Comfort Food: Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό και 10 τρόποι για να το σταματήστε

Το κρύο καιρό, η έλλειψη χρόνου, η αγχωτική ζωή και πολλά άλλα μπορεί να προκαλέσουν έντονη επιθυμία για φαγητό. Μερικές φορές μπορεί να στραφείτε στο comfort food (φαγητό της παρηγοριάς η φαγητό της άνεσης) χωρίς καν να το καταλάβετε. Για κάποιους, μπορεί να μην υπάρχει καν λόγος, μπορεί απλώς να είναι ένας τρόπος να περάσει η ώρα. 

Ωστόσο, το comfort food (συναισθηματικό φαγητό) μπορεί να αναιρέσει όλη τη σκληρή δουλειά που κάνατε στο ταξίδι σας για την απώλεια βάρους. 

Το comfort food συνήθως συνίσταται στο να τρώτε πάρα πολύ φαγητό. Δυστυχώς, αυτό το φαγητό είναι επίσης συνήθως πλούσιο σε θερμίδες και γεμάτο ζάχαρη, αλάτι και λίπος. 

Τα καλά νέα είναι ότι, αν είστε κάποιος που είναι επιρρεπής στο comfort eating, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας και να επανέλθετε στο δρόμο σας για την απώλεια βάρους. 

Γιατί στρεφόμαστε στο comfort food;

Γυναίκα τρώει comfort food

Το comfort food (φαγητό της άνεσης) είναι ένας τρόπος να καταπραΰνουμε ή να καταπιέζουμε τα αρνητικά συναισθήματα. 

Το άγχος της καθημερινής ζωής καθώς και σημαντικά γεγονότα της ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα άγχους, θυμού, φόβου, θλίψης και μοναξιάς. 

Όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, το παραμικρό πράγμα μπορεί να προκαλέσει την ζωντανέψει αυτών των αρνητικών συναισθημάτων και να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. 

Αυτά τα εναύσματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: 

 • Εργασιακό άγχος 
 • Οικονομικά προβλήματα 
 • Θέματα υγείας 
 • Διαμάχη στις σχέσεις 
 • Οικογενειακά προβλήματα 

Μπορεί σε περιόδους συναισθηματικού στρες κάποιοι άνθρωποι να τρώνε λιγότερο. Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε συναισθηματική κατάσταση μπορεί να κοιτάξετε να φάτε αδηφάγα ή να καταβροχθίσετε ό,τι σας βολεύει και να μην το απολαύσετε καν. 

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αναλωθείτε τόσο πολύ στα συναισθήματά σας, ώστε να φτάσετε σε μια λιχουδιά για να καταπνίξετε το άγχος ή το θυμό σας, χωρίς καν να γνωρίζετε ότι το κάνατε. 

Το φαγητό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μεγάλος αντιπερισπασμός. Για παράδειγμα, αν παλεύετε με μια σύγκρουση ή ανησυχείτε για ένα επερχόμενο γεγονός, μπορεί να επικεντρωθείτε στο comfort food (φαγητό της παρηγοριάς) αντί να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Δεν φαίνεται να έχει σημασία ποια συναισθήματα σας οδήγησαν στην υπερκατανάλωση τροφής, τα πράγματα συχνά καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο. Η παρηγοριά που σας δίνει το comfort food είναι εντελώς προσωρινή, και στη συνέχεια τα συναισθήματα που προσπαθούσατε να καταπιέσετε επιστρέφουν μαζί με τις πρόσθετες ενοχές που θα κουβαλάτε τώρα από το ότι φάγατε ό,τι βρήκατε μπροστά σας. 

Αυτό όχι μόνο πάει πίσω τους στόχους σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ ανθυγιεινό κύκλο, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Αν αφήσετε τα πράγματα ως έχουν, θα ενεργοποιηθείτε, θα φάτε υπερβολικά, θα κατηγορήσετε τον εαυτό σας γι’ αυτό και θα νιώσετε ενοχές και στη συνέχεια θα ξεκινήσετε ξανά όλη τη διαδικασία. 

Αξίζει τον κόπο, κυρίες μου; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βγείτε από αυτόν τον κύκλο και να επανέλθετε στο σωστό δρόμο. 

Τι μπορείτε να κάνετε να σταματήστε το comfort food; 

Έτσι, όταν αισθάνεστε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να εισβάλλουν απειλώντας να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία του comfort food (φαγητού της παρηγοριάς), ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε τις λιγούρες. 

1. Καταγράψτε τι τρώτε 

Κρατήστε ημερολόγιο για το τι τρώτε, πότε τρώτε και πώς αισθάνεστε ενώ τρώτε, καθώς και πόσο πεινάτε.  

Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσετε να παρατηρείτε μοτίβα στο φαγητό σας, τα οποία θα αποκαλύψουν τις συνδέσεις μεταξύ της διάθεσής σας και του comfort food φαγητού. 

2. Αντιμετωπίστε το άγχος γύρω σας 

Εάν διαπιστώσετε ότι το άγχος συμβάλλει στο comfort food (φαγητό της άνεσης), προσπαθήστε να εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα ερεθίσματα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος, μεταξύ των οποίων: 

 • Να ασκείστε – ακόμη και ένας ελαφρύς περίπατος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας 
 • Δοκιμάστε τη γιόγκα ή ακόμη και μερικές απλές διατάσεις και βαθιές αναπνοές 
 • Διαλογισμός – ο χρόνος μακριά από το θόρυβο, τα φώτα και τις οθόνες θα σας κάνει καλό 
 • Αρκετός ύπνος – το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει, αυτό περιλαμβάνει και το μυαλό μας. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. 
 • Μιλήστε με αγαπημένα πρόσωπα 
 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών 
 • Βρείτε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν – μπορεί να είναι απλώς να παρακολουθήσετε μια ταινία στον καναπέ ή να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο. Ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι για εσάς, άρα έχει σημασία. 
 • Μιλήστε σε έναν θεραπευτή 

3. Πριν φάτε comfort food κάντε την ερώτηση «Πεινάω πραγματικά;» 

Πριν πάτε να φτιάξετε κάτι να φάτε, ρωτήστε τον εαυτό σας “Είναι αυτή η πείνα σωματική ή συναισθηματική;”.  

Αν φάγατε πριν από λίγο καιρό, οι πιθανότητες είναι ότι δεν πεινάτε πραγματικά. 

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και δώστε χρόνο στη λιγούρα να περάσει. 

4. Καταπολεμήστε την πλήξη

Γυναίκα παίζει με σκύλο

Αν δεν κάνετε τίποτα, είναι πιθανό να μην πεινάτε, απλώς βαριέστε. Αντί να τσιμπολογάτε, αποσπάστε την προσοχή σας και εφαρμόστε υγιεινές συμπεριφορές: πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε με τα κατοικίδιά σας, διαβάστε ένα βιβλίο κ.λπ.  

Όποια κι αν είναι η εργασία, απλά μείνετε μακριά από το ντουλάπι με τα σνακ. 

5. Απαλλαγείτε από τους πειρασμούς του comfort food

Όλοι έχουμε τροφές που αγαπάμε. Έτσι, για να αποφύγετε τους πειρασμούς, μην κρατάτε στο σπίτι σας τα τρόφιμα για τα οποία συνήθως καταφεύγετε. 

Ένα άλλο καλός τρόπος είναι να μην πηγαίνετε για ψώνια αν αισθάνεστε αγχωμένοι. 

Αυτά τα συναισθήματα θα σας κυριεύσουν και θα καταλήξετε να γεμίσετε το καλάθι σας με τα τρόφιμα που προσπαθείτε να αποφύγετε. 

6. Αντιμετωπίστε το comfort food επιλέγοντας υγιεινά σνακ 

Το να έχετε ένα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να υπάρχουν μέρες που θα έχετε μόνο τα γεύματά σας και αυτό είναι όλο. Αλλά, θα υπάρξουν και άλλες όπου θα νιώθετε περισσότερο πεινασμένοι. 

Έτσι, αν αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε κάτι ανάμεσα στα γεύματα, επιλέξτε ένα πιο υγιεινό σνακ για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας. 

Θα μπορούσατε να επιλέξετε σνακ, όπως π.χ: 

 • Φρέσκα φρούτα 
 • Λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών 
 • Ξηροί καρποί 
 • Ποπκόρν χωρίς βούτυρο 

7. Αναπτύξτε τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους 

Είναι πιο πιθανό να πέσετε στην παγίδα του συναισθηματικού φαγητού αν δεν έχετε έναν καλό κύκλο ανθρώπων γύρω σας. 

Μιλήστε με φίλους και συγγενείς όσο το δυνατόν περισσότερο ή γιατί να μην σκεφτείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης; 

8. Μην είστε πολύ περιοριστικοί 

Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς στην διάρκεια προσπάθειας απώλειας βάρους. 

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να καταλήξετε να περιορίζετε υπερβολικά τις θερμίδες σας, να επιμένετε στα ίδια λίγα τρόφιμα και να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει κανένα από τα τρόφιμα που αγαπάτε. 

Καταλαβαίνουμε ότι το έχετε κάνει αυτό με όλες τις καλές προθέσεις, ωστόσο, θα μπορούσατε να αυξήσετε την επιθυμία σας για φαγητό. Εφόσον τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και είστε ικανοποιημένοι από τα γεύματά σας, η περιστασιακή απόλαυση ενός σνακ που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τις λιγούρες σας μακριά. 

9. Χρησιμοποιήστε τις αναποδιές για να προχωρήσετε μπροστά 

Αν το comfort food σας καταβάλλει, μην αισθάνεστε ενοχές και μην το αφήσετε να καταστρέψει τις προσπάθειές σας. 

Αντιθέτως, αναγνωρίστε ότι συνέβη και ξυπνήστε την επόμενη μέρα έτοιμοι να ξεκινήσετε από την αρχή. Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να μάθετε από αυτές τις εμπειρίες και σχεδιάστε πώς θα σταματήσετε να το ξανασυμβεί. 

Κάντε ό,τι μπορείτε για να επικεντρωθείτε στις θετικές αλλαγές που κάνετε στη ζωή σας και στις διατροφικές σας συνήθειες. Δώστε στον εαυτό σας ένα επάξιο χτύπημα στην πλάτη για τις αλλαγές που κάνατε και προσβλέπετε στο να γίνετε καλύτερος εαυτός σας. 

Περίληψη 

Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές και να μπορέσετε να κάνετε υγιείς αλλαγές στη ζωή σας, ώστε να παραμείνετε σε στόχο σας. 

Φυσικά, αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ελέγξετε τη συναισθηματική σας διατροφή, σκεφτείτε οπωσδήποτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Το να πάτε σε θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί τρώτε υπερβολικά και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε. 

Πείτε αντίο στο λίπος με PhenQ

Σαλάτα με φρούτα

Η αντιμετώπιση του συναισθηματικού φαγητού και η προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να είναι ένα πραγματικά δύσκολο ταξίδι. 

Γιατί να μην αφήσετε το PhenQ να σας βοηθήσει; 

Η 100% ασφαλής και απολύτως φυσική φόρμουλα μας είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι καίει λίπος, καθώς και: 

Related Articles

Back to top button