5 Οφέλη στην Υγεία από τα Αποξηραμένα Βερίκοκα

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαΐου, 2020

Αποξηραμένα βερίκοκαΤα βερίκοκα είναι τύπος φρούτου το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Το φρούτο είναι γνωστό για το ζωηρό κίτρινο προς πορτοκαλί χρώμα του, την χυμώδη σάρκα και το θρεπτικό περιεχόμενο. Εκτός από το ότι είναι μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, τα βερίκοκα βελτιώνουν επίσης την όραση και την απόχρωση του δέρματος.

Είτε καταναλώνονται φρέσκα, είτε αποξηραμένα, τα βερίκοκα περιέχουν όλα εκείνα τα θαυμάσια θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να κρατιέται το σώμα υγιές. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη από τα βερίκοκα που προκαλούν έκπληξη; Σκεφτείτε τα ακόλουθα:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές δυτικές ίνες. Μετά την κατανάλωση, οι διαλυτές ίνες στα αποξηραμένα βερίκοκα, επικάθονται στο στομάχι και δημιουργούν μία ουσία τύπου ζελέ. Αυτή η ουσία ενώνεται με το λίπος ώστε αυτό να απομακρυνθεί από το σώμα με ασφάλεια. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επίσης σας βοηθούν να νιώθετε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα και έτσι δεν χρειάζεται να τρώτε παραπάνω.

Επιπρόσθετα, μελέτες έδειξαν ότι τα αποξηραμένα βερίκοκα βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης στο σώμα! Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την πέψη και την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α., μόλις μισό φλυτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχει 19% από την προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών!

2. Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν υψηλότερες ποσότητες καλίου από τα φρέσκα. Το κάλιο βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων νερού εντός και εκτός των κυττάρων του σώματος. Αυτό το θρεπτικό συστατικό επίσης ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν λιγότερο κάλιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από υπέρταση.

Καταναλώνοντας αποξηραμένα βερίκοκα σαν σνακ βοηθάει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Μόλις μισό φλυτζάνι αποξηραμένων βερίκοκων περιέχει το 21% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης  καλίου.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε μη-αιματικό σίδηρο

Σε σύγκριση με το φρέσκο φρούτο, το αποξηραμένο βερίκοκο περιέχει περισσότερο μη-αιματικό σίδηρο! Ο μη-αιματικός σίδηρος είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα από τον αιματικό σίδηρο. Θα χρειαστείτε βιταμίνη C για να απορροφήσετε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Είναι καλό δηλαδή ότι τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν και βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας. Μόλις μισό φλυτζάνι αποξηραμένου βερίκοκου περιέχει 10% από την προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση σιδήρου.

4. Βελτιώνει την όραση

Ποιος γνώριζε ότι ένα φλυτζάνι αποξηραμένων βερίκοκων είναι καλό για τα μάτια; Όλοι οι τύποι ζωντανών κίτρινων ή πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών περιέχουν βήτα-καροτένιο. Το βήτα-καροτένιο είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βελτιώνει την όραση και προστατεύει το κύτταρα από την ζημιά των ελεύθερων ριζών. Το βήτα-καροτένιο επίσης ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. μισό φλυτζάνι αποξηραμένων βερίκοκων περιέχει 47% από την ημερήσια προτεινόμενη κατανάλωση βιταμίνης Α.

5. Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα

Οι διαιτητικές φυτικές ίνες στα αποξηραμένα βερίκοκα μαζεύουν τα κόπρανα για εύκολη απομάκρυνση. Το φρούτο περιέχει επίσης και ένα ήπιο καθαρτικό το οποίο ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα και άλλα γαστρεντερολογικά θέματα. Η πεκτίνη σε αποξηραμένα βερίκοκα επίσης αυξάνει το επίπεδο νερού του σώματος το οποίο βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν επίσης αλκαλικές ιδιότητες. Το φρούτο εξουδετερώνει τα στομαχικά οξέα ενώ τονώνει την πέψη. Τα αποξηραμένα βερίκοκα επίσης ρυθμίζουν το επίπεδο του pH της γαστρεντερικής οδού. Η τακτική κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων αποτοξινώνει τα έντερα χάρη στις ήπιες καθαρτικές τους ιδιότητες.