8 Καταπληκτικά Οφέλη των Βατόμουρων

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου, 2016

βατόμουραΤα μούρα είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και κοινά φρούτα που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα. Τα βατόμουρα έχουν μια ειδική θέση σε αυτή την οικογένεια φρούτων καθώς καλύπτουν πάρα πολλές μαγειρικές βάσεις: έχουν υφή, είναι εύκολο να φαγωθούν και να τα χειριστεί κάποιος και προσφέρουν τόνους γεύσης.

Αν είστε ένας από τους πολλούς που αγαπούν τα βατόμουρα, θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα να μάθετε ότι αυτές οι μικρές εκρήξεις γλύκας παρέχουν επίσης και πολλά οφέλη στην υγεία. Προσθέτοντας τα σε γιαούρτια, δημητριακά, σαλάτες, σπιτικό ψωμί, ή απλά απολαμβάνοντας τα σκέτα – όπως οι περισσότερες τροφές, τα βατόμουρα είναι καλύτερα όταν βρίσκονται στη φυσική τους μορφή. Ακολουθούν οκτώ καταπληκτικά οφέλη που προσδίδουν στην δίαιτα σας.

1. Περιέχουν φυσική ζάχαρη

Τα βατόμουρα ικανοποιούν πολλές γλυκές ορέξεις, αλλά το κάνουν με υγιεινό τρόπο. Γεμάτα με γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη, τα σώματα μας μπορούν εύκολα να πάρουν από την φυσική και υγιεινή ζάχαρη των βατόμουρων όποτε χρειάζονται μια γρήγορη, γλυκιά πηγή ενέργειας.

2. Βελτιώνουν την υγεία του μυαλού

Τα βατόμουρα μπορούν να προλάβουν φλεγμονή του εγκεφάλου η οποία (αν δεν λάβει προσοχής) μπορεί να οδηγήσει σε θέματα με τι μνήμη και τον κινητικό έλεγχο. Το μυαλό σας λατρεύει τις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις αυτών των μικρών μούρων, και είναι πιθανό ότι με περισσότερη κατανάλωση τους μπορεί να βελτιωθεί η απώλεια μνήμης και η δυσκολία στην κίνηση που επέρχονται με την ηλικία.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer

Μια και αναφερόμαστε στην υγεία του μυαλού, τα βατόμουρα έχουν ερευνηθεί (και αποσπάσει επαίνους) για το όφελος τους σε ένα εγκέφαλο που γηράσκει, και που περιλαμβάνει προστασία από συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις. Τα βατόμουρα μπορούν να προλάβουν αρρώστιες του μυαλού που σχετίζονται με την ηλικία όπως η Alzheimer.

4. Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτασμένοι. Το άλλο τεράστιο όφελος στην υγεία που οι φυτικές ίνες προσφέρουν είναι η διευκόλυνση της πέψης και η δημιουργία περιττωμάτων. Αν έχετε έλλειψη σε φυτικές ίνες, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε πρόβλημα στην πέψη της τροφής σας και αν έχετε πολλά «απομεινάρια» τροφής να κάθονται στο σύστημα σας, θα νιώσετε αρκετά μεγάλη δυσφορία. Προσπαθήστε να προσθέσετε βατόμουρα σε Ελληνικό γιαούρτι ή πλιγούρι βρόμης – επίσης πλούσιας σε φυτικές ίνες – για ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

5. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα βατόμουρα παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα από θρεπτικά οφέλη, και ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι κρίσιμη βιταμίνη για το σώμα σας, όταν έρθει η ώρα για μάχη με ασθένειες, αρρώστιες και μολύνσεις.

6. Βοηθούν εναντίον των καρδιοπαθειών

Με τα αντιοξειδωτικά και τα φυτο-οιστρογόνα, τα βατόμουρα έχουν συνδεθεί με μια υγιή καρδιά. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν είναι πολύ ωφέλιμα στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

7. Προσφέρουν μικροθρεπτικά συστατικά

Αν έχετε ελέγξει τα οφέλη από τα μικροθρεπτικά συστατικά, γνωρίζετε ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής δίαιτας. Τα βατόμουρα παρέχουν πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του φολικού οξέος, της βήτα καροτίνης και του ασβεστίου.

8. Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

Τέλος, η βιταμίνη C στα βατόμουρα δεν ωφελεί μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα – ωφελεί επίσης και το δέρμα σας. Η βιταμίνη C προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθάει το δέρμα σας να παραμείνει λείο και σφριγηλό. Επίσης προστατεύει και από τον ήλιο.