και στα 45 του έχει χάσει το 30% του κολλαγόνου. Είναι αυτές οι ηλικίες που η αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος και στην υφή του γίνονται πολύ εμφανές.

Επιπλέον τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους, οι αρθρώσεις να χάνουν την ευκαμψία τους και η ποιότητα των οστών αρχίζει να χειρωτερεύει. Η πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει την μείωση του κολλαγόνου με διάφορες παθήσεις και διαταραχές.

Για αυτούς του λόγους η σωστή ισορροπία του κολλαγόνου στο σώμα είναι σημαντική για μια υγιή ζωή.