Οι Αρχές της Αγιουρβέδας στη Μάχη κατά του Πάχους

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2020

Αγιουρβέδα Προϊόντα

Παρότι η ιατρική της Αγιουρβέδας έχει σκοπό την θεραπεία προβλημάτων υγείας, μερικές αρχές έχουν στόχο την απώλεια βάρους. Στην Αγιουρβέδα, οι “άμα” ή τοξίνες προκαλούν πάχος και υπερβολικό βάρος.

Η “άμα” είναι μια λιπαρή ή υδατοδιαλυτή τοξίνη που προκαλεί την συγκέντρωση λίπους στο σώμα. Αυτές οι τοξίνες είναι παγιδευμένες μέσα στα κύτταρα του λίπους προκαλώντας αύξηση βάρους.

Όταν τα κύτταρα του λίπους γεμίσουν «άμα», μεγαλώνουν οδηγώντας σε μεγάλη κοιλιά, μηρούς, γλουτούς ή χέρια.

Για να μειώσετε το βάρος και να μείνετε αδύνατοι πρέπει να εξακριβώσετε ποιος τύπος “άμα” προκαλεί την αύξηση βάρους σας. Το χρόνιο στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλούν “άμα”.

Η εφαρμογή μιας σειράς από τεχνικές της Αγιουρβέδα έχει σκοπό να απαλλάξει το σώμα από τα “άμα” και να μειώσει το μέγεθος των λιπαρών κυττάρων. Όσο περισσότερο εφαρμόζετε αυτές τις τεχνικές τόσο πιο γρήγορα τα αποτελέσματα.

Αρχές της Αγιουρβέδα για να Πετύχετε ένα Λεπτό και Υγιές Σώμα

Αποτοξίνωση με τσάι

Πράσινο τσάι σε κούπα

Η αποτοξίνωση του συστήματος από “άμα” αρχίζει με χρήση ενός ειδικού αποτοξινωτικού τσαγιού.

Το τσάι είναι φτιαγμένο από ένα κοκτέιλ βοτάνων που διαλύουν το λίπος, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και απελευθερώνουν τις διόδους του σώματος για να φύγουν τα “άμα”. Στα συστατικά συνήθως περιλαμβάνονται κύμινο, κόλιανδρος και σπόροι μάραθου.

Πίνετε το τσάι το πρωί με άδειο στομάχι. Για δύο εβδομάδες πίνετε μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά θα πρέπει να δυναμώσετε το τσάι για να καθαρίσετε τελείως το σύστημα σας από “άμα”.

Κάψιμο λίπους με οργανικό μείγμα Triphala

triphala

Το triphala είναι ένα αρχαίο δυναμωτικό φτιαγμένο από τρία Ινδικά υπερφρούτα: το αμαλάκι, το χαριτάκι και το μπιμπιτάκι.  

Αυτό το βοτανικό γιατρικό έχει στόχο τη βελτίωση της υγείας, την καταπολέμηση ασθενειών και την αποτοξίνωση.

Το αμαλάκι περιορίζει την όρεξη σταθεροποιώντας το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.  Το χαριτάκι βοηθάει στην αποβολή των “άμα” από το έντερο, ενώ το μπιμπιτάκι καίει το περιττό λίπος και τα υγρά του σώματος.

Το triphala συνήθως πωλείται σε ταμπλέτες ή σκόνη. Πρέπει να το πάρετε μια ώρα πριν πάτε για ύπνο για να διατηρήσετε λεπτή σιλουέτα.

Προγράμματα Γευμάτων

Ayurveda Προγράμματα Γευμάτων

Για την Αγιουρβέδα το πρόγραμμα γευμάτων είναι πιο σημαντικό από τις θερμίδες που λαμβάνετε κάθε μέρα.

Το μεσημεριανό γεύμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί συμπίπτει με την ώρα που το σώμα βρίσκεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για κάψιμο λίπους.

Γι’ αυτό το 50% των ημερήσιων θερμίδων θα πρέπει να λαμβάνεται την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και όχι του πρωινού.

Ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωινό φτιαγμένο με τροφές εύκολες στον μεταβολισμό όπως φρέσκα φρούτα ή πλιγούρι βρόμης, γεύμα που να αποτελείται από κρέατα, αυγά και τυριά και δείπνο που να αποτελείται από σούπες και μαγειρεμένα λαχανικά.

Για την Αγιουρβέδα, η νύχτα είναι η χειρότερη ώρα για φαγητό καθώς ο μεταβολισμός είναι ελαττωμένος.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά την τροφή του, τα “άμα” αποθηκεύονται στα κύτταρα του λίπους.

Η δυνατότητα κατανάλωσης λίπους του σώματος βρίσκεται στο ελάχιστο την ώρα το δείπνου έτσι θα πρέπει να τρώτε το αργότερο μέχρι τις 7 το βράδι.

Προσθέστε σκόνη Κάρυ

curry

Η σκόνη Κάρυ είναι ένα δημοφιλές Ινδικό καρύκευμα που φτιάχνεται από κόλιανδρο, κύμινο, κουρκούμη και καυτερές πιπεριές.

Στην Αγιουρβέδα αυτό το καρύκευμα ενεργοποιεί και τις έξι γεύσεις: γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή, όξινη και πικάντικη, ώστε να νιώθετε κορεσμό αφού καταναλώσετε Κάρυ.

Η προσθήκη σκόνης Κάρυστα φαγητά σας βοηθάει στο κάψιμο περισσότερου λίπους και στην αποτοξίνωση του συστήματος από “άμα”.

Μόλις μια μικρή ποσότητα σκόνης Κάρυ είναι αρκετή για να κρατήσετε το σώμα σας αδύνατο. Απλά γεμίστε μια αλατιέρα και πασπαλίστε τα καθημερινά σας γεύματα με λίγο Κάρυ.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε την σκόνη σε λευκό ή σκούρο ρύζι χωρίς το καρύκευμα να επηρεάσει  τη γεύση του κόκκου.