Ρυτίδες – Τύποι, Αιτίες και πως θα καταπολεμήσετε τις ρυτίδες

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου, 2020

Γυναίκα προσπαθεί να εξαφανίσει τις ρυτίδες με ένα σίδεροΟι ρυτίδες είναι ο εφιάλτης κάθε γυναίκας στην σημερινή εποχή. Είναι το μείζων θέμα συζήτησης μεταξύ γυναικών. Τι γίνεται όταν τις παρατηρούν; Ο πρώτος πανικός όταν πρωτοεμφανιστούν; Πώς γίνεται οι αντιμετώπιση τους;

Οι ρυτίδες είναι μια πτυχή, μία ρωγμή η οποία εμφανίζεται στην επιδερμίδα από κάποια ηλικία και μετά. Η ηλικία της εμφάνισης έχει να κάνει με το δέρμα της κάθε γυναίκας. Γνωρίζοντας το δέρμα και την λειτουργία του θα μπορέσετε να κατανοήσετε την εμφάνιση των ρυτίδων.

Το δέρμα αποτελείτε από τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το μεσαίο δέρμα και το υπόδερμα. Στο καθένα από αυτά τα επίπεδα υπάρχουν οι αδένες, οι μονάδες των τριχών και πλήθος νευρικών αποπλήξεων που καθιστούν το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε διάφορα ερεθίσματα.

Αυτό που παρατηρείτε σε αυτές τις επιφάνειες είναι ότι αναγεννιούνται νέα κύτταρα και αποβάλλονται τα νεκρά. Πιο βαθύτερα υπάρχουν οι κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την αντοχή του δέρματος από εξωτερικούς παράγοντες.

Στις γυναίκες παρατηρείτε ότι η δομή του δέρματός δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν δέρματα που γερνούν πολύ γρήγορα, όμως υπάρχουν δέρματα που εμφανίζουν φθορές πολύ αργότερα σε σχέση με την ηλικία τους. Δηλαδή η γήρανση εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την κληρονομικότητα και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Για παράδειγμά, ένα λιπαρό δέρμα είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην γήρανση και στην εμφάνιση ρυτίδων, από ένα δέρμα ξηρό και διάφανο. Επίσης υπάρχουν τα μελαμψά δέρματα που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα και εμφανίζουν ρυτίδες σε πιο μεγάλη ηλικία, σε αντίθεση με τα λευκά δέρματα που είναι πιο ευάλωτες και πιο ευαίσθητες.

Οι διάφοροι τύποι των ρυτίδων προσώπου

Δυναμικές ρυτίδες

Οι δυναμικές ρυτίδες δημιουργούνται από τις μυϊκές συσπάσεις του προσώπου. Καθημερινά τα χαρακτηριστικά του προσώπου υποβάλλονται σε χιλιάδες συσπάσεις. Υπάρχουν μύες που συσπώνται και χαλαρώνουν επιτρέποντας να χαμογελάμε, να δείχνουμε δυσαρέσκεια η και να δείχνουμε έκπληξη. Αυτές οι ρυτίδες ονομάζονται και ρυτίδες έκφρασης.

Το πόδι της χήναςΟι ρυτίδες εκφράσεις είναι:

  • Οι οριζόντιες ρυτίδες που σχηματίζονται στο μέτωπό
  • Η ρυτίδα του λιονταριού που σχηματίζεται ανάμεσα στα φρύδια
  • Το πόδι της χήνας που σχηματίζεται στην εξωτερική γωνιά του ματιού

Στατικές ρυτίδες

Οι στατικές ρυτίδες σχηματίζονται από την χαλάρωση των ιστών της επιδερμίδας και από την βαρύτητα. Ό βασικός λόγος που δημιουργούνται οι ρυτίδες είναι ο εξωτερικός παράγοντας, ο ήλιος.

Οι στατικές ρυτίδες είναι

  • Οι ρυτίδες συνοφρυώματος που απλώνονται από τις γωνιές του στόματος και το πηγούνι
  • Οι ρινοπαρειακές πτυχές, οι οποίες απλώνονται από τις πλευρές της μύτης προς τις γωνίες του στόματος
  • Οι ρυτίδες στο λαιμό και στο στέρνο

Αίτιες που εμφανίζονται οι ρυτίδες

Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα χάνει την ικανότητα να ανανεώσει και να αντικαταστήσει πλήρως τις βλάβες. Χάνει την φυσική υγρασία και παρουσιάζει μεγάλη αφυδάτωση η επιδερμίδα.

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι η συνηθέστερη αιτία εμφάνισης ρυτίδων. Αυτό το αποδεικνύουν και οι έρευνες που γίνονται συνεχώς. Επίσης βλάβη υπομένει στο δέρμα προκαλείτε και όταν βρίσκεται σε χώρο που καπνίζουν και ας μην καπνίζεται οι ίδιοι.

Κακή διατροφή

Γυναίκα δείχνει τις ρυτίδεςΗ διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία της επιδερμίδας. Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη εκτός από το να σας παχαίνουν, έχουν αποτέλεσμα και να σας γερνούν. Τα μόρια της ζάχαρης προσκολλώνται στις πρωτεΐνες όπως είναι το κολλαγόνο, στερεώνοντας το από τη σφριγηλότατα και την ενυδάτωση του δέρματος.Αυτό έχει σαν συνέπεια να παράγουν ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος, φτιάχνοντας ρυτίδες.

Το αλκοόλ

Η συνεχής κατανάλωσης του αλκοόλ προκαλεί στην επιδερμίδα αφυδάτωση και απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Επίσης επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό που είναι σημαντική για τη δημιουργία των νέων κυττάρων και την παραγωγή του κολλαγόνου.

Εξωτερικοί παράγοντες

Σημαντικοί παράγοντες για την δημιουργία των ρυτίδων είναι και οι εξωτερικοί παράγοντες: όπως το κρύο το χειμώνα που προκαλεί πολύ γρήγορα αφυδάτωση της επιδερμίδας, ο ήλιος του καλοκαιριού που καίει πολύ γρήγορα το δέμα και το γερνάει . Για αυτό πρέπει να ενυδατώνεται και να φοράτε πάντοτε αντηλιακό επί καθημερινής βάσης.

Δεν κάνετε απολέπιση απολέπιση καθαρίζει το δέρμα από τις ακαθαρσίες της ημέρας και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που την δείχνουν κουρασμένη και γερασμένη. Επίσης όταν πάτε να κοιμηθείτε και δεν κάνετε αφαίρεση του μακιγιάζ που είχατε όλη την ημέρα στο πρόσωπο σας.

Πως θα καταπολεμήσετε τις ρυτίδες

Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων.

Πλαστική χειρουργικήΤο laser κάνει πραγματικά θαύματα στην εξάλειψη των ρυτίδων, στα μάτια, στο μέτωπό και γύρο από τα μάτια.

Τα οξέα φρούτων απολεπίζουν σε βάθος την επιδερμίδα με συνέπεια οι επιφανειακές ρυτίδες να μειώνονται οι να εξαλείφονται.

Στις πιο δύσκολές περιπτώσεις χρησιμοποιείτε η πλαστική χειρουργική για αισθητικούς λόγους η και για την λείανση των ρυτίδων μέσο ενέσιμων προϊόντων που γεμίζουν τις ρυτίδες. Σε όλες τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον ειδικό πριν αποφασίσετε τι θα κάνετε με τις ρυτίδες σας.

Οι κρέμες προσώπου που έχουν ανακαλυφθεί από τους ειδικούς και η σωστή εφαρμογή τους, έχουν φέρει απίστευτα αποτελέσματα στην μείωση η και στην εξαφάνισή των ρυτίδων.

Το μυστικό της διατήρησης της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση είναι η σωστή και καθημερινή ενυδάτωσής από τις νεαρές ηλικίες.

Υπάρχουν πιο απλοί τρόποι αντιμετώπισης για να μην εμφανιστούν γρήγορα οι ρυτίδες όπως να αποφεύγεται τον ήλιο, να φοράτε καθημερινά αντηλιακό, να μην καπνίζεται, να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και πάνω από όλα να κάνετε πολύ καλό καθαρισμό της επιδερμίδας.