Δίαιτα Atkins: Κανόνες, Φάσεις και Τροφές

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2020

Η Δίαιτα Atkins εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 . Από τότε και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με προβλήματα παχυσαρκίας.

Είναι μια πολύ καλή δίαιτα, όπως λέει και ο Δρ Atkins, για την διαχείριση των προβλημάτων υγείας, όπως τις διαταραχές σακχάρου στο αίμα, στους πονοκεφάλους, στο χαμηλό μεταβολισμό, στις αλλεργίες και στις διατροφικές δυσανεξίες.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins (Ατκινς) υπόσχεται να χάσετε κιλά και πόντους με μία χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή στην καθημερινότητα σας.

Στηρίζεται στη θεωρία ότι τα παχύσαρκα άτομα τρώνε πολύ υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν συνέπεια το σώμα να καίει πάρα πολύ λιπαρά και υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα τα σάκχαρά που εισέρχονται από τους υδατάνθρακες στο αίμα ανεβάζουν την γλυκόζη, δηλαδή την ινσουλίνη.

Η παραπάνω ινσουλίνη στον οργανισμό επιτρέπει το πλεόνασμα γλυκόζης στο ήπαρ, στους μύες, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι αποθήκες και στην συνέχεια να το μετατρέψει σε λίπος.

Για αυτό και έρχεται και προτείνει την μείωση των υδατανθράκων και την χρησιμοποίηση της πρωτεΐνης, των λαχανικών και των καλών λιπαρών. Έτσι το σώμα χάνει βάρος και πόντους από το κάψιμο του λίπους.

Η Δίαιτα Atkins, μαζί με την Δίαιτα Dukan είναι οι πιο γνωστές δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες.

Πως δουλεύει η δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins βασίζεται σε 7 κανόνες που πρέπει να προσέξετε και να μην τους αγνοήσετε. Αυτοί είναι:

  1. Τρώμε επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης ώστε να μην πεινάσουμε.
  2. Μετράμε τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε
  3. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα καλά λιπαρά, τα πολυακόρεστα Ω3, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο.
  4. Συμπληρώνουμε στην διατροφή μας βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  5. Αποφεύγουμε την ζάχαρή, τα γλυκά , τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
  6. Τρώμε αρκετές φυτικές ίνες, γιατί μας φουσκώνουν και μας κόβουν την αίσθηση της πείνας.
  7. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας. Αυτό γίνεται για να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο χάσιμό κιλών και πόντων από την κοιλιά και περιφέρεια η δίαιτα χωρίζεται σε 4 φάσεις:

Δίαιτα Ατκινς – Φάση 1: Ενεργοποίηση

Ο σκοπός αυτής της φάσης της δίαιτας Ατκινς είναι να χάσουμε 7 κιλά. Διαρκεί 2 εβδομάδες. Σε αυτήν την φάση μπορούμε να χάσουμε αρκετά κιλά γιατί το σώμα καίει λίπος. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση υδατανθράκων μέχρι 20γρ την ημέρα. 15-20 γρ θα πρέπει να είναι λαχανικά βάσης, δηλαδή λαχανικά που επιτρέπονται στην δίαιτα Άτκινς με ελαιόλαδο.

Τροφές πλούσιες σε προτεινες

Επίσης τρώμε 3 γεύματα την ημέρα και 2 σνακ. Τρώμε πιο συχνά για να κρατάμε το σάκχαρο του αίματος σταθερό και δεν καίμε άλυπο ιστό.

Οι τροφές που επιτρέπονται στην φάση 1 της δίαιτας Ατκινς

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι: το άπαχο μοσχάρι χωρίς πέτσα, ο κιμάς, το κοτόπουλό και η γαλοπούλα χωρίς πέτσα, τα ψάρια, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, οι ελιές, το λεμόνι στο φαγητό και η μαργαρίνη.

Οι τροφές που απαγορεύονται στην φάση 1 της δίαιτας Ατκινς

Οι τροφές που απαγορεύονται είναι: τα παιδάκια, οι πανσέτες, το μπέικον τα λουκάνικα η και άλλα είδη αλλαντικών, το ψωμί όλων των ειδών, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, οι πατάτες είτε είναι βραστές, είτε είναι τηγανιτές. Η πίτσα, τα γλυκά όλων των ειδών όπως είναι τα κέικ, τα μπισκότα, οι κρέπες, οι βάφλες , οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μαλακά τυριά, αναψυκτικά και αλκοόλ.

Τα 15-20γρ καθαρών υδατανθράκων είναι περίπου 6 φλιτζάνια ωμά λαχανικά η 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα λαχανικά.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στα κιλά που θέλουμε να χάσουμε απαραίτητο είναι να γυμναστούμε καθημερινά.

Δίαιτα Atkins (Ατκινς) – Φάση 2: Σταθερό αδυνάτισμα

Σε αυτήν την φάση αυξάνουμε την ποσότητα των υδατανθράκων κατά 5 γρ την εβδομάδα σιγά-σιγά μέχρι να φτάσουμε τα 50 γρ. Κάποια από τα φαγητά που απαγορευόταν στην πρώτη φάση εδώ μπορείτε να τα προσθέσετε όπως είναι όσπρια σε μικρές ποσότητες, οι ξηροί καρποί και διάφορά είδη μούρων.

Οι τροφές που επιτρέπονται στην φάση 2 της δίαιτας Atkins (Ατκινς)

Low Carb

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι το άπαχο μοσχάρι χωρίς πέτσα, ο κιμάς, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα σκληρά τυριά, τα όσπρια σε μικρές ποσότητες, τα φρούτα και οι χυμοί λαχανικών, το ψωμί ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα γιαούρτια με μαλακά τυριά.

Δίαιτα Atkins: Οι τροφές που απαγορεύονται στην φάση 2 της

Οι τροφές που απαγορεύονται είναι: τα παιδάκια, το μπέικον, οι πανσέτες, τα λουκάνικα και άλλα είδη αλλαντικών, τα ζυμαρικά και το ρύζι, οι πατάτες, η πίτσα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα γλυκά όπως το κέικ, τα κρουασάν, οι κρέπες, οι βάφλες. Η μαγιονέζα, τα μαλακά τυριά, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.

Δίαιτα Atkins (Ατκινς) – Φάση 3: Προσυντήρηση

Σε αυτήν την φάση φτάνουμε στην αρχή του τέλους. Αφού πετύχουμε το στόχο μας που είναι τα κιλά που έχουμε βάλει, προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε για ένα μήνα πριν φτάσουμε στην τελική φάση.

Εδώ προσθέτουμε και άλλους υδατάνθρακες όπως λευκά σιτηρά, κάποια φρούτα και αμυλώδη λαχανικά. Επίσης αυξάνουμε την ποσότητα υδατανθράκων κατά 10 γρ την φορά.

Οι τροφές που επιτρέπονται

Πιάτο με λαχανικά

Οι τροφές που επιτρέπονται σε αυτή την φάση είναι οι τροφές που ανήκουν στην 1 και 2 φάση. Επίσης προστέθηκαν όλα τα φρούτα , τα σιτηρά, και τα αμυλώδη λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα, οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα κολοκύθια, τα καρότα και τα παντζάρια.

Οι τροφές που απαγορεύονται

Η τροφές που απαγορεύονται είναι: τα παιδάκια, το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα είδη αλλαντικών, η πίτσα, τα ζυμαρικά και το ρύζι, τα γλυκά όπως το κέικ, τα μπισκότα, οι κρέπες, οι βάφλες, τα κρουασάν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαλακά τυριά, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά.

Δίαιτα Atkins (Ατκινς) – Φάση 4: Ισόβια συντήρηση

Στην δίαιτα Atkins αυτή η φάση είναι πολύ σημαντική, γιατί έχουμε διδαχτεί πώς να τρώμε για να χάσουμε τα κιλά μας και τους πόντους.

Συνεχίζουμε να διατηρούμε χαμηλό το ποσοστό των υδατανθράκων στην ημερήσια διαστροφή μας για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε. Καταναλώνουμε 15-25 γρ λαχανικά βάσης και 340-510 γρ πρωτεΐνης για τις γυναίκες και 450-620 γρ πρωτεΐνης για τους άνδρες.

Σημαντικό παράγων στην φάση συντήρησης είναι να συνεχίσουμε να τρώμε υγιεινά λίπη, αμυλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και σιτηρά ολικής αλέσεως.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι στην ημερήσια διατροφή που θα ακολουθήσετε για να χάσετε κιλά και πόντους είναι να τρώτε υγιεινά και να συντηρήσετε την παιδία της διατροφής που διδαχτήκατε από τα παραπάνω.

Η Δίαιτα Atkins δεν προτείνει κάποιο πρόγραμμα άσκησης, άλλα είναι σημαντικό να βάλετε την γυμναστική η γενικότερα την άθληση για 15-20 λεπτά την ημέρα.