Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχει γίνει γνωστός όρος όταν μιλάμε για τη διαχείριση του βάρους, αλλά τι ακριβώς είναι; Με απλά λόγια, ο ΔΜΣ είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται από το βάρος και το ύψος ενός ατόμου.
Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τους επαγγελματίες υγείας για την κατηγοριοποίηση των ατόμων σε διάφορες κατηγορίες βάρους, οι οποίες μπορούν να υποδείξουν το επίπεδο των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος.
Υπολογισμός ΔΜΣ
Η ιστορία του ΔΜΣ
Η έννοια του ΔΜΣ χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και δημιουργήθηκε από τον Βέλγο στατιστικολόγο Adolphe Quetelet. Αρχικά ήταν γνωστός ως δείκτης Quetelet. Σκοπός του δεν ήταν η άμεση μέτρηση του σωματικού λίπους, αλλά η παροχή μιας απλής και φθηνής μεθόδου για την αξιολόγηση των κατηγοριών βάρους που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
Σήμερα, ο ΔΜΣ αναγνωρίζεται ως ένα κρίσιμο αρχικό βήμα για να προσδιοριστεί αν το βάρος σας εμπίπτει σε ένα εύρος που θεωρείται υγιές για το ύψος σας. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το ευρύ κοινό, παρέχοντας μια γρήγορη εικόνα του πού βρίσκεται όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το να είναι κανείς λιποβαρής, υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Παρά την ευρεία χρήση του, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο ΔΜΣ είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της υγείας και έχει τους περιορισμούς του. Ωστόσο, παραμένει ένας πολύτιμος δείκτης για τον γενικό πληθυσμό, με στόχο τη διατήρηση ή την επίτευξη ενός υγιούς βάρους. Ας εμβαθύνουμε στο πώς μπορείτε να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, να κατανοήσετε τι σημαίνουν οι αριθμοί σας και πώς αυτός σχετίζεται με τη συνολική σας υγεία.
Πώς να υπολογίσετε τον ΔΜΣ
Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματοςείναι απλούστερος από ό,τι νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το βάρος σας σε κιλά και το ύψος σας σε εκατοστά. Η φόρμουλα είναι απλή.
Οδηγός βήμα προς βήμα για τον υπολογισμό του ΔΜΣ σας
1. Μετρήστε το βάρος σας: Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη ζυγαριά για να βρείτε το βάρος σας σε κιλά ή λίβρες.
2. Μετρήστε το ύψος σας: Σταθείτε ευθεία σε έναν τοίχο και χρησιμοποιήστε μια μετροταινία για να προσδιορίσετε το ύψος σας σε μέτρα ή ίντσες.
3. Εφαρμόστε τον τύπο: Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο τύπο με βάση τις μονάδες των μετρήσεών σας.
4. Βρείτε τον ΔΜΣ σας: Μόλις έχετε τον αριθμό του ΔΜΣ σας, μπορείτε να ανατρέξετε στις τυποποιημένες κατηγορίες ΔΜΣ για να καταλάβετε πού βρίσκεστε.
Παράδειγμα υπολογισμού ΔΜΣ
Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,75μ. Χρησιμοποιώντας τον τύπο:
ΔΜΣ = 70/1,752 = 22,86
Αυτό το αποτέλεσμα τοποθετεί το άτομο στην κατηγορία "Κανονικό βάρος", υποδεικνύοντας ένα σχετικά υγιές βάρος για το ύψος του.
Η κατανόηση του ΔΜΣ σας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους σας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι ο ΔΜΣ είναι ένας γενικός οδηγός και μπορεί να μην αντικατοπτρίζει απόλυτα την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου λόγω παραγόντων όπως η μυϊκή μάζα, η οστική πυκνότητα και η συνολική σύνθεση του σώματος.
Κατανόηση των αποτελεσμάτων του ΔΜΣ
Μόλις υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, το επόμενο βήμα είναι να καταλάβετε τι σημαίνει ο αριθμός σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγοριοποιεί τους αριθμούς ΔΜΣ σε διάφορες κατηγορίες που βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος.
Κατηγορίες Δείκτης Μάζας Σώματος:
- Λιποβαρής: ΔΜΣ μικρότερος από 18,5
- Κανονικός: ΔΜΣ 18,5 έως 24,9
- Υπέρβαρος: ΔΜΣ 25 έως 29,9
- Παχύσαρκος: ΔΜΣ 30 και άνω
Αυτές οι κατηγορίες χρησιμεύουν ως γενικός οδηγός για να βοηθήσουν στην εκτίμηση του κατά πόσον το βάρος σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για θέματα υγείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπαγωγή σε οποιαδήποτε κατηγορία δεν διαγιγνώσκει οριστικά καταστάσεις υγείας, αλλά υποδεικνύει πιθανούς κινδύνους.
Τι μπορεί να σας πει ο Δείκτης Μάζας Σώματος σας
- Λιποβαρής: Μπορεί να υποδηλώνει υποσιτισμό, διατροφικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
- Κανονικός: Γενικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Συνιστάται η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική δραστηριότητα.
- Υπέρβαρος: Υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υιοθέτηση πιο υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση προς ένα υγιέστερο εύρος βάρους.
- Παχύσαρκος: Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για στρατηγικές διαχείρισης του βάρους είναι ζωτικής σημασίας.
Ο ρόλος του Δείκτης Μάζας Σώματος στην αξιολόγηση της υγείας
Ενώ ο ΔΜΣ είναι ένας χρήσιμος δείκτης των πιθανών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος, δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μέτρο της υγείας. Για παράδειγμα, δεν κάνει διάκριση μεταξύ του βάρους από τους μυς και του βάρους από το λίπος. Ως εκ τούτου, άτομα με υψηλή μυϊκή μάζα, όπως οι αθλητές, μπορεί να έχουν υψηλό ΔΜΣ αλλά να μην έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.
Επιπλέον, ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη του την κατανομή του λίπους στο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι το λίπος που είναι αποθηκευμένο γύρω από τη μέση (κοιλιακή παχυσαρκία) μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από το λίπος που κατανέμεται αλλού.
Μια σημείωση για τον ΔΜΣ για παιδιά και εφήβους
Οι υπολογισμοί του ΔΜΣ για παιδιά και εφήβους λαμβάνουν υπόψη την ηλικία και το φύλο εκτός από το ύψος και το βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους αναπτύσσεται ακόμη και η ποσότητα του σωματικού λίπους αλλάζει με την ηλικία και διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων. Έτσι, χρησιμοποιούνται εκατοστημόρια ΔΜΣ για άτομα κάτω των 20 ετών αντί για τις τυπικές κατηγορίες ενηλίκων.
Περιορισμοί του ΔΜΣ
Ενώ ο ΔΜΣ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος, έχει τους περιορισμούς του. Δεν λαμβάνει υπόψη τη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, τη συνολική σύσταση του σώματος και τις φυλετικές και σεξουαλικές διαφορές. Ως εκ τούτου, τα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον ΔΜΣ ως γενικό οδηγό και όχι ως απόλυτο μέτρο υγείας.
Επιπλέον, η επικέντρωση αποκλειστικά στο ΔΜΣ μπορεί να παραβλέψει άλλες κρίσιμες πτυχές της υγείας, όπως η μεταβολική υγεία, η φυσική κατάσταση και οι διατροφικές συνήθειες. Είναι δυνατόν κάποιος με "φυσιολογικό" ΔΜΣ να έχει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης, όπως ακριβώς κάποιος με υψηλότερο ΔΜΣ μπορεί να είναι μεταβολικά υγιής και σωματικά γυμνασμένος.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε επαγγελματίες υγείας για να λάβετε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υγείας σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα μέτρα, όπως η περίμετρος μέσης ή το ποσοστό σωματικού λίπους, για να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία.
Η σημασία του ΔΜΣ στη διαχείριση του βάρους
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμεύει ως θεμελιώδης δείκτης για τη διαχείριση του βάρους, προσφέροντας έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο ελέγχου για πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος. Η αναγνώριση της θέσης του ΔΜΣ σας στην κλίμακα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής σας.
Χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης ως μια απλή μέθοδος κατηγοριοποίησης της κατάστασης βάρους και των σχετικών κινδύνων για την υγεία. Ένας ΔΜΣ εκτός του φυσιολογικού εύρους σηματοδοτεί την ανάγκη για περαιτέρω αξιολογήσεις και ενδεχομένως παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με το ελλιπές βάρος, το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία.
Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η προσέγγιση της διαχείρισης του βάρους με μια ολοκληρωμένη προοπτική. Αυτός ο δείκτης είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου. Για παράδειγμα, δύο άτομα με τον ίδιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική σύσταση σώματος, με το ένα να έχει περισσότερη μυϊκή μάζα και το άλλο περισσότερο σωματικό λίπος.
Η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ είναι αναμφίβολα ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης, ολιστικής προσέγγισης της υγείας. Αυτή περιλαμβάνει:
- Ισορροπημένη διατροφή: Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και τη διαχείριση του βάρους.
- Συστηματική σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση δεν βοηθά μόνο στον έλεγχο του βάρους, αλλά βελτιώνει επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, την ψυχική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής.
- Ψυχική ευεξία: Η διαχείριση του άγχους και ο επαρκής ύπνος αποτελούν επίσης ζωτικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Άλλες μετρήσεις υγείας πέρα από τον ΔΜΣ
Ενώ ο ΔΜΣ είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος δείκτης των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος, δεν είναι το μόνο μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υγείας περιλαμβάνει συχνά πρόσθετες μετρήσεις που παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου. Ας εμβαθύνουμε σε ορισμένα βασικά μέτρα που συμπληρώνουν αυτόν τον δείκτη και γιατί είναι σημαντικά.
Περίμετρος μέσης
Η περίμετρος της μέσης είναι ένας απλός αλλά ισχυρός δείκτης κινδύνου για την υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοιλιακή παχυσαρκία. Το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, περισσότερο από το συνολικό σωματικό λίπος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν ότι οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν σε μια περίμετρο μέσης κάτω από 102 εκατοστά και οι γυναίκες κάτω από 88 εκατοστά.
Ποσοστό σωματικού λίπους
Το ποσοστό σωματικού λίπους προσφέρει μια πιο άμεση εκτίμηση της περιεκτικότητας ενός ατόμου σε λίπος σε σύγκριση με τον ΔΜΣ. Μπορεί να μετρηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως με ζυγαριές βιοηλεκτρικής ανάλυσης εμπέδησης (BIA), μετρήσεις δερματοπτυχών και πιο εξελιγμένες τεχνικές όπως οι σαρώσεις DEXA. Η κατανόηση του ποσοστού σωματικού λίπους μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προσαρμογή των στρατηγικών διαχείρισης του βάρους.
Μυϊκή μάζα
Η μυϊκή μάζα είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την αξιολόγηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Η υψηλότερη μυϊκή μάζα μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία, να αυξήσει τη δύναμη και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών καθώς μεγαλώνουμε. Είναι δυνατόν να έχετε υψηλό ΔΜΣ λόγω μυϊκής μάζας και να εξακολουθείτε να έχετε άριστη υγεία.
Μεταβολική υγεία
Η μεταβολική υγεία περιλαμβάνει διάφορους βασικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της περιφέρειας μέσης. Κάποιος μπορεί να έχει "φυσιολογικό" ΔΜΣ αλλά να εξακολουθεί να είναι μεταβολικά ανθυγιεινός, κάτι που μερικές φορές αναφέρεται ως "skinny fat". Από την άλλη πλευρά, άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ που είναι σωματικά δραστήρια και τρώνε ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι μεταβολικά υγιή.
Ο ρόλος των τακτικών ελέγχων υγείας
Ο τακτικός έλεγχος της υγείας με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και πολλά άλλα. Οι εν λόγω έλεγχοι συχνά περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, φυσικές εξετάσεις και συζητήσεις σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, προσφέροντας εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας.
Ολοκλήρωση των μέτρων για μια πλήρη εικόνα της υγείας
Η κατανόηση και η ενσωμάτωση αυτών των διαφόρων μέτρων υγείας μπορεί να καθοδηγήσει τα άτομα προς πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Δεν πρόκειται μόνο για την επίτευξη ενός "φυσιολογικού" ΔΜΣ, αλλά για την προώθηση μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής συνολικά.
Πρακτικές συμβουλές για έναν υγιή ΔΜΣ
Η επίτευξη ενός υγιούς ΔΜΣ είναι κάτι περισσότερο από αριθμούς σε μια ζυγαριά- πρόκειται για βιώσιμες επιλογές τρόπου ζωής που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευημερία. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το βάρος σας και να βελτιώσετε την υγεία σας στην πορεία.
Ισορροπημένη διατροφή
- Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά: Στοχεύστε σε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
- Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως αντί των ραφιναρισμένων δημητριακών: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από τα ραφιναρισμένα δημητριακά, γεγονός που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Ενσωματώστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης: Επιλογές όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί μπορούν να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσθέτουν υπερβολικό λίπος.
- Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη: Η μείωση των ζαχαρούχων ποτών, των σνακ και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βάρος και την υγεία σας.
Τακτική σωματική δραστηριότητα
- Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν: Είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι ή χορό, η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες που σας ευχαριστούν μπορεί να κάνει την άσκηση να μοιάζει λιγότερο με αγγαρεία.
- Στοχεύστε σε μέτρια δραστηριότητα: Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης σε δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
- Ενσωματώστε τη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα: Απλές αλλαγές, όπως το να παίρνετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να πηγαίνετε μια βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, μπορούν να αποδώσουν.
Ψυχική ευημερία
- Διαχειριστείτε το άγχος: Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους, το οποίο συχνά αποτελεί παράγοντα αύξησης του σωματικού βάρους.
- Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο: Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες πείνας του οργανισμού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη και αύξηση του σωματικού βάρους. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου ανά νύχτα.
Αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής
- Συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας: Για εξατομικευμένες συμβουλές και υποστήριξη, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, έναν ειδικό σε θέματα γυμναστικής ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να αναπτύξετε ένα σχέδιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας.
Μείνετε παρακινημένοι
- Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους: Ο καθορισμός εφικτών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κίνητρά σας. Γιορτάστε τις επιτυχίες σας, όσο μικρές κι αν είναι.
- Τήρηση ημερολογίου διατροφής και δραστηριότητας: Η παρακολούθηση του τι τρώτε και πόσο ασκείστε μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρότυπα και περιοχές για βελτίωση.
- Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης: Μοιραστείτε τους στόχους σας με φίλους και συγγενείς που μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και ενθάρρυνση.
Αυτές οι συμβουλές έχουν σχεδιαστεί για να είναι πρακτικές και εφικτές, τονίζοντας τη σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη διαχείριση του βάρους και της υγείας. Εστιάζοντας σε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι σε γρήγορες λύσεις, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τον ΔΜΣ τους και, το πιο σημαντικό, τη συνολική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Συμπεράσματα για το ΔΜΣ
Συμπερασματικά, ενώ ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι δείκτες υγείας και παράγοντες του τρόπου ζωής. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης της υγείας μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή οφέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός υγιούς ΔΜΣ, βελτιωμένης σωματικής υγείας και ενισχυμένης ψυχικής ευεξίας.