4 οφέλη των συμπληρωμάτων με L-Καρνιτίνη

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου, 2020

L-Καρνιτίνη

Η L-Καρνιτίνη είναι μια ουσία που φτιάχνεται φυσικά από το σώμα από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθιονίνη.

Παρά το ότι το σώμα παράγει την L-Καρνιτίνη φυσικά, μερικοί αθλητές επιμένουν να επιλέγουν περαιτέρω λήψη της σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής για να χάσουν περαιτέρω λίπος, να χτίσουν μυς και να φτάσουν τα επίπεδα απόδοσης που θέλουν.

Όμως πως ακριβώς λειτουργεί; Είναι αποτελεσματική; Και αξίζει να την προσθέσετε στη διατροφή σας;

Οι καρνιτίνες μεταφέρουν λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικρά όργανα που βρίσκονται σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας και μας παρέχουν ενέργεια καίγοντας ΑΤΡ ή αλλιώς Τριφωσφoρική Αδενοσίνη.

Οι καρνιτίνες είναι επίσης αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική ζημιά και επομένως λειτουργούν ενάντια στον καρκίνο και τις επιπτώσεις που έρχονται με την ηλικία.

Μέσω αυτών των μηχανισμών η L-Καρνιτίνη καταφέρνει να προσφέρει πολλά οφέλη.

1. Απώλεια λίπους

Η L-Καρνιτίνη μεταφέρει μεγάλα μόρια λιπαρών οξέων – όπως τα τριγλυκερίδια ή τα λίπη – στα μιτοχόνδρια για να οξειδωθούν ως ενέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της αποδοτικότητας και επομένως να εμποδίσουν το σώμα από το να αποθηκεύσει αχρησιμοποίητη ενέργεια σαν λίπος.

Ένα πρόσθετο όφελος από την αυξημένη απόδοση ενέργειας προκύπτει με την μορφή της μη γρήγορης αίσθησης απώλειας ενέργειας. Ουσιαστικά λειτουργεί ως αποτελεσματικό αντί ορεκτικό.

2. Αύξηση μυών

Όπως η κρεατίνη, η L-Καρνιτίνη μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αντοχή στην άσκηση και επομένως να εκτελέσετε περισσότερες επαναληπτικές ασκήσεις.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής μάζας και την δύναμης.

3. Ενέργεια

Νεαρό ζευγάρι κάνει ποδήλατο

Η βελτιωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγεί σε πιο αποτελεσματική ενέργεια βοηθώντας το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη γλυκόζη.

Επομένως είναι και καλό συμπλήρωμα για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

4. Ενδυνάμωση το ανοσοποιητικού συστήματος

Η L-Καρνιτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό άρα προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από την φθορά των ελεύθερων ριζών.

Αυτό οδηγεί σε προστασία από μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, και σε πρόληψη της φθοράς των γνωστικών λειτουργιών του μυαλού που επέρχονται με την ηλικία.

Αυτός είναι ένας αριθμός από οφέλη και αιτίας για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με καρνιτίνη.

Αν ψάχνετε για λίγη περισσότερη ενέργεια όταν γυμνάζεστε ή να κάψετε περισσότερο λίπος στον υπόλοιπο χρόνο σας, μπορεί να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα που το περιέχει, όπως είναι το συμπλήρωμα αδυνατίσματος PhenQ.

Καλό θα ήταν όμως να θυμάστε ότι όλα αυτά τα συμπληρώματα και οι υπερτροφές μπορούν να βελτιώσουν τις προσπάθειες κατά ποσοστό 1-2% το πολύ.

Ενώ μπορούν να προσφέρουν τη διαφορά σ’ έναν αθλητή έναντι του συναγωνισμού του και να σας προσφέρουν ένα σπρώξιμο στους στόχους απώλειας βάρους σας, δεν θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της διατροφής σας και δεν σας είναι απαραίτητα ως κάτι τέτοιο.

Αν σας περισσεύουν χρήματα και είστε παθιασμένοι με την γυμναστική σας, τότε μπορείτε να σκεφτείτε συμπλήρωμα L-καρνιτίνης.

Αλλιώς, καλύτερα να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη δίαιτα σας πάνω απ’ όλα.