8 Σημάδια που το Σώμα σας, Σας Λέει Ότι Είστε Πολύ Στρεσαρισμένοι

Άντρας σε έντονο στρες

Ο σημερινός στερεότυπος τρόπος ζωής παράγει στρες, και μπορεί να καταλήξει σε πολύ εξαντλητικό. Υπάρχει πολλή πίεση στο να γίνουμε οι καλύτεροι και να αποδείξουμε ότι έχουμε μια καταπληκτική ζωή – και στη δουλειά και στο σπίτι – έτσι δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να καίγονται.

Μερικές φορές θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα όταν το στρες αρχίζει να προκαλεί μειώσεις στην πνευματική υγεία (όπως κακή και ευερέθιστη διάθεση). Όμως, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να καταπνίξετε την επίγνωση σας του στρες, καταλήγοντας σε εκδήλωση του σε φυσικό επίπεδο.

Ακολουθούν οκτώ σημεία κλειδιά όπου το σώμα σας γνωρίζει ότι φτάνετε στα όρια του ανεκτού στρες. Αν αντιληφθείτε αρκετά από αυτά, σκεφτείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να είστε πιο ευγενείς με τον εαυτό σας για τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

1. Σφιχτοί μυς

Νιώθετε ότι ολόκληρο το σώμα σας είναι δύσκαμπτο και πονάει αν και σας έχουν βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός ιατρικός λόγος για τον πόνο; Το στρες πλημυρίζει το σώμα με τις ορμόνες του που σας βάζουν σε συναγερμό, προκαλώντας ένταση στο σώμα σας.

Μπορεί να το νιώσετε ιδιαίτερα στο σαγόνι σας, τους ώμους και τον λαιμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε. Μολονότι είναι σημαντικό να αναζητήσετε μακροπρόθεσμη λύση, μπορείτε να βρείτε προσωρινή ανακούφιση με προοδευτική χαλάρωση των μυών.

Ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού σας και προχωρώντας αργά ως τα δάκτυλα των ποδιών, σφίξτε κάθε μέρος του σώματος για πέντε δευτερόλεπτα και μετά απελευθερώστε το και χαλαρώστε το συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

2. Αύξηση βάρους

Οι ψυχολόγοι παρατηρούν ότι η επίδραση του στρες στην όρεξη αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Όταν τα επίπεδα του στρες σας αρχίζουν να αυξάνονται, η όρεξη σας το πιο πιθανό είναι να μειώνεται και επομένως είναι πιθανό να χάσετε βάρος.

Όμως, το χρόνιο στρες είναι στενά συνδεδεμένο με αυξημένη όρεξη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης βάρους. Οι ορμόνες του στρες αρχικά σχεδιάστηκαν για να μας λένε όταν βρισκόμαστε σε φυσικό κίνδυνο και έτσι μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι χρειαζόμαστε να ανανεώσουμε τα αποθέματα τροφής (για να μας δώσουν ενέργεια για διαφυγή ή μάχη).

Έτσι, ακόμη κι όταν οι στρεσαριστικές εμπειρίες σας, σας εξαντλούν πνευματικά και συναισθηματικά, μπορείτε να αντιληφθείτε τον εαυτό σας να αναζητά κέϊκ και πίτσα.

3. Πόνοι στο στομάχι

Παρά το ότι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί απλά να σημαίνουν ότι έχετε μια γρίπη στομάχου ή κάποια τροφική δηλητηρίαση, έχει αξία να σκεφτείτε αν το στρες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Όταν ανησυχείτε (ακόμη και στο υποσυνείδητο σας), είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την πεπτική σας διαδικασία. Καθώς αυτές οι διαδικασίες επιταχύνονται, μπορεί να έχετε διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Όμως, κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από δυσκοιλιότητα και φούσκωμα – σημεία ότι το σώμα έχει επιβραδύνει την πέψη. Προσπαθήστε να πίνετε λίγο τσάι από τζίντζερ όσο προσπαθείτε να ανακαλύψετε τρόπους να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες σας.

4. Σεξουαλικά θέματα

Και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν έλλειψη στη λίμπιντο τους σαν αποτέλεσμα χρόνιου στρες. Οι γυναίκες ακόμη περισσότερο μπορεί να έχουν άγχος για ακανόνιστη εμμηνόρροια που προκαλείται από το στρες, ενώ οι άντρες μερικές φορές αναφέρουν επεισόδια προβλημάτων στη στύση.

Αυτό συχνά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αυξημένου στρες και μειωμένης σεξουαλικής απόλαυσης. Αν είστε γενικά ευτυχισμένοι στη σχέση σας και δεν υπάρχει φανερός λόγος για την χαμηλή λίμπιντο σας, είναι πιθανό ότι τα προβλήματα της κρεβατοκάμαρας σας προέρχονται από το γεγονός ότι έχετε αψηφήσει το πόσο στρεσαριστική έχει γίνει η καθημερινή ζωή σας.

5. Αυξημένη πίεση

Αν έχετε λάβει πιστοποιητικό καλής υγείας με εξαίρεση μια ασυνήθιστα υψηλή πίεση, μπορεί να αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στα πιο χαλαρωτικά χόμπι σας. Όμως, οι επισκέψεις στον γιατρό σας μπορεί επίσης να προκαλέσουν «λευκή υπέρταση» (μια αγχωτική απάντηση στο ότι βρίσκεστε σε ιατρικό περιβάλλον), οπότε μπορεί απλά να θεωρείτε ως αιτία στρεσαρίσματος την συμβουλή γιατρού.

6. Αϋπνία

Δεν είστε σίγουροι γιατί γυρίζετε όλη νύχτα στο κρεββάτι σας; Ο ένοχος μπορεί να είναι το στρες, ειδικά αν σας φαίνεται ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε όταν πάτε για ύπνο. Αν συνεχώς σκέφτεστε το πρόγραμμα σας, τις καταληκτικές ημερομηνίες ή αν έχετε οργανώσει τα πάντα για την επόμενη εβδομάδα, θα σας ήταν ωφέλιμο να ασχοληθείτε με τουλάχιστον μια ώρα χαλαρωτικής δραστηριότητας πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδι.

Ειδικότερα, οι ανάλογες έρευνες έδειξαν ότι η χρήση τεχνολογίας κοντά στην ώρα ύπνου περιόρισε την παραγωγή μελατονίνης – μιας από τις ορμόνες κλειδιά που βοηθούν στον ύπνο. Προσπαθήστε να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο ή να κάνετε ένα καυτό μπάνιο καλύτερα.

7. Κρίσεις πανικού

Ακόμη κι αν δεν έχετε ιστορικό ότι υποφέρετε από άγχος, μεγάλο στρες μπορεί να εκδηλωθεί με αναπάντεχες κρίσεις πανικού. Μπορεί να αρχίσετε ξαφνικά να αναπνέετε γρήγορα και να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθώς η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα. Αν αυτό αρχίσει να σας συμβαίνει, προσπαθήστε να πάτε σε κάποιο ήσυχο, ήρεμο μέρος όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Απαλά βάλτε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο στο στομάχι σας και μετά πάρτε βαθιές εισπνοές εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας, όπως θα κάνατε σε μια άσκηση συναίσθησης (κι αν δεν έχετε κάνει ποτέ τέτοια άσκηση, καλό θα ήταν να αρχίσετε σύντομα!)

8. Πονοκέφαλοι

Τέλος, δεδομένου ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει σφιχτούς, πονεμένους μυς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι και κοινή αιτία πονοκεφάλων από ένταση. Αυτοί οι πονοκέφαλοι σας κάνουν να νομίζετε ότι μια μπάντα κάθεται στα μηνίγγια σας και μερικές φορές γύρω από τα μάτια σας.

Μολονότι θα πρέπει κάθε φορά που έχετε νέους πόνους στο κεφάλι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, μπορεί να αντιληφθείτε ότι απαλύνει τον πόνο η εξάσκηση ασκήσεων χαλάρωσης. Κατά τον ίδιο τρόπο με τη μάθηση ασκήσεων συναίσθησης, οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν να είναι πάρα πολύ ωφέλιμες.