Τι είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο (Hydrolyzed collagen)

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου, 2018

γυνίκα με κρέμα κολλαγόνουΗ δομή των αμινοξέων που περιέχει το υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen) είναι μοναδική. Προέρχεται από οστά και χόνδρους βοοειδών. Αυτή η μορφή του κολλαγόνου έχει υδρολυθεί από ορισμένα ένζυμα μέσω διαδικασίας που ονομάζεται υδρόλυση η οποία περιλαμβάνει το διάσπαση των μορίων κολλαγόνου σε μικρότερα σωματίδια πεπτιδίου με τη χρήση του οξέος ή αλκαλικών ουσιών και θερμότητας.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο(hydrolyzed collagen) περιέχει 20 αμινοξέα, κυρίως γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της περιεκτικότητας σε συνολική αμινοξύ.

Το αμινοξέα παίζουν κεντρικό ρόλο ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και είναι απαραίτητα για τα κύτταρα στο σώμα μας. Τα αμινοξέα είναι συλλογικά επωφελής για τα κύτταρα του σώματός μας όσον αφορά την προώθηση της υγείας του σώματός μας: την ρύθμιση των αιμοσφαιρίων, του συνδετικού ιστού, για τα μαλλιά, το δέρμα, τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.

Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στην μαγειρική, καθώς και για την βελτίωση της ποιότητας τρίχας. Επιπλέον, είναι εύπεπτο, λόγω της μοναδική βιοχημικής δομής του. Αυτό καθιστά αυτή την σημαντική πηγή πρωτεΐνης άμεσα διαθέσιμες στο σώμα για πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Τα οφέλη του υδρολυμένο κολλαγόνο στην αρθρίτιδα

Το υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen) χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από συνεχή πόνο στις αρθρώσεις. Το υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen) βρίσκεται στο χόνδρο και διεγείρει τα κύτταρα των χόνδρων, που ονομάζεται χονδροκύτταρα, να παράγουν κολλαγόνο.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen), που ονομάζεται επίσης υδρολυτικά ζελατίνη, βοηθά στην οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας μέσο της διέγερσης και την ενίσχυση της παραγωγής των οστεοβλαστών, που είναι τα δομικά υλικά των οστών, αντί των οστεοκλαστών που είναι τα κύτταρα που καταστρέφουν τα οστά.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο σε κρέμες προσώπου

Το υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen) χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό στις κρέμες προσώπου και σε μάσκες για ενυδάτωση και σύσφιξη του δέρματος. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος εξαρτάτε από το πώς παράγετε το κολλαγόνο. Μία έρευνα που έγινε το 2014 σε συμπληρώματα Viscoderm που περιείχαν υδρολυμένο κολλαγόνο έδειξε ότι μπορεί να διορθώσει ζημιές από τον ήλιο, να βελτιώσει τα επίπεδα σμήγματος και ενυδάτωσης και να τονώσει το δέρμα.

Η ασφάλεια του υδρολυμένο κολλαγόνο

Υδρολυμένο κολλαγόνο (hydrolyzed collagen) είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται από το στόμα και δεν έχει δείξει οποιαδήποτε σημαντική αλληλεπίδραση με άλλες τροφές η φάρμακα.

Το προϊόντα που περιέχουν υδρολυμένο κολλαγόνο πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Πολλές φορές οι εταιρείες που τα παράγουν κάνουν ψευδείς αξιώσεις για το τι μπορεί να κάνει.