Κάθε φορά που μιλάμε για την περιποίηση του δέρματος ακούμε αυτές τις δύο λέξης: κολλαγόνο και ελαστίνη.
Γνωρίζουμε ότι έχουν να κάνουν με την εμφάνιση του δέρματος άλλα πια είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Το κολλαγόνο και η ελαστίνης συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα δυνατό και σφιχτό δέρμα.
Η πάροδος του χρόνου μπορεί να καταστρέψει αυτές τις δυο βασικές πρωτεΐνες.
Τι είναι το κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται φυσικά στο σώμα, κυρίως στους συνδετικούς ή “ινώδη” ιστούς μας.
Στην πραγματικότητα, είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος. Το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη του σώμα μας.
Τι είναι οι συνδετικοί ιστοί; Οι συνδετικοί ιστοί υποστηρίζουν ή συνδέουν τα άλλα είδη ιστών ή οργάνων του σώματος.
Λέγονται “κυτταρική κόλλα», καθώς βοηθούν στο να δώσουν στους ιστούς το σχήμα τους και να τα τους κρατήσουν δυνατά.
Το χόνδρο, το λίπος και οι τένοντες είναι παραδείγματα των συνδετικών ιστών.
Το κολλαγόνο βρίσκεται επίσης σε συνδέσμους, στα αιμοφόρα αγγεία, στα οστά, στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και, φυσικά, στο δέρμα.
Τι είναι η ελαστίνη
Η ελαστίνη είναι επίσης μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς, αλλά ένα διαφορετικό είδος πρωτεΐνης από το κολλαγόνο.
Έχει την πραγματική ιδιότητα του να είναι ελαστική. Είναι υπεύθυνη για να επιτρέψει στους ιστούς του σώματος να γυρίσουν πίσω στο αρχικό τους σχήμα μετά την διαστολή ή την συστολή.
Για αυτό το λόγο, συγκρίνεται συχνά με μια λαστιχένια ζώνη.
Η Ελαστίνη βρίσκεται στα τοιχώματα των αρτηριών, στους πνεύμονες, στα έντερα, και φυσικά, στο δέρμα. Φανταστείτε πώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, για παράδειγμα, όταν το αίμα διοχετεύεται μέσα, αλλά στη συνέχεια συστέλλονται καθώς μένουν άδεια.
Ή πώς μπορείτε να τραβάτε το δέρμα σας, αλλά όταν το αφήσετε, επιστρέφει στο κανονικό σχήμα. Η ελαστίνης είναι υπεύθυνη για αυτές τις δράσεις.
Γιατί το κολλαγόνο και η ελαστίνη αναφέρονται πάντα μαζί
Ακούμε συχνά για αυτές τις δύο πρωτεΐνες στη φροντίδα του δέρματος, επειδή συνεργούν μαζί για να δώσουν στο δέρμα το σχήμα και τη σφριγηλότητα του.
Το κολλαγόνο παρέχει ακαμψία, ενώ η ελαστίνης επιτρέπει στο δέρμα να τεντώσει — όπως όταν κάνουμε μια έκφραση — και στη συνέχεια επιστρέφουν στο αρχικό του σχήμα.
Μπορείτε να σκεφτείτε κολλαγόνου ως το πλαίσιο, που δίνει στο δέρμα την δύναμη και την υποδομή.
Ενώ η ελαστίνη επιτρέπει στο δέρμα να επιστρέψει στο σχήμα που της δίνει το κολλαγόνο μετά από το τέντωμα ή κάποια αλλαγή λόγω έκφρασης.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κολλαγόνου και ελαστίνης
Το βασικό πλεονέκτημα του κολλαγόνου είναι η δύναμη. Αποτελείται από πολύ ισχυρές ίνες που έχουν εντυπωσιακή ανθεκτική δύναμη, και είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο δένεται το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.
Η ελαστίνη δεν είναι τόσο άφθονη όσο το κολλαγόνο στο δέρμα, αλλά είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του δέρματος. Προσφέρει απαλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα, σχηματίζοντας ένα τρισδιάστατο δίκτυο ανάμεσα στις ίνες κολλαγόνου.
Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται επίσης σε διαφορετικά βάθη στο δέρμα. Το κολλαγόνο είναι άφθονα στα χαμηλότερα στρώματα του χορίου, ενώ η ελαστίνη είναι περισσότερο στο μεσαίο στρώμα του δέρματος.
Πως επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος
Αυτές οι δύο πρωτεΐνες έχουν άμεση σχέση με τις ρυτίδες και την χαλάρωση — ή την έλλειψή τους. Στο νεανικό δέρμα, είναι άφθονα και υγιείς, και κρατάνε το δέρμα λείο και τεντωμένη. Καθώς γερνάμε, ωστόσο, παράγουμε λιγότερο από αυτές τις δύο πρωτεΐνες.
Επιπλέον, η ζημιές που προκαλούν τα UV ζημία και άλλοι παράγοντες καταστρέφουν τους συνδετικούς ίνες στο δέρμα. Το κολλαγόνου γίνεται πιο διασταυρωμένο και άκαμπτο, όπως ένα τοίχο από τούβλα που σημαδεύεται σταδιακά και σπάει.
Αυτό οδηγεί σε ένα πιο αδύναμο πλαίσιο για το δέρμα, που ενδίδει και σπάει, δημιουργώντας τις ρυτίδες. Οι πληγές επουλώνονται πιο αργά και το δέρμα λεπταίνει και γίνεται ακόμη πιο επιρρεπείς σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Την ίδια στιγμή όπως εμφανίζονται αυτές οι αλλαγές που σχετίζονται με το κολλαγόνο, Το σώμα μας παράγει λιγότερη ελαστίνη.
Η ελαστίνη που έχουμε αρχίζει να χάνει την ικανότητά του να γυρίσει απότομα πίσω. Φανταστείτε το λάστιχο και πάλι: εάν το τεντώσετε εκατό φορές, και θα αρχίσει να χάσει την ικανότητά της να πάει πίσω στην αρχική μορφή του, και στο τέλος θα μείνει μόνιμα τεντωμένο.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε. Οι ίνες ελαστίνης χάνουν την αντοχή τους, και το δέρμα δεν επανέρχομαι γρήγορα στην πρότερη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε την χαλάρωση γύρω από τα μάτια, την γραμμή στο σαγόνι και το λαιμό.
Τι μπορεί να κάνουμε
Το πιο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να διατηρήσετε την αντοχή και την ελαστικότητα του δέρματος είναι η προστασία από τον ήλιο.
Η ζημιά που προκαλούν οι ακτίνες UV είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την διάσπαση του .
Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε τακτικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία για να ελαχιστοποιήσετε τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.