Κυτταρίτιδα: Τι είναι, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2020

Κυτταρίτιδα στο πόδι

Η κυτταρίτιδα είναι η όψη φλοιού πορτοκαλιού που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Επηρεάζει περίπου 8 στις 10 γυναίκες και είναι από τα πράγματα που οι περισσότερες γυναίκες μισούν πάνω τους.

Μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες άλλα σε μικρότερο ποσοστό και μικρότερη έκταση.

Το εντυπωσιακό είναι πως δεν είναι “προνόμιο” μόνο τον παχύσαρκων η υπέρβαρων ανθρώπων. Ακόμα και πολύ λεπτοί άνθρωποι εμφανίζουν κυτταρίτιδα.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας ξεκινάει από την κατανόηση της.

Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψτε τις αιτίες που την προκαλούν.

Το τελευταίο βήμα είναι να διαλέξτε την κατάλληλη για εσάς μέθοδο θεραπείας της.

Πως δημιουργείτε η κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα και κανονικό δέρμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η κυτταρίτιδα προκαλείτε από το περιττό λίπος κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας.

Αυτό που την προκαλεί είναι στην ουσία ο τρόπος που συνδέεται ο μυϊκός ιστός με το δέρμα στις περιοχές όπου εμφανίζεται.

Στα σημεία του σώματος που η σύνδεση των μυών με το δέρμα δεν είναι ομοιόμορφη δημιουργούνται εσοχές στα οποία εισβάλει το λίπος σπρώχνοντας το δέρμα προς τα πάνω.

Που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιανδήποτε περιοχή του σώματος. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα λίπους είναι αρκετή για την εμφάνισή της.

Μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα στην κάτω κοιλιακή χώρα, στο πάνω μέρος των μηρών κοντά στους γλουτούς, στο πισινό, καθώς και μερικές φορές στα μπράτσα.

Οι κύριες αιτίες

Οι αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα είναι πολλές, άλλα μερικές από τις ποιο σοβαρές είναι:

Ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, οι ορμόνες της θυρεοειδούς και της προλακτίνης επηρεάζουν την εμφάνισή της.

Τα οιστρογόνα είναι η κύρια αιτία που εμφανίζετε περισσότερο στις γυναίκες πάρα στους άντρες.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα είναι η δεύτερη κύρια αιτία. Συγκεκριμένα γονίδια συμβάλουν στην εμφάνισή της. Εάν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας είχαν κυτταρίτιδα, κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανίσετε και εσείς.

Διατροφή και Κυτταρίτιδα

burger

Η διατροφή είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την δημιουργία του σωματικού λίπος. Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες, σε αλάτι και φτωχή σε ίνες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίζουν εκτεταμένη κυτταρίτιδα.

Η αύξηση του βάρους μπορεί να την κάνει πιο εμφανής, άλλα μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα, ακόμα και σε fitness άτομα.

Η μεγάλη κατανάλωση καφεϊνης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή της, καθώς αφυδατώνει το σώμα. Αντ΄ αυτού μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό και τσάι που ενυδατώνουν το σώμα και κάνουν πιο λείο το δέρμα.

Τρόπος ζωής

Ο σημερινός μοντέρνος καθιστικός, χωρίς ασκήσεις και γεμάτος στρες τρόπος ζωής συμβάλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει επίσης στην εμφάνιση της η να την κάνει πιο έντονη.

Τα ρούχα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα ρούχα επηρεάζουν την κυτταρίτιδα. Τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στης περιοχές που εμφανίζετε πιο συχνά, συμβάλλοντας στην δημιουργία της.

Το δέρμα

Το χρώμα του δέρματος δεν ευθύνεται για την δημιουργία της, άλλα το σκούρο δέρμα μπορεί να την κάνει λιγότερο εμφανής από ένα ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Αυτή η ενοχλητική εμφάνιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπος. Μερικοί είναι εντελώς φυσικοί και μπορεί να τα κάνετε στο σπίτι, ενώ άλλοι είναι ιατρικοί και εφαρμόζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Το κόστος μπορεί να ξεκινάει από μερικά ευρώ και να φτάσει σε πολλές χιλιάδες. Οι ποιο δημοφιλές τρόποι καταπολέμησή της είναι:

1. Κρέμες για την κυτταρίτιδα

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Οι κρέμες είναι η πιο διαδεδομένος τρόπος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Εφαρμόζονται στην περιοχή που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα.

Αυτές οι κρέμες στοχεύουν στην κάψιμο του λίπους κάτω από το δέρμα και λείανση της επιδερμίδας.

Μπορείτε να τα βρείτε σε σουπερμαρκετ, και φαρμακεία. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, όπως Nivea, Vichy, Roc, Revitol, έχουν δημιουργήσει κρέμες κατά της κυτταρίτιδας.

Η τιμή τους είναι σχετικά χαμηλή. Όσο για την αποτελεσματικότητα, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

2. Μασάζ με μέλι

Βάζο με Μέλι

Το μασάζ με μέλι είναι ο πιο φθηνός και εύκολος τρόπος αντιμετώπισης. Μια μέθοδος από τα παράδοση μας, που μπορεί να την εφαρμόσετε στο σπίτι και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε πολλά άτομα.

Καλύπτετε τις περιοχές που εμφανίζετε με μέλι και στην συνέχεια πιέζετε με τα χέρια, κρατώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα και μετά τα απομακρύνεται. Το επαναλαμβάνετε αυτό.

Μετά από μερικές φορές θα γίνει δύσκολο να απομακρύνεται τα χέρια. Αυτή η συνεχείς δράση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος σε αυτές της περιοχές του σώματος.

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι θαυματουργά άλλα βελτιώνεται αρκετά η κατάσταση.

3. Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που απομακρύνει το λίπος από το σώμα και έχει πραγματικά αποτελέσματα.

Είναι όμως ακριβή και όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έχει τα ρίσκα της. Χρειάζεται χρόνο για ανάρρωση και συχνά αφήνει ουλές στα σημεία που γίνετε η επέμβαση.

4. Μασάζ και θεραπείες spa

Οι διάφορες θεραπείες της κυτταρίτιδας που γίνονται κυρίως στα spa, όπως το Λεμφατικό Μασάζ, το Endermologie, η τα μασάζ με αιθέρια έλαια έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα στην λακκάκι εμφάνιση του δέρματος αλλά δεν αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα.

Τα αποτελέσματα διαρκούν λίγο και οφείλονται στην απομάκρυνση των περιττών υγρών.

6. Θεραπείες με Laser

Οι θεραπείες με laser γίνονται από συσκευές που χρησιμοποιούν την ενέργεια του laser για να κάψουν το λίπος κάτω από το δέρμα. Επίσης διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

7. Ασκήσεις και χάσιμο βάρους

Οι ασκήσεις  είναι η καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Πάντα συνοδευόμενα από αδυνάτισμα.

Πολλοί ειδικοί προτείνουν να ενσωματώστε αεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο καθημερινό σας πρόγραμμα μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ίνες.