Σιρόπι Yacon: Τι είναι το και πως βοηθάει να χάσετε κιλά

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Απριλίου, 2021

Υacon Ρίζες

Το σιρόπι Yacon  προέρχεται από το φυτό Yacon. Το φυτό Yacon είναι μία ρίζα που έχει την προέλευση της στην Νότια Αμερική. Για εκατοντάδες χρόνια, αυτή η ρίζα καλλιεργείται για φαγητό και εκτιμάται για τις ιατρικές ιδιότητες της.

Το σιρόπι Yacon εξάγεται από την ρίζα φυτού η οποία είναι όμοια σε εμφάνιση με τις γλυκοπατάτες. Τα εκχυλίσματα φιλτράρονται και μετά εξαϋλώνονται σε περιβάλλον χωρίς χημικά. Το εκχύλισμα μετατρέπεται σε ένα καφέ καθαρό υγρό. Η γεύση και η εμφάνιση του σιροπιού Yacon είναι παρόμοιες με αυτά του σιροπιού από σφένδαμο.

Πως βοηθάει το σιρόπι Yacon στην απώλεια βάρους

Μια έρευνα που έγινε σε 40 γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν μία κουταλιά σιροπιού Yacon έδειξε ότι το σιρόπι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Οι συμμετέχουσες έλαβαν μια μικρή ποσότητα σιροπιού Yacon πριν από κάθε γεύμα για 4 εβδομάδες. Δεν έκαναν τίποτα για να προσαρμόσουν την κατάσταση τους ή τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μετά το πείραμα, οι 29 από τις συμμετέχουσες έχασε περίπου ένα κιλό μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μερικοί ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι τα οφέλη στην απώλεια βάρους του σιροπιού Yacon οφείλονται στην περιεκτικότητα του σε φρουκτολιγοσακχαρίτες. Οι φρουκτολιγοσακχαρίτες είναι μόρια ζάχαρης τα οποία χρησιμοποιούνται σε εμπορικά σιρόπια. Αυτά τα χημικά τονώνουν τα αισθητήρια γεύσης χωρίς να χωνεύονται.

Παρότι οι φρουκτολιγοσακχαρίτες περιέχουν φρουκτόζη, γλυκόζη και σουκρόζη είναι φτιαγμένες περισσότερο από φυτικές ίνες που λέγονται ινουλίνη. Η ινουλίνη δεν μπορεί να χωνευτεί. Έτσι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τις περισσότερες από τις θερμίδες του σιρίπι.

Οι φρουκτολιγοσακχαρίτες υπάρχουν στη φύση στο σιρόπι Αγκάβε, όπως επίσης και στις μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σπαράγγι.

Όμως απ‘ όλες τις πηγές το σιρόπι Yacon έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρουκτολιγοσακχαρίτες. Στην πραγματικότητα αποτελείται κατά 50% από φρουκτολιγοσακχαρίτες.

Τρέφει ωφέλιμα βακτηρίδια

Όταν οι φρουκτολιγοσακχαρίτες φτάσουν στο παχύ έντερο, γίνονται τροφή για τα ωφέλιμα βακτηρίδια του εντέρου. Τα φιλικά βακτηρίδια ευνοούν την καλύτερη πέψη και προλαβαίνουν το πάχος, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα.

Όταν τα ωφέλιμα βακτηρίδια καταναλώσουν φρουκτολιγοσακχαρίτες, δημιουργούν ισχυρά λιπαρά οξέα τα οποία προωθούν την απώλεια βάρους. Εκτός από τις αντιπαχυντικές τους ιδιότητες, οι φρουκτολιγοσακχαρίτες του προφυλάσσουν από μυκητιακές λοιμώξεις. Επίσης κρατάει την γαστρεντερική οδό καθαρή.

Μειώνει την όρεξη

Μελέτες επίσης έδειξαν ότι οι φρουκτολιγοσακχαρίτες μειώνουν την ορμόνη της πείνας γκρελίνη  στο μυαλό. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη aγια τις οξείες πείνες και τις λιγούρες.

Οι φρουκτολιγοσακχαρίτες μειώνουν την παραγωγή γκρελίνης και αυτό οδηγεί στην μείωση της όρεξης. Όταν δεν πεινάτε τόσο πολύ, δεν κάνετε κακές επιλογές τροφής.

Δίνει ενέργεια στο σώμα

Οι φρουκτολιγοσακχαρίτες έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Όταν μετατρέπονται σε ενέργεια παράγουν αέρια και οξέα που δίνουν ενέργεια στο σώμα. Ακολούθως το σώμα έχει ενέργεια χωρίς να αποθηκεύει λίπος το οποίο συμβάλλει στο πάχος.

Είναι το σιρόπι Yacon αποτελεσματικό;

Οι ισχυρισμοί για την απώλεια βάρους βασίζονται σε μία και μοναδική έρευνα που έγινε σε 40 γυναίκες χωρισμένες σε δύο ομάδες οι οποίες έλαβαν ένα υποκατάστατο και σιρόπι Yacon για 4 μήνες.

Αυτές που έλαβαν το σιρόπι Yacon είδαν μεγάλες αλλαγές στον δείκτη σωματικής μάζας, τη συχνότητα ενέργησης και τα επίπεδα ινσουλίνης. Σε σύγκριση με την ομάδα που πήρε το υποκατάστατο, αυτές που πήραν το σιρόπι έχασαν βάρος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.

Τα στοιχεία φαίνονται αδιάσειστα αλλά ως τώρα, υπάρχει μόνο ένα τεστ που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς για τα οφέλη στην απώλεια βάρους του σιροπιού Yacon. Αν δεν γίνουν κι άλλες μελέτες στο σιρόπι, είναι δύσκολο να ειπωθεί ότι μπορεί να λύσει την πανδημία πάχους.