Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2018

Γυναίκα πίνει πράσινο τσάιΟι ιδιότητες και τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες σε πολλούς Ασιατικούς πολιτισμούς. Ωστόσο στο δυτικό κόσμος το πράσινο τσάι έγινε δημοφιλές πρόσφατα. Μόνο το τελευταίο διάστημα η επιστήμη έχει αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά υπόψη τα πολύ δήθεν οφέλη τις κατανάλωσης πράσινου τσαγιού.

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακή υγεία, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες που σχετίζετε με προβλήματα υγείας και μπορεί να έχει ένα ρόλο στην πρόληψη από συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Το τσάι, οτιδήποτε και αν είναι μαύρο, πράσινο η λευκό, προέρχεται από τα φύλλα διαφόρων ποικιλιών του φυτού Camellia Sinensis. Η διαφορά μεταξύ διαφόρων ειδών τσαγιού δεν έγκειται στο είδος του ίδιου του φυτού, άλλα στο τρόπου που τα φύλλα του τσαγιού επεξεργάζονται.

Τα φύλλα πράσινου τσαγιού υποβάλλονται σε ελάχιστη οξείδωση, σε αντίθεση με τα φύλλα μαύρου τσαγιού, το οποίο βοηθάει στην διατήρηση μεγάλου ποσοστού των αντιοξιδωτικών που περιέχει. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι στο πώς μεγαλώνει και επεξεργάζεται το πράσινο τσάι, το κοινό στοιχείο μεταξύ όλων αυτών των τρόπων είναι ότι εξασφαλίζουν ότι οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά διατηρούνται στο μέγιστο βαθμό.

Το πράσινο τσάι ειδικά περιέχει υψηλές ποσότητες ενός φυσικού είδους πολυφαινόλων γνωστό ως φλαβονοειδή, τα οποία έχει τραβήξει το ενδιαφέρων των ερευνητών χάρη στα πολλά οφέλη που έχουν για την υγεία. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα όπως χρώμιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Το πράσινο τσάι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C.

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

Πράσινο ΤσάιΤο πράσινο τσάι έχει μια μεγάλη ιστορία, ειδικά στην Κίνα, καθώς είναι εγγενές σε αυτή την περιοχή. Το πράσινο τσάι είναι αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας Κινέζικής κουλτούρας εδώ και 4000 χρόνια.

Είναι παραδοσιακά γνωστό πως το πράσινο τσάι βελτιώνει γενικά την υγεία και την ευεξία, εξορκίζει τις ασθένειες και διατηρεί την νεότητα. Πιο συγκεκριμένα το πιστεύεται ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διατηρεί την καλή υγεία της καρδιάς.

Βελτιώνοντας το κυκλοφοριακό σύστημα του σώματος, πιστεύετε επίσης πως απομακρύνει καρδιαγγειακές ασθένειες όπως στηθάγχη και εγκεφαλικά, καθώς και άλλα προβλήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη σοφία, το πράσινο τσάι μειώνει το στρες και ηρεμεί τα νεύρα. Είναι γνωστό πως είναι γενικά καλό για την ψυχική υγεία και θεωρείται ότι βοηθάει στο να κρατήσει το μυαλό ευκίνητο και σε εγρήγορση.

Παραδοσιακά πιστεύεται ότι το πράσινο τσάι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, διανοητικά και σωματικά. Κρατώντας το μυαλό ευκίνητο, την νεανική εμφάνιση και το σώμα υγιές το δέρμα πιστεύεται ότι το πράσινο τσάι προωθεί την μακροζωία.

Παρόλο που αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν γίνει για χιλιάδες χρόνια, μόνο η πρόοδος της επιστήμης και της φαρμακολογίας έδωσε την δυνατότητα να δοκιμαστούν αυτοί οι ισχυρισμοί και να γίνει κατανοητό ο μηχανισμός τους.