Βελονισμός και Αδυνάτισμα

ΒελονισμόςΟ βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί από την Κινεζική και την Ανατολική ιατρικά σαν συμπληρωματική θεραπεία για εκατοντάδες χρόνια. Βασίζεται στην ιδέα ότι το τσι (ζωτική ενέργεια) του σώματος διατρέχει το σώμα μέσα από κανάλια που λέγονται μεσημβρινοί.

Όταν αυτά τα κανάλια είναι μπλοκαρισμένα, το σώμα εμφανίζει ασθένεια και πόνο. Ο βελονισμός αφορά την είσοδο πολύ λεπτών βελονών σε σημεία του σώματος για να αποσυμφορηθεί ο μεσημβρινός, επιτρέποντας στο τσι να ακολουθήσει την πορεία του. Ο βελονισμός έγινε δημοφιλής στις δυτικές κοινωνίες από τη δεκαετία του 1960 και έχει χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα παραδοσιακών ιατρικών πρακτικών.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αύξηση του βελονισμού στ’ αυτιά για να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Βελόνες εισέρχονται στο εξωτερικό μέρος του αυτιού. Αυτό το σημείο χρησιμοποιείται γιατί θεωρείται ότι το εξωτερικό μέρος του αυτιού αντιπροσωπεύει ολόκληρο το σώμα, οπότε διεγείροντας σημεία κλειδιά με βελόνες και μαγνήτες που εισέρχονται ή τοποθετούνται γύρω του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και τη διέγερση του μεταβολισμού.

Η χρήση του βελονισμού στ’ αυτιά για αδυνάτισμα έχει γίνει θέμα μεγάλης αντιπαράθεσης με τα αποτελέσματα των ερευνών να περιλαμβάνουν στοιχεία και υπέρ και κατά.

Άρα προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Σεούλ δοκίμασαν βελονισμό σε 91 υπέρβαρους ενήλικες χωρισμένους σε τρία γκρουπ. Όλοι μπήκαν σε αυστηρές δίαιτες, με το πρώτο γκρουπ  να δέχεται βελονισμό πέντε σημείων, το δεύτερο γκρουπ να δέχεται βελονισμό μόνο στο «σημείο της πείνας» στο αυτί (αυτό που θεωρείται ότι μειώνει την όρεξη) και το τρίτο γκρουπ να δέχεται υποκατάστατη θεραπεία.

Η μελέτη είχε μεγάλο αριθμό απωλειών καθώς το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αποχώρησαν πριν το τέλος της μελέτης (15 από αυτούς ήταν στο γκρουπ της υποκατάστατης θεραπείας). Αυτό εξηγήθηκε από την επιβολή του αυστηρού προγράμματος δίαιτας και το γεγονός ότι το γκρουπ της υποκατάστατης θεραπείας είχε περισσότερη δυσκολία να τιθασεύσει την πείνα του.

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν στοιχεία ότι και ο βελονισμός των πέντε σημείων και ο επικεντρωμένος βελονισμός αύξησαν τις πιθανότητες αδυνατίσματος στους συμμετέχοντες με πτώση 6 και 5,7 τοις εκατό αντίστοιχα σε σωματική μάζα.

Παρά το ότι έχει γίνει έρευνα και πολλά ανέκδοτα στοιχεία υποστηρίζουν τον βελονισμό ως εργαλείο για αδυνάτισμα, όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν και κριτικές. Μερικοί επιφανείς ιατροί απέρριψαν τον βελονισμό ως άλλο ένα υποκατάστατο αποτέλεσμα, ενώ άλλοι αποφάνθηκαν ότι η έρευνα δεν έχει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία. Μια μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες υπέρβαρων γυναικών, με τη μία να δέχεται γνήσιο βελονισμό στο αυτί και την άλλη να λαμβάνει μια απατηλή έκδοση.

Η έρευνα δεν βρήκε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες στο θέμα της απώλειας βάρους.

Άλλες μελέτες επίσης έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα σε ομάδες που η μία εκτέθηκε σε βελονισμό στο αυτί, οδηγώντας πολλούς σε αμφιβολία ως προς την αποτελεσματικότητα του.

Ακόμη και οργανισμοί που θα περίμενε κανείς να δώσουν σημαντική υποστήριξη ήταν συγκρατημένοι για το δυναμικό μείωσης του λίπους του βελονισμούς το αυτί. Το Βρετανικό Συμβούλιο Βελονισμού υποστηρίζει ότι οι λόγοι για την αύξηση βάρους στον δυτικό κόσμο δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με τις ιδέες γύρω από τις ανισορροπίες του σώματος της ανατολίτικης νοοτροπίας και ότι ακόμη κι αν ο βελονισμός λειτουργήσει δεν είναι μία γρήγορη λύση.

Προειδοποιεί κατά της δραματικής μείωσης βάρους εκεί που το σώμα θα είχε πρόβλημα να συμβαδίσει με την αλλαγή. Κατά αυτούς ο βελονισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν υποστηρικτικό μέσο όταν κάποιος επιμένει σε πιο παραδοσιακές ιδέες γύρω από την δίαιτα και την άσκηση.

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει την προσήλωση και τα κίνητρα και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ωφέλιμο είτε σαν άμεσο αποτέλεσμα του βελονισμού είτε όχι.

Οπότε ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα αν ο βελονισμός στο αυτί βοηθάει στο αδυνάτισμα; Το πιο ασφαλές είναι να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση. Το ότι έχουν υπάρξει ανάμικτα αποτελέσματα στην έρευνα μπορεί να σημαίνει ότι η ιδέα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ωφέλιμη αλλά πιθανώς ότι η χρήση της πρέπει να είναι σαν πρόσθετη θεραπεία μαζί με παραδοσιακές τεχνικές αδυνατίσματος, ειδικά την άσκηση. Γεγονός παραμένει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ακόμη περισσότερη έρευνα για να αποκτήσει βάρος η ιδέα ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς γιατρούς και ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρα για να υπάρξει οριστική απάντηση.