Πως το Δέρμα σας Αποκαλύπτει τα Συναισθήματα

Γυναίκα με καπέλο

Γνωρίζατε ότι δέρμα σας μπορεί να αποκαλύψει και να αποτυπώσει την συναισθηματική σας κατάσταση και τα πιο εσώψυχα σας;

Δεν είναι μόνο οι μύες και οι μικροεκφράσεις που έχουν επίδραση στο δέρμα μας – το στρες και τα ίδια τα συναισθήματα μπορούν να το επηρεάσουν κατευθείαν μέσω της σύνδεσης εγκεφάλου – δέρματος.

Ναι, αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα, και υπάρχει η ανάλογη έρευνα να το υποστηρίξει. Υπάρχει και ο ανάλογος ιατρικός όρος γι’ αυτό: ψυχοδερματολογία.

Έτσι πολλές συναισθηματικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα όπως το άγχος, η οργή, το στρες, η ενοχή, τα καταπιεσμένα αισθήματα, η μη αποδοχή του εαυτού μας, η μη υπεράσπιση του εαυτού μας, και πάει λέγοντας.

Στον αντίποδα, οι δερματικές παθήσεις επίσης δημιουργούν πολύ στρες. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη ενός σπυριού πριν από μια σημαντική συνάντηση μπορεί να εντείνει το άγχος και το στρες που προϋπήρχε, και να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Επειδή το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, είναι σημαντικό να καταλάβουμε καλύτερα τη σύνδεση δέρματος – εγκεφάλου. Ακολουθούν τα στοιχεία κλειδιά που πρέπει να ξέρετε.

Πως το στρες επηρεάζει το δέρμα

Το δέρμα μπορεί να είναι συγχρόνως και δέκτης και πομπός στρες. Αυτό μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά η έρευνα έδειξε ότι το δέρμα έχει τον δικό του μίνι ΥBA άξονα (σύνδεση υποθαλάμου – βλεννογόνου αδένα) που απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη (δηλαδή ορμόνες στρες) στο δέρμα.

Όταν το στρες και τα δυνατά αισθήματα είναι χρόνια, αυτές οι ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα, προκαλώντας εγρήγορση της γήρανσης, μείωση της ίασης του δέρματος και αυξημένη ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Δερματικές παθήσεις που συνδέονται με το στρες

Μερικές δερματικές παθήσεις μπορούν να εκδηλωθούν, ερεθιστούν ή και να δημιουργηθούν από το στρες. Η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η ακμή, η επαφική δερματίτιδα, η αλωπεκία, το δέρμα που σε τρώει, και η κοκκινάδα έχουν συνδεθεί με το στρες και τα συναισθήματα. Το ίδιο και το μεγάλωμα – ρυτίδες, γραμμές, αυξημένος αποχρωματισμός, απώλεια ελαστικότητας και ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να προκληθούν από το στρες.

Προσέγγιση μυαλού-σώματος

Κάτω από το δέρμα σας, δεν μπορείτε να ξεφύγετε! Όμως, υπάρχουν τόνοι μικροπραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε πνευματικά υγιείς και έτσι να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος σας.

1. Προσπαθήστε να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε μέρα

Θα μειώσει τις ορμόνες στρες σας και θα διατηρήσει τους αδένες σας σε καλή λειτουργία. Ελλιπής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον ερεθισμό και τις ορμόνες στρες, επιδεινώνοντας τις οποιεσδήποτε παθήσεις του δέρματος.

2. Τεχνικές προσέγγισης μυαλού-σώματος

Ξεκινήστε οποιονδήποτε τεχνική προσέγγισης μυαλού-σώματος που θα σας βοηθήσει να ελαττώσετε το στρες και να καθαρίσετε το μυαλό σας. Βρείτε κάτι που να σας ικανοποιεί όπως γιόγκα, διαλογισμό, ασκήσεις με εικόνες γαλήνης, ζωγραφική, χρωματισμό ή απλά ασκήσεις αναπνοής.

3. Αλλάξτε τρόπο σκέψης.

Εξασκείστε την τέχνη του να αγαπάτε τον εαυτό σας. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη, κοιταχτείτε στα μάτια και πείτε κάτι θετικό. Επαναλάβετε την φράση όσες φορές θέλετε. Αν αυτό σας είναι δύσκολο στην αρχή, γράψτε κάτι θετικό σ’ ένα χαρτί, κολλήστε το στον καθρέφτη και διαβάζετε το δυνατά κάθε πρωί.

4. Δοκιμάστε βελονισμό.

Όχι μόνο είναι μια πολύ καλή επιλογή για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε αλλά μπορεί να βοηθήσει και με τις παθήσεις του δέρματος. Μερικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τεχνικές που βοηθούν στην μείωση του ερεθισμού προβληματικών περιοχών του δέρματος ή των ρυτίδων και των γραμμών.

5. Ψυχανάλυση.

Αν έχετε θαμμένα αισθήματα και βαθιά κρυμμένα τραύματα, ή αν δεν μπορείτε να βρείτε τρόπους  να εκφραστείτε με υγιεινό τρόπο, η ψυχανάλυση μπορεί να σας βοηθήσει με το να σας δώσει τα σωστά εργαλεία να βελτιώσετε την συναισθηματική σας ζωή.

Απλά να θυμάστε ότι το στρες και τα συναισθήματα είναι τόσο αποτέλεσμα του να ζείτε με μια δερματική πάθηση όσο και αιτία της πάθησης αυτής. Για τον λόγο αυτό, μια προσέγγιση μυαλού-σώματος μπορεί να είναι ότι χρειάζεστε για να γλυτώσετε από το πιο δύσκολα δερματικά προβλήματα. Ενώ δεν προσφέρει μια εύκολη λύση, μπορεί να είναι το πιο απελευθερωτικό πράγμα που έχετε κάνει για τον εαυτό σας.