Καφεΐνη και Αδυνάτισμα

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2018

Ο καφές έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνηΠολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καφεΐνη είναι ένας έξοχος τρόπος να χάσουν βάρος. Μπορεί:

  • Να μειώσει την όρεξη
  • Να υποχρεώσει την χρήση του λίπους γρηγορότερα κατά την άσκηση αφήνοντας περισσότερο γλυκογόνο για τους μυς
  • Να αυξήσει την αντοχή
  • Να δράσει μέσα σε 15 λεπτά και τα αποτελέσματα της να διαρκέσουν για ώρες
  • Να καθυστερήσει την κούραση και να κρατήσει τα επίπεδα ενέργειας ψηλά

Όμως, ενώ μπορεί να νιώθετε ότι μπορείτε να ασκήστε για περισσότερη ώρα, λόγω της μείωσης της όρεξης σας, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετές θερμίδες για να διατηρήσετε την άσκηση. Επίσης, παρά το ότι σας κάνει να μην νιώθετε πείνα, μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει να πάρετε βάρος εξαιτίας της ζάχαρης στον καφέ. Αν λαμβάνετε καφεΐνη συχνά, το σώμα σας θα αρχίσει να χρειάζεται όλο και περισσότερη για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα, κάτι που διαφέρει για το κάθε άτομο.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απεξάρτησης όπως πονοκεφάλους, κακή διάθεση και ευθιξία. Είναι διουρητικό κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αφυδατωθείτε λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών. Αυτό επίσης σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό από το βάρος που θα χάσετε θα είναι νερό το οποίο θα επανέρθει μόλις πιείτε ένα ποτήρι.

Η καφεΐνη λειτουργεί αυξάνοντας την ένταση και τον ρυθμό της σύσπασης της καρδιάς. Έτσι το αίμα κυκλοφορεί γρηγορότερα, περισσότερο οξυγόνο φτάνει στους μυς, προκαλώντας αυξημένη αντοχή. Δρα και σαν αγγειοδιασταλτικό – δηλαδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας περισσότερο αίμα στους μυς, αλλά θα σας προκαλέσει να φαίνεστε κόκκινοι στο πρόσωπο.

Η καφεΐνη είναι ένα νόμιμο, κοινωνικά αποδεκτό διεγερτικό και είναι άμεσα διαθέσιμο από πολλές πηγές. Μπορείτε να την αγοράσετε σε ταμπλέτες ή κάψουλες, μπορείτε να την πάρετε στον καφέ ή το τσάι ή ακόμη και τη σοκολάτα. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη καφεΐνη σε αυτά τα προϊόντα απ’ όση νομίζετε, όταν σκεφτείτε ότι 200 – 250 mg καφεΐνης κάθε μέρα είναι το επιτρεπόμενο όριο:

  • Στιγμιαίος καφές – 90mg
  • Τσάι, σε φύλλα ή σακουλάκι – 50mg
  • Αναψυκτικό διαίτης – 46.5mg
  • Σοκολάτα – 30mg
  • Ταμπλέτες ή κάψουλες μπορεί να διαφέρουν σε περιεκτικότητα καφεΐνης η οποία θα πρέπει να αναφέρεται στη συσκευασία.

Πώς να Χάσετε Βάρος σε Μερικές Μέρες

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την καφεΐνη σαν βοήθημα απώλειας βάρους, μην την παίρνετε μετά τις 6 το απόγευμα γιατί θα σας κρατήσει ξύπνιους. Προσπαθήστε να κάνετε τη γυμναστική σας το πρωί, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει χρόνο στα αποτελέσματα της να αφομοιωθούν πριν πάτε για ύπνο. Σε πολλούς μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι αν γυμναστούν αμέσως μετά τη λήψη καφεΐνης σε οποιαδήποτε μορφή, και όσοι δεν λαμβάνουν πολλή μπορεί να νιώσουν σύγκρια. Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις παρενέργειες και να την σταματήσετε αν νιώσετε άρρωστοι. Η καφεΐνη θα αυξήσει τον ρυθμό της καρδιά σας, ειδικά την ώρα της άσκησης, αλλά όσο το γνωρίζετε και δεν επιτρέπετε να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα θα πρέπει να είστε μέσα στα όρια ασφαλείας.

Η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα απώλειας βάρους, αλλά είναι εθιστική και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της και θα πρέπει να τα γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να τη χρησιμοποιήσετε.