8 Τρόποι να Αγαπάτε τον Εαυτό Σας

Χέρια σε σχήμα καρδιάς

Το να αγαπάτε τον εαυτό σας δεν είναι μια αφηρημένη επιεικής έννοια. Είναι υγιεινή και θα πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν έχει να κάνει με ξόδεμα πολλών χρημάτων σε πλούσια δώρα στον εαυτό σας – έχει να κάνει με το να τον προσέχετε σωστά. Είτε πρόκειται για το βράσιμο ενός ποτηριού τσαγιού, είτε να πάτε κινηματογράφο μόνοι, είτε να κάτσετε στον καναπέ μ’ ένα καλό βιβλίο, το να αγαπάτε τον εαυτό σας είναι απαραίτητο.

Από καιρού εις καιρόν όλοι νιώθουμε καταβεβλημένοι. Πάρτε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τον κατάλογο με τους οκτώ τρόπους να δώσετε στον εαυτό σας λίγη αγάπη τώρα αμέσως!

1. Καταγράψτε τι αγαπάτε στον εαυτό σας

Πιάστε ένα στυλό και γράψτε τα πράγματα που πραγματικά αγαπάτε στον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κάποιον άλλο. Απλά κάντε το και δείτε τι θα βγει. Αποκλείστε κάθε αρνητική σκέψη ή απομεινάρια από πράγματα που σας πόνεσαν και είπαν άλλοι για εσάς. Για παράδειγμα, μπορεί να αγαπάτε τα σπυράκια σας, την καλλιγραφία σας, ή τον τρόπο που φτιάχνετε καφέ. Οι λίστες βοηθούν στο να παρέχουν διαύγεια οπότε προσπαθήστε το.

2. Δημιουργήστε ισορροπία

Όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε την λίστα με αυτά που πρέπει να κάνουμε αλλά δεν είναι κακό να πάμε για ύπνο χωρίς να τα έχουμε κάνει όλα. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας πάρα πολύ κάθε μέρα δημιουργεί άγχος και προκαλεί προβλήματα υγείας. Βρείτε τον χρόνο για να κάτσετε σε ησυχία κάθε μέρα, να σκεφτείτε, να προσευχηθείτε, ή να πάρετε έναν υπνάκο. Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα.

3. Κάνετε παρέα με ανθρώπους που αγαπάνε

Στη δουλειά σας, μπορεί να υπάρχουν άτομα που δεν είναι εύκολο να είστε μαζί αλλά που θα πρέπει να συνεργαστείτε. Μερικές φορές υπάρχουν ακόμη και τοξικοί άνθρωποι στην οικογένεια ή τον κοινωνικό σας κύκλο. Αναζητείστε την παρέα εκείνων που πραγματικά σας ανεβάζουν ψυχικά, σας κάνουν να γελάτε, γελάνε με τα αστεία σας και ακούνε όταν χρειάζεται να ξεσπάσετε. Απομακρυνθείτε από υβριστές, θυμωμένους και αναίσθητους ανθρώπους. Δεν αξίζει να χαραμίζετε την πολύτιμη ζωή σας γύρω τους.

4. Μείνετε με τον εαυτό σας για λίγο

Δεν χρειάζεται να είστε μέσα σε όλα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε έξω μόνοι σας Σάββατο βράδυ; Μ’ αρέσει να δίνω χρόνο στον εαυτό μου – μόνο αυτή την εβδομάδα έκατσα κοντά στη θάλασσα, έκανα στοχασμό, και μετά μ’ έβγαλα έξω για ένα καλό πιάτο ζυμαρικών. Μάθετε τον εαυτό σας, και αφιερώστε ένα βράδυ την εβδομάδα μακριά από τεχνολογία, σε αυτό-αναζήτηση, και απομάκρυνση από όλους τους άλλους. Αν αξίζουν να τους έχετε στη ζωή σας, θα σας περιμένουν την επόμενη μέρα!

5. Διαβάστε ένα νέο βιβλίο

Σκεφτόσασταν να διαβάσετε κάτι συγκεκριμένο; Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που διαβάσατε για τελευταία φορά κάτι για διασκέδαση και όχι έρευνα; Πηγαίνετε σ’ ένα βιβλιοπωλείο και περιδιαβείτε τους διαδρόμους για κάνα δυο νέα βιβλία.

6. Βγείτε περισσότερο έξω

Βγείτε έξω! Η μητέρα μου έστελνε τον αδερφό μου κι εμένα έξω έστω και για λίγο κάθε μέρα (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήθελε χρόνο για τον εαυτό της!). Ειλικρινά, ο καθαρός αέρας και ο ήλιος κάνουν στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή καλό. Περπατήστε σ’ ένα νέο μονοπάτι, ή νοικιάστε ένα ποδήλατο και εξερευνήστε μέρη της πόλης σας που δεν έχετε πάει ακόμη. Εναλλακτικά, περπατήστε λίγο στην ακροθαλασσιά ή βρείτε ένα μέρος για ένα πικνίκ και κάντε ένα μόνο για σας!

7. Αποκτήστε προοπτική

Ποιος νοιάζεται για μερικές ρυτίδες, μερικά έξτρα κιλά ή μερικές γκρίζες τρίχες; Σταματήστε να αφήνετε τα περιοδικά και την τηλεόραση να βάζουν σκοτεινές σκέψεις στο μυαλό σας. Προσέξτε τον εαυτό σας, τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, κάντε γυμναστική τακτικά, διατηρείστε κοινωνική δραστηριότητα και θα λάμπετε από μέσα. Οι υγιέστεροι άνθρωποι που γνωρίζω δεν είναι μοντέλα, χορευτές ή ηθοποιοί – είναι απλοί άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους, απολαμβάνοντας, αγαπώντας τους φίλους τους και μεταδίδοντας καλές αύρες.

8. Αφήστε το παρελθόν πίσω σας

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο. Σταματήστε να σκέφτεστε λάθη του παρελθόντος και παραβάσεις. Ότι έγινε έγινε και είναι ώρα να προχωρήσετε. Επικεντρωθείτε σε παλμούς υψηλής συχνότητας, στο να βοηθάτε αυτούς γύρω σας, και να αφιερώσετε χρόνο στην ανάπτυξη του εαυτού σας. Προσπαθήστε να πείτε δυνατά «σε απελευθερώνω» οποτεδήποτε μια δυσάρεστη ή εξοργιστική σκέψη από το παρελθόν σας έρχεται στο μυαλό.

Related Articles

Back to top button