Σκόρδο: Ιδιότητες, Θερμίδες και 10 εκπληκτικά οφέλη

Σκόρδο - Οφέλη και Ιδιότητες

Τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία είναι πολλαπλά. Αυτά περιλαμβάνουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την ενίσχυση της ανοσίας του σώματος, τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL.

Επιπλέον το σκόρδο βοηθά στην πρόληψη νευρολογικών- εκφυλιστικών ασθενειών, απομακρύνει τις τοξίνες βαρέων μετάλλων από το σώμα, ωφελεί τους ιστούς των οστών και βελτιστοποιεί τις καλλιέργειες της μικροχλωρίδας.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την πρόληψη των θρόμβων στο αίμα, τη βοήθεια στη θεραπεία των μολύνσεων από ζυμομύκητες, τη μείωση των επεισοδίων άσθματος, την υποστήριξη της υγείας των ματιών, την υποστήριξη της καρδιάς, του ήπατος και τη βοήθεια στη θεραπεία του εκζέματος.

Η ιστορία του σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στον κόσμο. Έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Είχε  αξιοσημείωτη παρουσία στην αρχαία Αίγυπτο.

Σήμερα, το σκόρδο καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι μια ιδανική τροφή και συμπεριλαμβάνετε σε πολλά γεύματα. Συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Διατροφικά στοιχεία (ανά 100g)

Θερμίδες – 149

Συνολικοί υδατάνθρακες – 33γρ

Διατροφικές ίνες – 2γρ (8% Σ.Η.Δ.)

Ολικό λίπος – 0,5γρ

Πρωτεΐνη – 6.5γρ (13% Σ.Η.Δ.)

Βιταμίνη C – 31mg (52% Σ.Η.Δ.)

Θειαμίνη – 0,2mg (13% Σ.Η.Δ.)

Ριβοφλαβίνη – 0,1mg (6% Σ.Η.Δ.)

Νιασίνη – 0,7mg (4% Σ.Η.Δ.)

Βιταμίνη Β6 – 1,2mg (62% Σ.Η.Δ.)

Παντοθενικό οξύ – 0.6mg (6% Σ.Η.Δ.)

Ασβέστιο – 180mg (18% Σ.Η.Δ.)

Σίδηρος – 1.7mg (9% Σ.Η.Δ.)

Μαγνήσιο – 25mg (6% Σ.Η.Δ.)

Φώσφορος – 155mg (15% Σ.Η.Δ.)

Κάλιο – 400mg (11% Σ.Η.Δ.)

Ψευδάργυρος – 1,2mg (8% Σ.Η.Δ.)

Χαλκός – 0,3mg (15% Σ.Η.Δ.)

Μαγγάνιο – 1,7mg (84% Σ.Η.Δ.)

Σελήνιο – 14.2mcg (20% Σ.Η.Δ.)

Το σκόρδο μπορεί να το καταναλώσετε ωμό η μαγειρεμένο. Όπως και το προτιμάται μερικά από τα καταπληκτικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι τα παρακάτω.

1. Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Το σκόρδο έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως αποκαλύφθηκε σε μελέτη που διεξήχθη σε άτομα που χρησιμοποιούν αντιυπερτασικά φάρμακα και παρόλα αυτά έχουν κακό έλεγχο της.

Η δράση αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στα πολυσουλφίδια του σκόρδου, τα οποία έχουν αγγειοδιασταλτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία, διευρύνοντάς τα και μειώνοντας την τάση των τοιχωμάτων των αγγείων.

2. Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Μπορεί να είναι ο πραγματικός βοηθός όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ανοσίας του σώματος. Σκοτώνει με επιτυχία ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Σε αυτό το φάσμα συμπεριλαμβάνονται από τα πιο κοινά όπως το κρυολόγημα έως πολύ πιο σπάνια και σπάνια εμφανιζόμενα στελέχη.

Αυτή η ενίσχυση της ανοσίας οφείλεται στην παρουσία της ένωσης αλισίνη, η οποία εκτός από τη θανάτωση αυτών των μικροβίων, αποτρέπει επίσης την εμφάνιση λοιμώξεων εξ αρχής.

Η αλλισίνη διαθέτει επίσης αντιμυκητιασικές και αντι-ιικές ιδιότητες, καθιστώντας την ένα ολοκληρωμένο ενισχυτικό ανοσίας.

3. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης

Η χρήση του σκόρδου για τη μείωση της χοληστερόλης είναι πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδου για το σκοπό αυτό με αρκετή επιτυχία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σκόρδου δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα της HDL ή των τριγλυκεριδίων.

4. Βοηθά στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Σκόρδα

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, συνδέονται στενά με τη χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών που βλάπτουν τους νευρώνες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση της γήρανσης και η πνευματική παρακμή.

Η συμπληρωματική χορήγηση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που παράγονται από το ήπαρ, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση της δράσης των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης προσφέρουν δίκαιη υποστήριξη κατά αυτών των ασθενειών.

5. Απομακρύνει τις τοξινες βαρέων μετάλλων από το σώμα

Τα βαρέα μέταλλα είναι εξαιρετικά τοξικά και έχουν τον τρόπο να ενσωματώνονται σε βαθιά στρώματα λίπους και σε ιστούς οργάνων. Μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ανεπιθύμητων επιπτώσεων, που κυμαίνονται από καρκίνο έως οργανική ανεπάρκεια και πολλά άλλα.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να σχηματιστεί μια χηλική σύνδεση αυτών των βαρέων μετάλλων και να προωθήσει την απέκκρισή τους από το σώμα.

Αν η δουλειά σας συνεπάγεται έκθεση σε βαριά μέταλλα ή αν καταναλώνετε πολλά ψάρια και θαλασσινά, το σκόρδο είναι η λύση.

6. Βοηθά στη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών μικροχλωρίδας

Το πεπτικό μας σύστημα φιλοξενεί μια σειρά από καλά και ενδεχομένως παθογόνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις όταν χάνετε η ισορροπία τους.

Ωστόσο, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι καλλιέργειες των “κακών” βακτηρίων εκεί που πρέπει, χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα προβιοτικά βακτήρια με τρόπο όπως θα έκαναν τα ισχυρά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

7. Πρόληψη θρόμβων αίματος

Η πήξη του αίματος είναι στενά ισορροπημένη ώστε να διασφαλίζεται ότι το αίμα δεν πήζει ούτε πολύ, ούτε λίγο. Ενώ και τα δύο άκρα του φάσματος είναι κακά, η υπερβολική πήξη είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς να το καταλάβετε ποτέ.

Μπορεί να κάθεστε μια χαρά τη μια στιγμή και μετά ένας θρόμβος να ξεκολλάει από τον τόπο προέλευσής του και να ταξιδεύει στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες και να φράζει μια σημαντική μικρή αρτηρία.

Η κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου, οπότε προσπαθήστε να καταναλώνετε ή να συμπληρώνετε με περισσότερο σκόρδο.

8. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επεισόδια άσθματος

Το άσθμα είναι μια ασθένεια που έχει μια ανοσολογική συνιστώσα η οποία αυξάνει την εμφάνιση αντιδράσεων υπερευαισθησίας.

Έτσι, οι ασθματικοί μπορεί να βρεθούν πιο πιθανό να έχουν αλλεργίες ή χρόνια ρινίτιδα.

Η κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετιστεί με μειωμένη υπερευαισθησία σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, συμβάλλοντας στη μείωση της εμφάνισης κρίσεων άσθματος.

9. Το σκόρδο είναι ευεργετικό για τα μάτια

Ενώ τα περισσότερα άλλα τρόφιμα προσφέρουν οφέλη για τα μάτια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, το σκόρδο κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Για παράδειγμα, συμβάλλει στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενός δημοφιλούς παράγοντα που συμβάλλει στο γλαύκωμα, και επίσης καταστέλλει τους οργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα (μόλυνση του κερατοειδούς).

Το σκόρδο μπορεί επίσης να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα μάτια, αποτρέποντας τον θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς των ματιών.

10. Το σκόρδο είναι καλό για το συκώτι σας

Το σκόρδο βοηθά το συκώτι στην παραγωγή ενζύμων που είναι απαραίτητα για την αποτοξίνωση, κάτι που αποτελεί μια εξαιρετική αρχή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο, που προκαλείται από το αλκοόλ ή το υπερβολικό κοιλιακό λίπος και τη μεταβολική δυσλειτουργία.

Είναι καλό για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, βοηθώντας το όργανο να λειτουργήσει και πάλι βέλτιστα.

Διαβάστε επίσης