Νοοτροπ: Τί είναι, πως δουλεύουν και αγορά από Ελλάδα

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Μαΐου, 2021

Τι είναι τα Νοοτροπ

Τα Nootropics, η στα ελληνικά Νοοτροπ, δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη. Παρόλο αυτό χρειαστήκαν σαράντα χρόνια για να γίνουν γνωστά και να μπουν στην καθημερινότητα μας.

Ο όρος Νοοτροπ είναι ένας γενικός όρος σε χημικές ενώσεις τα οποία παρέχουν μια σειρά από γνωστικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Μερικές από αυτές τις χημικές ενώσεις μπορεί να είναι φυσικές και άλλες συνθετικές, δηλαδή δημιουργημένα από τον άνθρωπο.

Ο όρος Nootropics ανακαλύφθηκε από τον Ρουμάνο  ιατρό Dr. Corneliu E. Giurgea το 1972. Ο Dr. Giurgea δημιούργησε σε εργαστήριο το πρώτο Nootropic, το Piracetam.

Πως δουλεύουν τα Νοοτροπ

Εάν ελπίζεται πως τα Νοοτροπ θα αυξήσουν το IQ σας, θα σας κάνουν πιο έξυπνους ή θα βελτιώσουν το διάνοια σας, μάλλον θα απογοητευτείτε. Τα Νοοτροπ ΔΕΝ τα κάνουν αυτά.

Άλλα τι μπορεί να κάνουν τα Nootropics;

Τα Νοοτροπ μπορεί να ενισχύσουν τις φυσικές λειτουργίες το εγκεφάλου.

Τα Νοοτροπ αυξάνουν την παραγωγή και την σηματοδότηση μερικών ζωτικής σημασίας νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ενώσεις που επιτρέπουν στους νευρώνες του εγκεφάλου να επικοινωνούν και να εργάζονται μαζί.

Αυξάνοντας την παραγωγή και ενισχύοντας την μεταφορά σημάτων τα Νοοτροπ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των σημάτων που ήδη συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των Νοοτροπ είναι ότι μέσα από την τακτική χρήση τους μπορεί να βελτιώσουν την γνωστική λειτουργία και να ενισχύσουν την γνωστική ικανότητα ταυτόχρονα.

Διάφοροι τύποι Νοοτροπ προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για το εγκέφαλο.

Τα οφέλη των Νοοτροπ

 • Βελτιώνουν την μνήμη
 • Βελτιώνουν την συγκέντρωση
 • Βελτιώνουν την διάθεση
 • Αυξάνουν την ικανότητα νοητικής επεξεργασίας
 • Αυξάνουν το χρόνο εστίασης
 • Μπορεί να επιβραδύνουν την γήρανση
 • Προλαμβάνουν τις βλάβες του εγκεφάλου
 • Διεγείρουν την ανάπτυξη νευρώνων και νευριτών

Δεν προσφέρουν όλα το Nootropics όλα τα παραπάνω οφέλη ταυτόχρονα. Θα πρέπει να κατανοήσετε τι θέλετε και μετά να δημιουργήσετε ένα καλάθι με ένα η παραπάνω Nootropics για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Τα 5 σημαντικότερα οφέλη των Νοοτροπ

Φοιτήτρια διαβάσει με την βοήθεια τον νοοτροπ

Τα οφέλη που προσφέρουν, η ασφάλεια και οι σχεδόν μηδενικές παρενέργειες που έχουν, κάνουν τα Nootropics μια τέλεια επιλογή για όλλους.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο Nootropic για να ενισχύσετε την καθημερινή λειτουργία πρέπει να κατανοήσετε τα πολλά οφέλη που παρέχουν.

1. Βελτιωμένη συγκέντρωση

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.  Σχεδόν όλα τα νοοτροπ αυξάνουν την συγκέντρωση. Με την βοήθεια τους, μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι στις σημαντικές εργασίες για πολλές ώρες συνεχόμενα.

2. Τα νοοτροπ ενισχύουν την μνήμη

Οι περισσότεροι άνθρωποι εύκολα διαβάζουν ένα εγχειρίδιο η μαθαίνουν καινούριες πληροφορίες. Όμως πολλοί δυσκολεύονται να ανακτήσουν αυτές τις πληροφορίες αργότερα, ακόμα και την ίδια μέρα.

Τα Nootropics υποστηρίζουν την μνήμη, διορθώνοντας  και ενισχύοντας τις λειτουργίες που σχετίζονται με την μνήμη.

3. Βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν φροντίζουμε το εγκέφαλο μας όπως πρέπει. Στην πραγματικότητα το καθημερινό στρες, το φορτωμένο πρόγραμμα μαζί με την κακή υγεία και τις κακές διατροφικές επιλογές μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα νοοτροπ αντιμετωπίζουν αυτές τις αρνητικέ συνήθειες αυξάνοντας την ροή του αίματος στο εγκέφαλο. Ταυτόχρονα διατηρούν τους νευρώνες και τα άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μερικά από αυτά προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων τοιυ εγκεφάλου, το οποίο μας προστατεύει ενώ γερνάμε.

4. Αντι-γήρανση

Πολλά άτομα καταλαβαίνουν ότι ένα στρεσογόνο και μειωμένης υγείας εγκέφαλο οδηγεί σε κοινά προβλήματα, όπως φτωχή μνήμη. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και άλλα όπως μειωμένος μεταβολισμός, ρυτίδες και να εξασθένηση της όρασης.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα με ένα υγιεινό τρόπο ζωής και φυσική άσκηση, άλλα οι βλάβες στο εγκέφαλο παραμένουν. Ευτυχώς, τα Nootropics μπορεί να ηρεμίσουν τον εγκέφαλο, να επουλώνουν την βλάβη που έχει γίνει και να μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης.

5. Βελτιώνουν την διάθεση

Η μειωμένη συγκέντρωση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Μια κοινή αιτία είναι η διάθεση. Η κακή διάθεση συχνά προκαλείτε από κακό ύπνο και κακές διατροφικές συνήθειες.

Τα Nootropics βελτιώνουν την διάθεση διεγείροντας  τους αισθητήρες του εγκεφάλου που ευθύνονται για την διάθεση. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να νικήσουν το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα και να ενισχύσουν την μνήμη και την εστίαση.

Ποιοι χρησιμοποιούν τα Νοοτροπ

Στοίβα με χρήματα

Από την πρώτη τους ανάπτυξη το 1972 τα Nootropics έχουν γίνει αποδεκτά από πολλούς ανθρώπους. Εύλογα προκύπτει η ερώτηση: Ποιοι χρησιμοποιούν τα Nootropics τακτικά;

Η κύριες κατηγορίες που χρησιμοποιούν τα Nootropics είναι:

1. Φοιτητές

Οι φοιτητές χρησιμοποιούν τα Nootropics για να ενισχύσουν την συγκέντρωση και να βελτιώσουν την μνήμη. Περισσότερο το χρησιμοποιούν όταν διαβάζουν για εξετάσεις  η όταν θέλουν να ολοκληρώσουν μια εργασία.

2. Επαγγελματίες

Πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα Nootropics για να διατηρήσουν την εστίαση όταν εργάζονται σε στρεσογόνο περιβάλλον και σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Τα Nootropics βελτιώνουν τη υγεία του εγκεφάλου για αυτούς που δουλεύουν σε θέσεις εργασίας με μεγάλη ένταση.

3. Αθλητές και Νοοτροπ

Τα Νοοτροπ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς του fitness για να ανεβάσουν την απόδοση τους. Συχνά ενσωματώνονται σε συμπληρώματα με την ονομασία “Γνωστικά ενισχυτικά”.

Παρόλο που η άσκηση είναι μια φυσική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να είστε συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένος για να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα σε κάθε συνεδρία άσκησης. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα Νοοτροπ.

4. Επαγγελματίες υψηλής απόδοσης

Τα Νοοτροπ έχουν βρει μεγάλη απήχηση σε όσους ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία και τα χρηματιστηριακά, καθώς τους βοηθάνε για να είναι εστιασμένοι και να έχουν διαύγεια σκέψεις.

Μειώνουν τον θόρυβο που προκαλείτε από το στρες και τις καταστάσεις υψηλής πίεσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η δημιουργικότητα μπορεί να θριαμβεύει.

5. Άλλοι

Τα Nootropics βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Πολλοί τα χρησιμοποιούν καθημερινά παρόλο που δεν σπουδάζουν η δεν κάνουν εργασία υψηλής πίεσης.

Μπορεί να βοηθήσουν να αποβάλλεται το άγχος που μπορεί να προκαλέσουν οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι γνωριμίες με καινούργιους ανθρώπους, κλπ.

Για πόσο διάστημα πρέπει να πάρετε ένα νοοτροπ

Πολλοί χρησιμοποιούν τα Nootropics για μια φορά και περιμένουν να δουν την διαφορά. Άλλα δεν είναι αυτός ο κανόνας. Μόνο μια παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα εάν είστε φοιτητής ή ο διευθυντής μιας εταιρείας τα Nootropics μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο η σωστή χρήση και σε διάρκεια χρόνου είναι σημαντικό για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Παρενέργειες των Nootropics

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει βάλει ο Dr. Giurgea οι ουσίες που ονομάζονται Nootropics πρέπει να έχουν ελάχιστες η καθόλου παρενέργειες. Έτσι όποια ουσία που ενισχύει την  υγεία του εγκεφάλου άλλα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες δεν είναι Nootropic.

Μερικές από τις παρενέργειες που προκαλούν τα Nootropics είναι:

 • Πονοκεφάλους και ημικρανίες
 • Στομαχικές διαταραχές
 • Εξάρτηση
 • Εξάντληση

Τα φυσικά Nootropics παρουσιάζουν πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Τα ποιο γνωστά Nootropics

ginkgo biloba

Υπάρχουν 7 είδη Nootropics. Μερικά από αυτά είναι πολύ παλιά, από τότε που ανακαλύφθηκαν τα Nootropics. Άλλα είναι σχετικά νέα και κυκλοφόρησαν μερικά χρόνια πριν.

1. Φυσικά/Φυτικά Nootropics

Τα φυσικά/φυτικά Nootropics είναι πιο γνωστά επειδή αυξάνουν την λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Μερικά από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Είναι εξαιρετικά ασφαλείς.

Τα πιο γνωστά φυσικά/φυτικά Nootropics είναι το: Valorcine, Bacopi Mnneri και το Ginkgo Biloba.

2. Racetams

Τα Racetams είναι η πιο δημοφιλές κατηγορία. Το πρώτο Nootropic που συνθετικέ από τον Dr. Giurgea, το Piracetam, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Τα Racetams βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και τη συγκέντρωση ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την διάθεση και τα επίπεδα της ενέργειας.

Τα πιο γνωστά Racetams είναι τα: Piracetam, Pramiracetam και Oxiracetam.

3. Cholines

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη του Choline. Είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και διαλύετε εύκολά στο νερό.

Οι Cholines βελτιώνουν την μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Συνήθως λαμβάνονται μαζί με τα Nootropics, ειδικά με Racetams.

Τα πιο γνωστά είναι: Citicoline, Centrophenoxine και Alpha GPC.

4. Peptides

Οι Peptides είναι παρόμοια με τα Racetams. Βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης, την ενέργεια, την εγρήγορση, την μνήμη και την κίνηση.

Το πιο γνωστό είναι το Noopept.

5. Vitamin B Derivatives (Παράγωγα της βιταμίνης B)

Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση της κόπωσης, ενώ αυξάνει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Είναι γνωστά για τις θετικές επιδράσεις που έχει σε ασθενείς με Alzheimer και σχιζοφρένεια.

Το πιο γνωστό είναι το Sulbutiamine.

6. Ampakines

Είναι η πιο καινούρια κατηγορία Nootropics, άλλα από τις πιο ισχυρές. Υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με αυτές και είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τους άλλους τύπους.

Βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και ενισχύουν την μνήμη.

Τα πιο γνωστά είναι τα Sunifiram και Unifiram.

7. Smart Drugs (Έξυπνα Φάρμακα)

Τυπικά τα Smart Drugs (Έξυπνα Φάρμακα) δεν είναι Nootropics, καθώς τα περισσότερα δεν πληρούν τα κριτήρια του Dr. Giurgea για τα Nootropics.

Τα περισσότερα Smart Drugs (Έξυπνα Φάρμακα) έχουν  σαν βάση την αμφεταμίνη που τα κάνει διεγερτικά. Μερικά Smart Drugs (Έξυπνα Φάρμακα) συμπεριλαμβανομένου Modafinil υπάγονται σε αυστηρούς κανονισμούς και περιορισμούς.

Τα πιο δημοφιλής είναι: Adderil, Modafinil και Adrafinil

Με το σωστό συνδυασμό Nootropics μπορείτε να έχετε ενέργεια, συγκέντρωση και να βελτιώστε τις γνωστικές ικανότητες.

Συμπληρώματα Νοοτροπ

1. NooCube

noocube χάπια

Το NooCube είναι ένα συνεργιστικό μείγμα νοοτροπικών που βοηθάει, υποστηρίζει και ενισχύει την συγκέντρωση, την νοητική ταχύτητα και την μνήμη. Είναι ένα μείγμα βιταμινών για το εγκέφαλο, αμινοξέων και άλλων δομικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργεί των νευροδιαβιβαστών.

Πως λειτουργεί το NooCube

 • Ενισχύει την γνωστική ικανότητα
 • Αυξάνει την συγκέντρωση
 • Βελτιώνει την μνήμη και την εκμάθηση

Αρχίζει να δουλεύει μετά από 30-45 λεπτά

Το NooCube μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση για 8-10 ώρες.

Το μπουκάλι περιέχει 60 χάπια και διαρκεί 30 ημέρες.

Η τιμή ενός μπουκάλι NooCube είναι 35€ και η αποστολή είναι δωρεάν.

Αγορά NooCube