Διαλειμματική νηστεία και καφές: Σπάει η καφεΐνη τη νηστεία;

Διαλειμματική δίαιτα και καφές

Η διαλειμματική νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα χάρη στα οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, η βελτίωση του μεταβολισμού και η αύξηση της μακροζωίας. Τι γίνεται όμως με την καφεΐνη και τη διαλειμματική νηστεία; Ο καφές και το τσάι είναι δημοφιλείς επιλογές μεταξύ εκείνων που εφαρμόζουν τη διαλείπουσα νηστεία. Ωστόσο πολλοί αναρωτιούνται αν αυτά τα ροφήματα βοηθάνε η ή εμποδίσουν την διαλειμματική δίαιτα.

Η καφεΐνη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία όλων των εποχών – και κανείς μας δεν θέλει να εγκαταλείψει το πρωινό του καφέ. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε: η καφεΐνη και η διαλειμματική νηστεία είναι ένα ισχυρό ζευγάρι. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τα επιθυμητά αποτελέσματά σας όταν εφαρμόζετε τεχνικές θερμιδικού περιορισμού όπως η διαλειμματική δίαιτα.

Τα βασικά της διαλειμματικής νηστείας με καφεΐνη

Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως μεταξύ 12 και 16 ωρών, ακολουθούμενο από ένα μικρότερο χρονικό παράθυρο για φαγητό. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο νερό και ροφήματα χαμηλών θερμίδων, όπως καφέ ή τσάι.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα σας μετατοπίζεται από τη χρήση της γλυκόζης ως κύρια πηγή ενέργειας στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση. Βοηθά να χάσουμε βάρος και μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία.

Όταν συνδυάζετε την καφεΐνη και τη διαλειμματική νηστεία, ενισχύετε τα οφέλη της δίαιτας – αρκεί να το κάνετε σωστά.

Μπορείτε να πίνετε καφέ στην διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καφεΐνη δεν θα διακόψει τη νηστεία σας. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ενισχύει ορισμένα από τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: θα πρέπει να επιμείνετε στον καφέ και το τσάι χωρίς πρόσθετες θερμίδες από γλυκαντικά ή κρέμες.

Η προσθήκη θερμίδων και ζάχαρης στο πρωινό φλιτζάνι καφέ ή τσάι θα σπάσει τη νηστεία σας, θα σταματήσει ή θα αποτρέψει την κέτωση και θα επιβραδύνει τα αποτελέσματά που περιμένετε από την νηστεία.

Ωστόσο, η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη χωρίς προστιθέμενες θερμίδες κατά τη νηστεία παρουσιάζει αρκετά οφέλη, όπως:

 • Βελτιωμένη εγρήγορση
 • Ανυψωμένη διάθεση
 • Μεγαλύτερη γνωστική απόδοση
 • Αυξημένο μεταβολικό ρυθμό & οξείδωση του λίπους
 • Αυξημένη απώλεια βάρους
 • Καταστολή της πείνας

Λάβετε υπόψη ότι ο καθένας έχει μια μοναδική ανοχή στην καφεΐνη, ανάλογα με τη φυσιολογία και τον τρόπο ζωής του. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 95mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου 25mg. Η απόδοσή σας μπορεί να κορυφωθεί οπουδήποτε μεταξύ 25mg και 380mg.

Ενώ ο καφές περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπος και ιχνοστοιχεία, ο καφές περιέχει αμελητέο αριθμό θερμίδων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο καφές δεν διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η κύρια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η ινσουλίνη τερματίζει την κέτωση και διακόπτει τη νηστεία σας.

Οφέλη από την κατανάλωση καφέ στην διάρκεια της νηστείας

Γυναίκες πίνουν καφέ

Επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, παρέχει όλα τα οφέλη για την υγεία που αναφέρονται παραπάνω και σχετίζονται με την καφεΐνη. Ο ίδιος ο καφές παρέχει επίσης πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

 • Τα αντιοξειδωτικά ανακουφίζουν από τη φλεγμονή. Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του συστήματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή, προλαμβάνοντας χρόνιες ασθένειες και αυξάνοντας τη μακροζωία.
 • Αυξημένη λειτουργία του ήπατος. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθώντας σας να διασπάσετε τις σωματικές τοξίνες.
 • Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη. Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καφές διατηρεί τη λειτουργία των β-κυττάρων στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.
 • Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον.
 • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς να πίνετε καφέ ενώ νηστεύετε;

Όταν πίνετε καφέ κατά τη διάρκεια της νηστείας, πρέπει πάντα να τον πίνετε σκέτο. Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τον μαύρο καφέ, υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Αλλάξτε σε ένα ελαφρύ ή ξανθό καβούρδισμα για λιγότερο έντονη γεύση
 • Αλλάξτε σε σφηνάκια εσπρέσο για να μειώσετε τον όγκο
 • Προσθέστε μια πολύ μικρή ποσότητα μη ζαχαρούχου γάλακτος αμυγδάλου

Είτε νηστεύετε είτε όχι, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ σε λιγότερο από 3-4 φλιτζάνια την ημέρα. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η κατανάλωση καφέ πολύ κοντά στο τέλος της ημέρας μπορεί επίσης να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, διαταράσσοντας τους κύκλους του ύπνου σας και περιπλέκοντας το σχήμα της διαλείπουσας νηστείας σας. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε καφέ το αργότερο στις 2-3 μ.μ., αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι μόνο η κατανάλωση καφέ πριν από τις 12 μ.μ. ή ακόμη και στις 10 π.μ. λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Όταν εφαρμόζετε τη διαλείπουσα νηστεία, μην μεταβαίνετε μόνο στον καφέ. Να θυμάστε να πίνετε άφθονο νερό.

Κίνδυνοι: Κατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση καφέ κατά τη διαλειμματική νηστεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη μακροζωία και άλλα οφέλη για την υγεία, αλλά -όπως συμβαίνει με κάθε ουσία- υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν.

Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος της διαλειμματικής νηστείας με καφέ είναι ο ερεθισμός του στομάχου. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να πίνουν καφέ με άδειο στομάχι, επειδή αυτό οδηγεί σε δυσφορία, καούρα, ναυτία και παλινδρόμηση οξέων.

Ο καφές μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος και να συμβάλει στην αφυδάτωση. Αν παρατηρήσετε ότι η κατανάλωση καφέ κατά τη διαλείπουσα νηστεία προκαλεί κάποια από αυτές τις παρενέργειες, σκεφτείτε να μειώσετε ή να εξαλείψετε την πρόσληψη καφεΐνης.

Τσάι και διαλειμματική νηστεία

Γυναίκα πίνει πράσινο τσάι

Το τσάι περιέχει σημαντικά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι συγκρίσιμη με 3-4 φλιτζάνια τσάι με καφεΐνη, γεγονός που καθιστά το τσάι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους ενδιαφέρονται να προσθέσουν καφεΐνη στην πρακτική της διαλείπουσας νηστείας τους.

Οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού στην διαλειμματική νηστεία

Εκτός από τα οφέλη της καφεΐνης για την υγεία, τα τσάγια με καφεΐνη κυκλοφορούν σε μια ποικιλία γεύσεων που η καθεμία τους παρουσιάζει μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει μια λεπτή, ελαφρώς φυτική γεύση, που συχνά περιγράφεται ως καρυδόψιχα ή χορταρικό. Οι έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και των αντικαρκινικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

Τσάι Matcha. Το Matcha είναι μια σκόνη που προέρχεται από το πράσινο τσάι. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και L-θεανίνης και συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και τη μείωση του στρες.

Μαύρο τσάι. Το μαύρο τσάι είναι τολμηρό και στιβαρό. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία. Το μαύρο τσάι έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τσάι Oolong. Το Oolong έχει πολύπλοκη και λουλουδάτη γεύση με μια ιδέα γλυκύτητας. Βοηθά στη χαλάρωση, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Λευκό τσάι. Το λευκό τσάι έχει μια ελαφριά και λεπτή λουλουδάτη γεύση με διακριτική γλυκύτητα. Περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης, προάγει την υγεία της καρδιάς και την υγεία του δέρματος.

Yerba mate. Αυτό το τσάι έχει έντονη και γήινη γεύση και οι διάφορες ποικιλίες μπορεί να έχουν σαφώς διαφορετικές γεύσεις. Το Yerba mate έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, την αύξηση της ενέργειας και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς να πίνετε τσάι κατά τη διάρκεια της νηστείας

Όταν πίνετε τσάι κατά τη διαλειμματική νηστεία, φροντίστε να αποφεύγετε τα πρόσθετα γλυκαντικά και τις θερμίδες. Τα καθαρά τσάγια θα είναι τα τσάγια με τις λιγότερες θερμίδες και θα παρουσιάσουν τα καλύτερα οφέλη για την υγεία όταν συνδυάζονται με τη διαλειμματική νηστεία.

Οι ίδιες συμβουλές για τον καφέ ισχύουν και για το τσάι της διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο, επειδή το τσάι έχει λιγότερη καφεΐνη, μπορείτε να πίνετε περισσότερο από αυτό με μικρότερο κίνδυνο. Το τσάι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναστατώσει το στομάχι σας.

Συμπέρασμα για την καφεΐνη και τη διαλειμματική νηστεία

Η προσθήκη του καφέ και του τσαγιού στο σχήμα της διαλειμματική νηστεία σας μπορεί να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να περιορίσετε την όρεξή σας και να απολαύσετε μια ποικιλία ροφημάτων κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη νηστεία και να προσέχετε τη συνολική κατανάλωση καφεΐνης. Ακούστε το σώμα σας και μειώστε ή εξαλείψτε την πρόσληψη καφεΐνης αν διαπιστώσετε ότι το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται καλά σε αυτήν.

Έχετε κατά νου ότι η επιτυχημένη διαλειμματική νηστεία δεν έχει να κάνει μόνο με το τι δεν τρώτε: έχει να κάνει και με το τι τρώτε. Μια θρεπτική διατροφή όταν διακόπτετε τη νηστεία σας είναι πολύ σημαντική για τη μακροζωία. Επιπλέον, η εξέταση του τι και πότε τρώτε είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας όταν πρόκειται για μακροζωία. Μια υγιής ποσότητα άσκησης είναι επίσης απαραίτητη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας, δείτε αυτά τα επιστημονικά τεκμηριωμένα αμυχές μακροζωίας.

Πηγές: