Πλιγούρι – Θερμίδες, Ιδιότητες, Διατροφική Αξία και Οφέλη

Πλιγούρι

Σε μια εποχή όπου οι επιλογές με γνώμονα την υγεία και η γαστρονομική καινοτομία διασταυρώνονται, το ταπεινό πλιγούρι αναδεικνύεται σε διατροφική δύναμη και σε καμβά για μαγειρική δημιουργικότητα.

Με πλούσια ιστορία και σεβασμό σε όλους τους πολιτισμούς, το πλιγούρι αντιπροσωπεύει μια οικογένεια δημητριακών ολικής αλέσεως που έχει κερδίσει νέα προσοχή στη σύγχρονη διατροφή.

Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν υγιεινές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί των εξευγενισμένων δημητριακών, το πλιγούρι προσφέρει μια ευέλικτη λύση που όχι μόνο ικανοποιεί τον ουρανίσκο αλλά και θρέφει το σώμα.

Περιεχόμενα

Τι είναι το πλιγούρι

Το πλιγούρι είναι ένας ολόκληρος κόκκος δημητριακών από τον οποίο έχει αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός, ενώ έχει διατηρηθεί το εσωτερικό μέρος του κόκκου, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπερμίου.

Ουσιαστικά, είναι ολόκληροι σπόροι που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, καθιστώντας τα μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή για κατανάλωση.

Διαφορετικοί τύποι δημητριακών μπορούν να μεταποιηθούν σε πλιγούρι και κάθε τύπος έχει τη δική του μοναδική γεύση, υφή και μαγειρικές εφαρμογές.

1. Πλιγούρι βρώμης

Είναι ολόκληροι πυρήνες βρώμης με αφαιρεμένο το φλοιό. Έχουν γεύση καρυδιού και μαστιχωτή υφή, χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή πλιγούρι βρώμης ή προστίθενται σε πιάτα για πρόσθετη υφή.

2. Πλιγούρι κριθαριού

Είναι ξεφλουδισμένοι κόκκοι κριθαριού με το πίτουρο και το φύτρο άθικτα. Έχουν μια πλούσια, ελαφρώς καρυδιούχα γεύση και χρησιμοποιούνται συχνά σε σούπες, βραστά, σαλάτες και συνοδευτικά πιάτα.

3. Πλιγούρι φαγόπυρου

Είναι οι αποφλοιωμένοι σπόροι του φυτού φαγόπυρου, το οποίο δεν είναι είδος σιταριού αλλά μάλλον ένας σπόρος χωρίς γλουτένη. Έχουν γήινη γεύση και χρησιμοποιούνται σε πιάτα όπως το κάσα, οι σαλάτες και ο χυλός.

4. Πλιγούρι σιταριού

Είναι ολόκληροι κόκκοι σιταριού με την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού. Έχουν πυκνή, μαστιχωτή υφή και ήπια, καρυδάτη γεύση και χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα όπως σαλάτες, πιλάφια και ως βάση για γεύματα.

Πλιγούρι: Διατροφική Αξία

Διατροφική Αξία

Η ελκυστικότητα τους έγκειται στη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια γενική επισκόπηση της διατροφική αξίας τους για 100 γραμμάρια διαφόρων τύπων.

1. Πλιγούρι βρώμης (ακατέργαστο)

 • Θερμίδες: 412
 • Υδατάνθρακες: 66γρ
 • Διατροφικές ίνες: 10,6γρ
 • Πρωτεΐνη: 12,5γρ
 • Λίπος: 7γρ
 • Βιταμίνες: Βιταμίνες Β (ιδιαίτερα Β1, Β5 και Β6)
 • Ανόργανα άλατα: Μαγνήσιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο

2. Πλιγούρι κριθαριού (ακατέργαστο)

 • Θερμίδες: 354
 • Υδατάνθρακες: 73,5γρ
 • Διατροφικές ίνες: 17,3γρ
 • Πρωτεΐνη: 12,5γρ
 • Λίπος: 2,3γρ
 • Βιταμίνες: Βιταμίνες Β (ιδιαίτερα Β3 και Β6)
 • Ανόργανα άλατα: Μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος

3. Πλιγούρι φαγόπυρου (ακατέργαστο)

 • Θερμίδες: 343
 • Υδατάνθρακες: 71.5γρ
 • Διατροφικές ίνες: 10γρ
 • Πρωτεΐνη: 13,3γρ
 • Λίπος: 3,4γρ
 • Βιταμίνες: Βιταμίνες Β (ιδιαίτερα B1, B3, B6 και B9), Βιταμίνη Ε
 • Ανόργανα άλατα: Μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο.

4. Πλιγούρι σιταριού (ακατέργαστο)

 • Θερμίδες: 339
 • Υδατάνθρακες: 71γρ
 • Διατροφικές ίνες: 10,1γρ
 • Πρωτεΐνη: 12,6γρ
 • Λίπος: 2,1γρ
 • Βιταμίνες: Βιταμίνες Β (ιδιαίτερα B1, B3, B6 και B9)
 • Ανόργανα άλατα: Μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο.

Πόσες θερμίδες έχει το πλιγούρι

Πόσες θερμίδες έχει

Παρακάτω παρουσιάζουμε, την κατά προσέγγιση αριθμό θερμίδων για διάφορους τύπους ανά 100 γραμμάρια:

 • Πλιγούρι βρώμης (ακατέργαστο): 412 θερμίδες
 • Πλιγούρι κριθαριού (ακατέργαστο): 354 θερμίδες
 • Πλιγούρι φαγόπυρου (ακατέργαστο): 343 θερμίδες
 • Πλιγούρι σιταριού (ακατέργαστο): 339 θερμίδες

Οφέλη του πλιγούρι για την υγεία

Πλιγούρι φαγόπυρου
Φωτογραφία από Karyna Panchenko από το Pixabay

Η κατανάλωση πλιγουριού προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και της φύσης τους ως δημητριακών ολικής αλέσεως.

Μερικά βασικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την ενσωμάτωσή του στη διατροφή είναι:

1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το πλιγούρι είναι δημητριακό ολικής αλέσεως, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει ολόκληρο τον πυρήνα του δημητριακού – το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών.

2. Πλούσιο σε διατροφικές ίνες

Τα πλιγούρια είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.

3. Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, όπως οι β-γλυκάνες της βρώμης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

4. Βοηθάει στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Αυτά τα δημητριακά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα ραφιναρισμένα δημητριακά, που σημαίνει ότι προκαλούν πιο αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν σταθερά επίπεδα ενέργειας.

5. Βοηθάει στην διαχείριση βάρους

Ο συνδυασμός διαιτητικών ινών, πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους παρέχοντας σταθερή ενέργεια και προωθώντας τον κορεσμό.

6. Προωθεί την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει υποστηρίζει ένα υγιές εντερικό περιβάλλον προωθώντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

7. Περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες

Τα βασικά μέταλλα που περιέχει, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, της παραγωγής ενέργειας και της μεταφοράς οξυγόνου.

Παρέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό και τη συνολική υγεία.

8. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Ορισμένα απ’ αυτά , όπως το φαγόπυρο, περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η ρουτίνη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονές.

9. Οφέλη ολικής άλεσης

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

10. Υποστηρίζει την μακροχρόνια υγεία

Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών στο πλιγούρι υποστηρίζει τον κορεσμό, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του μεγέθους των μερίδων και στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους και στη συνολική υγεία.

Πώς διαφέρουν τα πλιγούρια από τα ραφιναρισμένα δημητριακά;

Σαλάτα με πλιγούρι
Φωτογραφία από Monika από το Pixabay

Τα πλιγούρια είναι ολόκληρα δημητριακά που διατηρούν τη φυσική τους δομή, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπερμίου, μετά την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού.

Αντίθετα, στα ραφιναρισμένα δημητριακά έχουν αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο.

Αυτή η βασική διαφορά μεταξύ των πλιγουριών και των ραφιναρισμένων δημητριακών επηρεάζει το θρεπτικό τους περιεχόμενο και τις συνολικές επιπτώσεις τους στην υγεία:

1. Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Το πλιγούρι είναι πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα ραφιναρισμένα δημητριακά. Το πίτουρο και το φύτρο περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (βιταμίνες Β), μέταλλα (σίδηρος, μαγνήσιο), αντιοξειδωτικά και υγιεινά λίπη. Τα ραφιναρισμένα δημητριακά χάνουν σημαντικό μέρος αυτών των θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

2. Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πέψη, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν το αίσθημα κορεσμού. Τα ραφιναρισμένα δημητριακά, λόγω της αφαίρεσης του πίτουρου, έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

3. Γλυκαιμικός δείκτης

Τα δημητριακά αυτά έχουν γενικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα ραφιναρισμένα δημητριακά. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, γεγονός που είναι ευεργετικό για τη συνολική υγεία και τη διαχείριση των επιπέδων ενέργειας.

4. Κορεσμός και διαχείριση του βάρους

Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Τα εξευγενισμένα δημητριακά μπορεί να είναι λιγότερο χορταστικά και μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής.

5. Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα εξευγενισμένα δημητριακά είναι γενικά λιγότερο προαγωγικά για την υγεία λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά.

6. Επίπεδο επεξεργασίας

Καθώς υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του. Τα ραφιναρισμένα δημητριακά, από την άλλη πλευρά, υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών και σε ένα λιγότερο θρεπτικό τελικό προϊόν.

Συνοπτικά, το πλιγούρι αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα ραφιναρισμένα δημητριακά, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, των φυτικών ινών και των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.

Η ενσωμάτωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Συχνές ερωτήσεις

Πλιγούρι Βρώμης
Φωτογραφία από Karyna Panchenko από το Pixabay

Το πλιγούρι περιέχει γλουτένη;

Τα περισσότερα πλιγούρια είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Αυτά που προέρχονται από σπόρους που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι ή το κριθάρι, θα περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, όσοι προέχονται από σπόρους χωρίς γλουτένη, όπως η βρώμη ή το φαγόπυρο, είναι ασφαλή για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Πιο αναλυτικά:

1. Πλιγούρι χωρίς γλουτένη

Πλιγούρι βρώμηςΗ ίδια η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, αλλά συχνά επεξεργάζεται σε εγκαταστάσεις που χειρίζονται σπόρους που περιέχουν γλουτένη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση. Ως εκ τούτου, εάν απαιτείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, καλό είναι να αναζητήσετε πιστοποιημένη βρώμη χωρίς γλουτένη.
Πλιγούρι φαγόπυρουΠαρά το όνομά του, το φαγόπυρο δεν έχει σχέση με το σιτάρι και είναι φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη. Είναι μια κατάλληλη επιλογή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

2. Πλιγούρι με γλουτένη

Πλιγούρι κριθαριούΤο κριθάρι περιέχει γλουτένη και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
Πλιγούρι σιταριούΠεριέχει γλουτένη και δεν είναι κατάλληλα για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, είναι ζωτικής σημασίας να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη όταν επιλέγετε, ειδικά για τη βρώμη.

Επιλέγετε πάντα προϊόντα που φέρουν σαφή ένδειξη ότι δεν περιέχουν γλουτένη, ώστε να διασφαλίζετε ότι κάνετε ασφαλείς διατροφικές επιλογές.

Βοηθάει το πλιγούρι το αδυνάτισμα;

Ναι, μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, της αργής απελευθέρωσης ενέργειας και της θρεπτικής τους πυκνότητας.

Προάγουν την πληρότητα, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και προσφέρουν ευέλικτες επιλογές για ικανοποιητικά γεύματα. Ωστόσο, η επιτυχής απώλεια βάρους εξαρτάται επίσης από μια ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και ατομικούς παράγοντες.

Είναι τα πλιγούρια κατάλληλα για μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή;

Ναι, τα πλιγούρια είναι κατάλληλα για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Είναι φυτικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δημητριακά ολικής αλέσεως που προσφέρουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ευελιξία στα γεύματα.

Θυμηθείτε να τα συμπληρώνετε με μια ποικιλία άλλων φυτικών τροφών για ισορροπημένη διατροφή. Η συμβουλή ενός διαιτολόγου μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις ανάγκες σας.

Είναι το πλιγούρι καλή πηγή πρωτεΐνης;

Ναι, το πλιγούρι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια πολύτιμη επιλογή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Ειδικά τα βρώμης, κριθαριού και φαγόπυρου, για παράδειγμα, παρέχουν πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλει στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η συμπερίληψή τους στη διατροφή σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους χορτοφάγους και τους vegans που επιθυμούν να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες από φυτικές πηγές.

Να θυμάστε ότι η ποικιλία είναι το κλειδί, οπότε συνδυάστε τα με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες για μια ισορροπημένη διατροφή.

Είναι το πλιγούρι καλή πηγή φυτικών ινών;

Ναι, το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων των βρώμης, κριθαριού και φαγόπυρου, είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες λόγω της ελάχιστα επεξεργασμένης φύσης τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, η προώθηση της τακτικής κίνησης του εντέρου και η συμβολή στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η συμπερίληψη τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνολική ευεξία.

Λίγη ιστορία

Μπολ με πλιγούρι

Το πλιγούρι έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, καλύπτοντας διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες.

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι διάφοροι πολιτισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων, καλλιεργούσαν και κατανάλωναν διάφορους τύπους πλιγουριού ως βασική τροφή.

Ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης ανέφερε τα οφέλη τους για την υγεία, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στην αρχαία ιατρική.

Το πλιγούρι κριθαριού είχε σημασία στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς έπαιζε ρόλο στην κουζίνα τους και προσφερόταν ακόμη και ως φόρος τιμής στις θεότητες.

Στη μεσαιωνική Ευρώπη, το πλιγούρι βρώμης αποτελούσε κοινό διατροφικό συστατικό, παρέχοντας τροφή με τη μορφή πλούσιου χυλού, γνωστού ως “pottage”.

Ομοίως, το φαγόπυρο έχει ισχυρή παράδοση στην κουζίνα της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, κυρίως για την παρασκευή πιάτων όπως τα νούντλς σόμπα.

Αυτά τα δημητριακά χρησιμοποιούνταν από πρωτοπόρους, εξερευνητές και στρατιώτες για τη φορητότητά τους, τη μακροζωία τους και τη διατροφική τους αξία κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών και περιόδων έλλειψης.

Περίληψη

Ολοκληρώνοντας αυτή την εξερεύνηση του πλιγούρι, είναι προφανές ότι αυτά τα ταπεινά δημητριακά έχουν αξιοσημείωτες δυνατότητες να μεταμορφώσουν τόσο τα πιάτα μας όσο και την υγεία μας.

Tο πλιγούρι όχι μόνο τρέφει το σώμα μας με φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και πλούσιες γεύσεις, αλλά και μας υπενθυμίζει να τιμούμε την παράδοση, αγκαλιάζοντας παράλληλα την καινοτομία στην προσπάθειά μας για μια πιο υγιή και γεμάτη ζωή.

Related Articles

Back to top button