Ozempic για απώλεια βάρους – Τι είναι, λειτουργία και παρενέργειες

Ozempic Ένεση 1mg

Εάν σας ρωτούσαμε πριν μερικούς μήνες, η ακόμα και πριν μερικές εβδομάδες, τι είναι το Ozempic είμαστε σίγουροι πως θα παίρναμε όλων των ειδών των απαντήσεων.

Σήμερα όμως σχεδόν όλοι γνωρίζουν η έχουν ακούσει για το Ozempic. Γνωρίζουν πως είναι ένα φάρμακο σε μεγάλη έλλειψη.

Αλλά αυτό δεν το κάνει και τόσο σπουδαίο. Πολλά φάρμακα, ακόμα και τα πιο γνωστά, εμφανίζουν ελλείψεις. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Αυτό που έχει προκαλέσει το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Ozempic είναι η αιτία που δημιούργησε την έλλειψη.

Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) είναι φάρμακο, σε ενέσιμη μορφή, που χρησιμοποιείται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης καταστέλλει την όρεξη και συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους.

Η προβολή του, ως φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, στο Tik Tok οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις της ουσία σεμαγλουτίδης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αιτία που δημιούργησε την έλλειψη του Ozempic

Η “πέτρα του σκανδάλου” είναι μια διασημότητα, που γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς να υπερβάλουμε καθόλου, πως είναι η βασίλισσα αυτών των μέσων. Η μόνο που μπορεί να προκαλέσει τόσο ντόρο.

Eίναι η μοναδική Kim Kardashian, η οποία δήλωσε ότι έχασε αρκετά κιλά με την βοήθεια του Ozempic.

Ήταν αρκετό για να πάρε κυριολεκτικά φωτιά το διαδίκτυο και τα hashtag #ozempic #ozempicweightloss να έχουν πλέον 275 εκατομμύρια προβολές.

Στην συνέχει την σκυτάλη πείρε ο Τζίμι Κίμελ κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου μονολόγου του στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Ο Κίμελ είπε: “Όλοι φαίνονται τόσο υπέροχοι. Όταν κοιτάζω γύρω μου σε αυτή την αίθουσα, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: “Είναι το Ozempic κατάλληλο για μένα;””.

Το τρίο συμπλήρωσε ο Elon Musk που με ανάρτηση στο Twitter αποκάλυψε πως έχασε 13 κιλά: “Fasting + Ozempic/Wegovy + no tasty food near me”.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται; Μπορεί το Ozempic να είναι το “άγιο δισκοπότηρο” για την απώλεια βάρους;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Ozempic

Ozempic για απώλεια βάρους

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η γενική του ονομασία (δραστική)είναι σεμαγλουτίδη.

Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1 RAs). Οι GLP-1 RAs δρουν μιμούμενοι τις επιδράσεις μιας φυσικής ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνο-όμοιο πεπτίδιο-1, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το Ozempic χορηγείται ως ένεση μία φορά την εβδομάδα. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης, μειώνοντας την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ και επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου. Ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το Ozempic μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από τις επιδράσεις του στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, το Ozempic μπορεί επίσης να προάγει την απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να μειώσει την όρεξη, να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ozempic είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και η χρήση του θα πρέπει να καθορίζεται από έναν επαγγελματία υγείας με βάση τις ειδικές ανάγκες του ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες.

Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε την καθοδήγηση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης όταν χρησιμοποιείτε το Ozempic.

Είναι το Ozempic ινσουλίνη;

Το Ozempic δεν είναι ινσουλίνη. Βοηθά το πάγκρεάς να παράγει περισσότερη ινσουλίνη όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό.

Παρενέργειες του Ozempic

Το Ozempic (semaglutide) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα παρουσιάσουν όλοι αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες και η σοβαρότητα και η εμφάνιση μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic περιλαμβάνουν:

1. Γαστρεντερικές επιδράσεις

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και δυσπεψία.

Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στο φάρμακο.

2. Υπογλυκαιμία

Το Ozempic μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα). Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, ζάλη, εφίδρωση, σύγχυση, πονοκέφαλο, θολή όραση και πείνα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να έχετε επίγνωση των σημείων και των συμπτωμάτων χαμηλού σακχάρου στο αίμα κατά τη χρήση του Ozempic.

3. Αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης

Ορισμένα άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό ή πόνο στο σημείο της ένεσης. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και προσωρινές.

4. Όγκοι του θυρεοειδούς

Σε μελέτες σε ζώα, το Ozempic έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη όγκων του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να συζητήσετε οποιοδήποτε ιστορικό προβλημάτων ή ανησυχιών του θυρεοειδούς με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε το Ozempic.

5. Παγκρεατίτιδα

Αν και σπάνιες, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παγκρεατίτιδας (φλεγμονή του παγκρέατος) σε άτομα που χρησιμοποιούν αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, συμπεριλαμβανομένου του Ozempic. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε έντονο κοιλιακό άλγος που μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη σας, μαζί με ναυτία και έμετο.

Αυτές δεν είναι όλες οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic. Εάν εμφανίσετε ασυνήθιστες ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη χρήση του Ozempic, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για περαιτέρω αξιολόγηση και καθοδήγηση.

Μπορούν να σας παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και να σας βοηθήσουν να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απώλεια βάρους;

Γυναίκα οργισμένη με την ζυγαριά

Το Ozempic δεν χαρακτηρίζεται ειδικά ως φάρμακο απώλειας βάρους. Η εταιρεία που το παρασκευάζει , η Novo Nordisk, έχει διεξάγει μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη – τη δραστική ουσία του Ozempic – μπορεί να χάσουν βάρος.

Στην Αμερική το FDA ενέκρινε το 2021 τη σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους εμπορική ονομασία Wegovy.

Πρέπει να τονιστεί πως το Wegovy περιέχει 2,4mg σεμαγλουτίδη, πολύ περισσότερα από το 0,5mg, 1mg η 2mg σεμαγλουτίδη που περιέχει το Ozempic.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk, συμμετείχαν 1.961 ενήλικες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία που δεν είχαν διαβήτη.

Η πρώτη ομάδα έλαβε 2,4 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα για 68 εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Σε όλη την διάρκεια της κλινικής δοκιμής οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκηση.

Στο τέλος της κλινική δοκιμής όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν 14,9% του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με 2,4% για όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Τι να προσέχετε πριν πάρετε το Ozempic για αδυνάτισμα

Πριν τρέξετε να πάρετε το Ozempic για το αδυνάτισμα ρίξτε μια προσεκτική ματιά τα παρακάτω σημεία.

  1. Το Ozempic έχει εγκριθεί για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και όχι για απώλεια βάρους
  2. Εάν χάσετε βάρος με τα νέα φάρμακα, πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα για πάντα για να διατηρήσετε το βάρος σας. Οι άνθρωποι που τα σταματούν συχνά ξαναπαίρνουν βάρος σχετικά γρήγορα.
  3. Τα φάρμακα μειώνουν την όρεξη, αλλά για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη γλυκών, ποτών με ζάχαρη και λιπαρών τροφών (όπως αναφέρει και ο Elon Musk στο Twitter). Φυσικά πρέπει να προσθέσετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας.
  4. Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες.
  5. Μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι. Συνήθως οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι όταν χάνουν μερικά κιλά. Ωστόσο κάποιοι παραπονούνται ότι χάνουν βάρος στο λάθος σημείο: στο πρόσωπό τους. Μερικοί έχουν παραπονεθεί ότι φαίνονται γέροι και αδύνατοι λόγω της απώλειας λίπους στο πρόσωπο.

Τι τιμή έχει

Σύμφωνα με τον οδηγό φαρμάκων Galinos η τιμή του Ozempic είναι 111,23 ευρώ και για τις 3 περιεκτικότητες, των 0,25mg, 0,1mg και 1mg.

Δίνετε μόνο με συνταγή γιατρού.

Εναλλακτικές Επιλογές αντί του Ozempic

Όπως αναφέραμε παραπάνω το Ozempic είναι ένα φάρμακο για την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι σχεδιασμένο σαν φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε κιλά είναι να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό η μαγική φόρμουλα για το αδυνάτισμα.

Η εξίσωση είναι μια απλή αριθμητική φόρμουλα. Πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε την ημέρα. Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο είναι που φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Απλός αυτό ο δρόμος είναι μακρύς και πολύ δύσκολος για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν να δείτε πιο γρήγορα αποτελέσματα με την προσπάθεια σας για να χάστε βάρος.

1. Trimtone – Ιδανικό για της γυναίκες

TrimTone και γυναίκα

Το Trimtone είναι ένα συμπλήρωμα σχεδιασμένο ιδικά για τις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μεταβολισμό από του άντρες και η προσέγγιση του προβλήματος πρέπει να είναι διαφορετική. Ακριβός αυτό κάνει το Trimtone.

Το Trimtone έχει πολλαπλή δράση: ανεβάσει το μεταβολισμό, καίει το λίπος, μειώνει την όρεξη και μειώνει την απορρόφηση υδατανθράκων. Βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν μια επίπεδη κοιλιά.

2. Primeshred – Ιδανικό λιποδιαλύτης για τους άντρες

PrimeShred μπουκάλι

Το Primeshred μπορεί να βοηθήσει τους άντρες να αποκτήσουν ένα λεπτό και γραμμωμένο σώμα. Μπορεί να αυξήσει την καύση του λίπους έως και 30%. Βελτιώνει την ενέργεια και αυξάνει την αντοχή στην προπόνηση.

Το νοοτροπικά που περιέχει βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθάνε να είστε εστιασμένοι στην διάρκεια της προπόνησης.

Με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 100% ημερών αξίσει να το δοκιμάστε.

3. PhenQ – Χάπι αδυνατίσματος για άντρες και γυναίκες

Ozempic για απώλεια βάρους – Τι είναι, λειτουργία και παρενέργειες

Το PhenQ είναι γνωστό ως το χάπι αδυνατίσματος 5 σε 1. Στοχεύει στην μείωση του σωματικού λίπους εστιάζοντας ταυτόχρονα σε πέντε στόχους τους. Το PhenQ καίει το λίπος, μειώνει την αποθήκευση του λίπος, αυξάνει την ενέργεια, καταστέλλει την όρεξη και βελτιώνει την διάθεση.

Η καλύτερη απόδειξη ότι το PhenQ δουλεύει είναι αύτο το άρθρο του Dailymail στο οποίο η Nicola Sproat διηγείται πώς έχασε 72 κιλά, με την βοήθεια του PhenQ.

Πηγές:

  1. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2032183?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

Related Articles

Back to top button