Τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία και οι χρήσεις του

Το τζίντζερ, ένα ευπροσάρμοστο μπαχαρικό γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία.

Για αιώνες, χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

6 βασικά οφέλη του τζίντζερ για την υγεία.

Ρίζα τζίντζερ
Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay

Ακολουθούν 6 οφέλη του τζίντζερ για την υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες.

1. Το Gigner έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση.

Περιέχει βιοενεργά συστατικά, όπως η τζιντζερόλη, τα οποία συμβάλλουν σε αυτές τις ιδιότητες.

Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Επιπλέον, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ έχουν μελετηθεί εκτενώς και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αναστείλει τη βιοσύνθεση της προσταγλανδίνης και του λευκοτριενίου, που είναι μεσολαβητές φλεγμονής.

Μειώνοντας τη φλεγμονή, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος τζίντζερ μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα του μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

2. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες επίσης.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Περιέχει μια ομάδα αντιοξειδωτικών, γνωστή ως τζιντζερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα και έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ έχει την ικανότητα να μειώνει τους δείκτες οξειδωτικού στρες και να αυξάνει τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

3. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Έχει βρεθεί ότι το τζίντζερ έχει πιθανά οφέλη για την πέψη. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής πεπτικών ενζύμων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της γαστρεντερικής κινητικότητας, η οποία αναφέρεται στην κίνηση των τροφών μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να προωθήσει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Μια μελέτη με τη συμμετοχή υγιών εθελοντών διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρώματος τζίντζερ επιτάχυνε σημαντικά τη γαστρική κένωση, δηλαδή τη διαδικασία της εξόδου της τροφής από το στομάχι.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία

Ένα άλλο γνωστό όφελος του τζίντζερ είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει από τη ναυτία και τον εμετό. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της ναυτίας κατά την κίνηση και της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και του εμετού που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση.

Πιστεύεται ότι λειτουργεί μπλοκάροντας ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που προκαλούν ναυτία.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για εμετό.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και του εμετού σε έγκυες γυναίκες, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στη μητέρα ή το μωρό.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να έχει πιθανά οφέλη στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση, δηλαδή τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας στο σώμα και καύσης θερμίδων.

Αυτό μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε υπέρβαρους άνδρες, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση συμπληρώματος τζίντζερ μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, την αναλογία μέσης-ισχίων και την αναλογία ισχίων.

6. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη που αφορούσε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα τζίντζερ οδήγησε σε μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι επιδράσεις του τζίντζερ στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Προσθέτοντας τζίντζερ στη διατροφή σας

Τσάι τζίντζερ

Η ενσωμάτωση του τζίντζερ στην καθημερινότητά σας είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Το τσάι, που παρασκευάζεται με φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ, παρέχει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα ροφήματα.

Η προσθήκη τζίντζερ σε συνταγές και πιάτα, όπως οι φακές και το τουρσί, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη για την υγεία.

Είτε στη φρέσκια μορφή του είτε ως σκόνη, το τζίντζερ προσφέρει μια σειρά από μαγειρικές δυνατότητες.

Για εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τις επιδράσεις του στην υγεία, συνιστάται η συμβουλή ενός κλινικού διαιτολόγου. Μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες ποσότητες που πρέπει να καταναλώνετε και να σας βοηθήσει να το προσαρμόσετε στις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες.

Μορφές και Δοσολογία

Το τζίντζερ διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως φρέσκια ρίζα, αποξηραμένο , σε σκόνη και εκχυλίσματα.

Οι διάφορες ποικιλίες, όπως το λευκό , το κίτρινο και το μαύρο τζίντζερ, μπορεί να έχουν λεπτές διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Κάθε ποικιλία και μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, στα ροφήματα και στις φυτικές θεραπείες, προσφέροντας μια σειρά από επιλογές για την ενσωμάτωσή του στην καθημερινή σας ζωή.

Για παράδειγμα, το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να τριφτεί και να προστεθεί σε τηγανητά ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή νερού με ginger.

Το αποξηραμένο μπορεί να πασπαλιστεί πάνω από το πλιγούρι βρώμης ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ψησίματος.

Τα εκχυλίσματα μπορούν να προστεθούν σε smoothies ή να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε καραμέλες ή παστίλιες.

Όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες, το τζίντζερ είναι γενικά ασφαλές για τα περισσότερα άτομα.

Ωστόσο, οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και να επηρεάσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, οπότε συνιστάται προσοχή.

Συμπληρώματα τζίντζερ

Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα ginger, το φυσικό προτιμάται λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης τζιντζερόλης και των συνολικών οφελών για την υγεία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν μη σημειωμένα συστατικά, οπότε συνιστάται προσοχή όταν επιλέγετε συμπληρώματα.

Τζίντζερ στην παραδοσιακή ιατρική

Το τζίντζερ έχει πλούσια ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορες παθήσεις.

Διαφορετικοί πολιτισμοί το έχουν ενσωματώσει στις θεραπευτικές τους πρακτικές, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητές του για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, ναυτίας, φλεγμονών και την προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Οι ιστορικές χρήσεις του αναδεικνύουν τη μακρόχρονη φήμη του ως φαρμακευτικό μπαχαρικό.

Για παράδειγμα, στην αγιουρβεδική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης, την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπέρασμα

Το τζίντζερ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών, πεπτικών και ανακουφιστικών από τη ναυτία ιδιοτήτων.

Από τις ιστορικές χρήσεις του μέχρι τις διάφορες μορφές και μαγειρικές εφαρμογές του, το τζίντζερ εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες.