Ζεόλιθος – Τα 6 μεγάλα οφέλη του για την υγεία

Ζεόλιθος οφέλη

Ο ζεόλιθος είναι ένα ηφαιστειακό ορυκτό που μπορεί να μεταμορφώσει βαθιά την υγεία σας. Και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι υπερβολή. Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ζεόλιθος μπορεί να προσφέρει οφέλη που αλλάζουν την υγεία σας – από την αποτοξίνωση μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ζεόλιθος είναι επίσης η μόνη ουσία στον κόσμο που μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα τοξινών από το σώμα σας. Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα.

Για να σας δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο ισχυρός είναι ο ζεόλιθος, εδώ είναι τα 6 κορυφαία οφέλη για την υγεία από τη λήψη ενός συμπληρώματος ζεόλιθου υψηλής ποιότητας, όλα υποστηριζόμενα από την επιστήμη.

1. Ο ζεόλιθος είναι ισχυρός αποτοξινωτής

Οι τοξίνες βρίσκονται παντού. Από τον αέρα που αναπνέετε, μέχρι τα τρόφιμα που τρώτε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας και προκαλούν χάος στην υγεία σας.

Η ατελείωτη κόπωση, η ομίχλη του εγκεφάλου, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αμέτρητα προβλήματα υγείας είναι κοινές παρενέργειες όταν συσσωρεύονται αυτές οι τοξίνες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καθαρίζετε το σώμα σας από τις τοξίνες.

Ευτυχώς, ο ζεόλιθος είναι ο Jedi master της αποτοξίνωσης. Όλα αυτά χάρη στη μοναδική κρυσταλλική δομή του που μοιάζει με κηρήθρα.

Βλέπετε, κάθε θάλαμος εντός της κυψελοειδούς δομής του ζεόλιθου έχει αρνητικό φορτίο. Αυτό το αρνητικό φορτίο προσελκύει τις θετικά φορτισμένες τοξίνες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος ή οι νιτροζαμίνες(1).

Με πολλούς τρόπους, είναι σαν μαγνήτης για τις τοξίνες. Έτσι, όταν παίρνετε ένα σωστά καθαρισμένο συμπλήρωμα ζεόλιθου, ταξιδεύει μέσα στο σώμα σας παγιδεύοντας τις τοξίνες στο “μαγνητισμένο” κυψελοειδές κλουβί του.

Και δεδομένου ότι το σώμα σας δεν αποθηκεύει ζεόλιθο, το σώμα σας απλά τον αποβάλλει μόλις συνδεθεί με μια τοξίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ζεόλιθος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων τοξινών στο σώμα σας.

2. Ο ζεόλιθος αλκαλοποιεί το σώμα

Ένα άλλο γνωστό πλεονέκτημα του ζεόλιθου είναι η ικανότητά του να βοηθά το σώμα να εξισορροπεί το pH παρέχοντας αλκαλοποιητικά μέταλλα ΚΑΙ υποστηρίζοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Πολλές τροφές (σκεφτείτε το λευκό ψωμί, το ρύζι ή οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή) σχηματίζουν οξέα στο σώμα, ενώ τα περισσότερα πράσινα λαχανικά είναι αλκαλοποιητικά για το σώμα. Το αλκοόλ, τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση, ακόμη και το χρόνιο στρες, επίσης προσθέτουν οξύτητα.

Ένα υπερβολικά όξινο σώμα εμφανίζει σημάδια καταπόνησης όπως πονοκεφάλους, χρόνιες φλεγμονές, διαταραχές της διάθεσης, επίμονη κόπωση και πολλά άλλα.

Τα αλκαλοποιητικά μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση του οξέος στο σώμα. Σε έναν σωστά καθαρισμένο ζεόλιθο, τα αλκαλοποιητικά μέταλλα ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο βρίσκονται μέσα στους κυψελωτούς κλωβούς. Το κλουβί ζεόλιθου δίνει στο σώμα το ευεργετικό μέταλλο και παίρνει σε αντάλλαγμα την κακή τοξίνη.

Ο μεγαλύτερος ρόλος που παίζει ο ζεόλιθος στην αλκαλοποίηση του οργανισμού σχετίζεται με το πώς βοηθά τα νεφρά. Τα νεφρά σας διατηρούν το εσωτερικό σας pH. Ωστόσο, πολλά βαρέα μέταλλα επηρεάζουν τη λειτουργία των νεφρών(2).

Δεδομένου ότι ο ζεόλιθος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από τα βαρέα μέταλλα, υποστηρίζει τη βέλτιστη υγεία των νεφρών, ώστε τα νεφρά σας να μπορούν να εξισορροπήσουν αποτελεσματικά το pH του σώματός σας.

3. Ο ζεόλιθος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ζεόλιθος κλινοπτιλόλιθος μπορεί επίσης να ενισχύσει και να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αυτός ο ζεόλιθος έχει συγκεκριμένα αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων και αυξάνει τον αριθμό των μακροφάγων στο σώμα – δύο κύτταρα απαραίτητα για μια υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά τα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τελειώνουν εδώ. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας το σώμα σας ευάλωτο σε παθογόνους μικροοργανισμούς και επιρρεπές σε αυτοάνοσα προβλήματα (2)(3).

Αυτό σημαίνει ότι ο ζεόλιθος μπορεί και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και ταυτόχρονα να το προστατεύσει από τα βαρέα μέταλλα.

4. Υποστηρίζει ένα υγιές έντερο

Το διαρρέον έντερο εμφανίζεται όταν η επένδυση του εντερικού σας τοιχώματος έχει αυξημένη διαπερατότητα. Αυτό επιτρέπει στις ανεπιθύμητες τοξίνες και τα μικρόβια να διαρρέουν από τα έντερά σας στην κυκλοφορία του αίματος.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερβολική κόπωση, αυτοάνοσα προβλήματα, δερματικά εξανθήματα, κατάθλιψη και έντονη επιθυμία για ζάχαρη ή υδατάνθρακες.

Και αυτά τα συμπτώματα χειροτερεύουν μόνο με την πάροδο του χρόνου, αν το διαρρέον έντερό σας δεν θεραπευτεί. Τα θετικά νέα είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ζεόλιθος μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές έντερο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 12 εβδομάδες συμπληρώματος ζεόλιθου μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος(4).

5. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Όταν τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, συσσωρεύονται στο σώμα σας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο υδράργυρος από οδοντικά σφραγίσματα αμαλγάματος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, υπερβολικό θυμό και προβλήματα με το άγχος (5).

Πολλές φορές, αυτά τα προβλήματα απορρίπτονται ως αποτέλεσμα “μιας αγχωτικής ζωής” ή μιας χημικής ανισορροπίας αντί για τα βαρέα μέταλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά σημάδια συσσώρευσης βαρέων μετάλλων είναι ασαφή και μπορούν να εκληφθούν λανθασμένα για κάτι άλλο.

Η ζωή μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική χωρίς τα βαρέα μέταλλα να σας ρίχνουν. Βοηθώντας στη μείωση της συσσώρευσης βαρέων μετάλλων, οι ζεόλιθοι μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική διάθεση.

6. Προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή μικρόβια

Μαζί με τη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ο ζεόλιθος είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Στην πραγματικότητα, οι ζεόλιθοι είναι τόσο αποτελεσματικοί που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και σχηματισμών οδοντικής πλάκας. Και τα δύο προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο ζεόλιθος έχει αντι-ιικές ιδιότητες(6) λόγω της πιθανής ικανότητάς του να απορροφά ιικά σωματίδια μέσα στους κλωβούς του ζεόλιθου.

Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι ο ζεόλιθος μπορεί να μειώσει τα παθογόνα βακτήρια(7). Αυτό που κάνει τον ζεόλιθο ακόμη καλύτερο είναι ότι δεν έχει αρνητική επίδραση στα ευεργετικά μικρόβια στο έντερό σας.

Γιατί η αποτοξίνωση είναι απολύτως απαραίτητη

Έχετε παίξει ποτέ το παιχνίδι whack-a-mole σε μια στοά; Λοιπόν, οι τοξίνες μοιάζουν λίγο με αυτό. Όσες φορές κι αν καταφέρετε να εξαλείψετε μια τοξίνη από τη ζωή σας, μια άλλη φαίνεται να εμφανίζεται στη θέση της. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τοξίνες βρίσκονται πρακτικά παντού.

Μπορούν να βρεθούν σε:

 • Τροφές (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, χημικά πρόσθετα).
 • Στον αέρα που αναπνέετε (ρύποι)
 • Αντικείμενα οικιακής χρήσης (καναπέδες, καρέκλες, κρεβάτια, μπογιές, κλειδιά)
 • Νερό (κοινή πηγή βαρέων μετάλλων)

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκτεθείτε σε τοξίνες, αυτές συσσωρεύονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Τότε είναι που προκύπτουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, αυτές οι τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου σας, να ρίξουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σας δυσκολέψουν να χάσετε βάρος.

Ενώ είναι σίγουρα καλή ιδέα να αποφεύγετε τις τοξίνες όσο καλύτερα μπορείτε, είναι εντελώς αδύνατο να τις αποφύγετε όλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καθαρισμός αυτών των τοξινών από το σώμα σας είναι απαραίτητος. Ένα συμπλήρωμα ζεόλιθου θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε με ευκολία.

Γιατί συμπλήρωμα; Λοιπόν, ο ζεόλιθος δεν είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στα τρόφιμα. Αλλά δεν μπορείτε να επιλέξετε ένα οποιοδήποτε συνηθισμένο συμπλήρωμα ζεόλιθου. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να σπαταλήσετε τα χρήματα που με κόπο κερδίσατε.

Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε ένα με ζεόλιθο που έχει καθαριστεί σωστά, ώστε να μπορεί να συλλάβει τις τοξίνες, και έχει μέγεθος ώστε να μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος, διαφορετικά θα περάσει απλά χωρίς να πάρει πολλές τοξίνες.

Συμπέρασμα για το ζεόλιθο

Ο ζεόλιθος είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φυσικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της υγείας σας. Μαζί με την ικανότητά του να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα, μπορεί να αλκαλοποιήσει, να βελτιώσει τη διάθεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και να προστατεύσει από επιβλαβή μικρόβια.

Δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος τοξίνες παντού, ο ζεόλιθος είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ. Αλλά δεν αρκεί οποιοσδήποτε ζεόλιθος.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του ζεόλιθου για την υγεία, αναζητήστε μια πηγή υψηλής ποιότητας που έχει καθαριστεί σωστά και έχει το κατάλληλο μέγεθος για απορρόφηση. Όταν το κάνετε, μπορεί να παρατηρήσετε τον εαυτό σας να βιώνει ένα νέο επίπεδο διαρκούς ενέργειας και ζωντανής υγείας.

Πηγές:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22147334
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427717/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11885921/
 4. https://link.springer.com/article/10.1186/s12970-015-0101-z
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8153237
 6. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1387181104004482
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28024523/