6 δημοφιλής δίαιτες για απώλεια βάρους

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου, 2020

Υπάρχουν πολλές δίαιτες για να χάσετε βάρος. Αρκεί να κάνετε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Μερικές εστιάζονται στην καταστολή της όρεξης, ενώ άλλα στοχεύουν στην μείωση του λίπους η υδατανθράκων.

Σχεδόν όλες ισχυρίζονται ότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Έτσι είναι δύσκολο να ξέρεις πια είναι η κατάλληλη για να την δοκιμάσεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία μοναδική δίαιτα να είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους.

Τι έχει αποτελέσματα για εσάς μπορεί να μην δουλεύει για κάποιον άλλο.

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε 9 δημοφιλής δίαιτες που έχουν αποτελέσματα στο αδυνάτισμα.

paleo τρόφες

1. Δίαιτα Paleo

Η δίαιτα Paleo είναι μια από τις πιο δημοφιλής δίαιτες. Βασίζεται σε μια απλή προϋπόθεση. Εάν ο άνθρωπος των σπηλαίων δεν το έτρωγε αυτό, τότε δεν πρέπει να το φας ούτε εσύ.

Να τρώτε σαν ο άνθρωπος των σπηλαίων και θα χάσετε βάρος. Αυτή είναι η θεωρεία της Δίαιτας Paleo.

Δημιουργήθηκε από των Loren Cordain και παρουσιάστηκε στο βιβλίο του, με τίτλο The Paleo Diet.

Ισχυρίζεται πως τρώγοντας σαν τους προϊστορικούς προγόνους μας θα είμαστε πιο λεπτοί, και θα αντιμετωπίσουμε λιγότερα προβλήματα υγείας.

Η δίαιτα Paleo είναι στην ουσία μια δίαιτα πλούσια σε προτεϊνη και ίνες που υπόσχεται να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες.

Επιτρέπονται το φρέσκο άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα αυγά, οι ξηρή καρποί, οι σπόροι και τα υγιεινά λάδια.

Δεν επιτρέπονται οι επεξεργασμένες τροφές. Εάν την ακολουθήσετε δεν πρέπει να καταναλώνεται ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το αλάτι, τις πατάτες, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, κλπ.

Η δίαιτα Paleo είναι τόσο διαδεδομένη που υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές της. Όπως Paleo για αθλητές, Paleo για όσους κάνουν Crossfit, Paeo για γράμμωση.

2. Δίαιτα Ντουκάν

Η δίαιτα Ντουκάν είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Δημιουργήθηκε από των Γάλλο ιατρό Pierre Dukan.

Βασίζεται στην θεωρία ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στο  αδυνάτισμα καθώς έχει λιγότερες θερμίδες, κάνει το άτομο να αισθανθεί χορτάτος γρήγορα, και η πέψη της πρωτεΐνης χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.

Έχει τέσσερεις φάσεις. Στις δύο πρώτες χάνετε κιλά και στις άλλες δυο κάνετε συντήρηση.

Το πόσο διαρκεί η κάθε φάση εξαρτάται από το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε.

Η κάθε φάση έχει το δικό της πρόγραμμα διατροφής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Εκτός από την απώλεια βάρους δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα άλλα οφέλη από αυτή την δίαιτα στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Το επίσημο δικτυακό τόπο της δίαιτας Ντουκαν συμβουλεύει όσους σκέπτονται να την ξεκινήσουν να συμβουλευτούν πρώτα το ιατρό τους.

Μάθετε περισσότερα για την δίαιτα Ντουκάν εδώ.

atkins τροφές

3. Δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Άτκινς είναι η πιο γνωστή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Δημιουργήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ‘70 από το καρδιολόγο Robert Atkins.

Η δίαιτα Άτκινς αποτελείτε από τέσσερεις φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι η πιο περιοριστική, καθώς επιτρέπει την κατανάλωση μόνο 20 γραμμαρίων υδατανθράκων. Ταυτόχρονα επιτρέπει την απεριόριστη κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους.

Ο στόχος της πρώτης φάσης της δίαιτας Άτκινς είναι να αναγκάσει το σώμα να μπει σε φάση κέτοσης, στην οποία το σώμα μετατρέπει το λίπος σε ενώσεις που ονομάζονται κετόνες και τα χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας.

Στης επόμενες φάσεις αυξάνετε σταδιακά η πρόσληψη υδατανθράκων, ξεκινώντας από 5 γραμμάρια την ημέρα,  με στόχο να βρεθεί το κρίσιμο επίπεδο υδατανθράκων που το σώμα θα μπορεί να διατηρήσει την απώλεια βάρους.

Στην διάρκεια των χρόνων η δίαιτα Άτκινς έχει δεχθεί σφοδρές κρητικές, άλλα μελέτες που την συγκρίνουν με άλλες δίαιτες έχουν δείξει πως είναι το ίδιο αποτελεσματική για το αδυνάτισμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει που η Δίαιτα Paleo μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και μείωση του κοιλιακού λίπους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την δίαιτα Άτκινς εδώ.

4. Δίαιτα Zone

Ο Barry Sears, ο βιοχημικός που δημιούργησε την δίαιτα Zone, λέει “Το φαγητό είναι όπως το φάρμακο. Πρέπει να πάρετε τη σωστή δόση την κατάλληλη στιγμή. ”.

Η Zone Diet ακολουθεί μια φόρμουλα με 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπη (μερικές φορές ονομάζεται 40:30:30).

Αυτή η αναλογία πρέπει να ακολουθείται σε κάθε γεύμα.

Θεωρείται από ορισμένους ότι είναι η τέλεια διατροφή.

Σύμφωνα με τον Barry Sears, τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης σε συνδυασμό με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα προκαλούν τη συσσώρευσή του λίπους επειδή παράγουν άλλες ορμόνες που προάγουν τη φλεγμονή, κάτι που πιστεύει ότι είναι η κύρια αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Ο στόχος της Zone Diet είναι να κρατήσει την ινσουλίνη και τις άλλες ορμόνες που προάγουν τις φλεγμονές μένουν «στη ζώνη», όχι πολύ υψηλές ή χαμηλές.

Ο συνδυασμός 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Συνιστά να καταναλώνετε μόνο υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Το μεγαλύτερο όφελος αυτής της δίαιτας είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η μειωμένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Ένα από τα λίγα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας είναι ότι περιορίζει την κατανάλωση ορισμένων πηγών υγιεινών υδατανθράκων, όπως οι μπανάνες και οι πατάτες.

5. Δίαιτα της Νηστείας (Διαλείπουσα Νηστεία)

Όπως λέει και το όνομα της η δίαιτα της Νηστείας έχει πάρει το όνομα της από την νηστεία.

Η νηστεία μπορεί να είναι το αρχαίο μυστικό της υγείας. Είναι αρχαία γιατί έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι μυστικό γιατί αυτή η ισχυρή συνήθεια έχει σχεδόν ξεχαστεί.

Η Διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία εάν γίνει σωστά.

Η Διαλείπουσα Νηστεία εκτός από το να περιορίσει τις τροφές που καταναλώνεται, ελέγχει και το χρόνο που τρώτε.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα.

Η νηστεία διαφέρει από την πείνα σε έναν κρίσιμο σημείο: το έλεγχο. Η λιμοκτονία, δηλαδή η ακούσια απουσία τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και σε θάνατο.

Η Νηστεία είναι η εθελοντική αποχή από την τροφή για λόγους πνευματικούς, υγείας οι άλλες αιτίες. Γίνετε από κάποιον που δεν είναι λιποβαρής και έχει αρκετά αποθέματα λίπους για να το αντέξει.

Όταν η Διαλείπουσα Νηστεία γίνετε σωστά δεν προκαλεί πόνο, βλάβες και σίγουρα όχι θάνατο.

Η Διαλείπουσα Νηστεία χρησιμοποιείτε συχνά για την απώλεια βάρους καθώς οδηγεί στο εύκολο περιορισμό των θερμίδων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η Διαλείπουσα Νηστεία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 3-8% του σωματικού βάρους σε μια περίοδο 3-24 εβδομάδων.

Προκαλεί λιγότερη απώλεια μυϊκής μάζας σε σύγκριση μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων. Μπορεί επίσης να αυξήσει την ταχύτητα του μεταβολισμού μεσοπρόθεσμα.

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το αρνητικό της Διαλείπουσας Νηστείας είναι πως δεν είναι κατάλληλη για όλους.

6. Η δίαιτα Κέτο (Κετογενική)

Η Κετογενική δίαιτα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Η κέτο λειτουργεί με τη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης και τη μετατόπιση της κύριας πηγής ενέργειας από τη ζάχαρη στις κετόνες.

Οι κετογόνες δίαιτες επιτρέπουν συνήθως την κατανάλωση έως 50 γραμμαρίων υδατανθράκων ημερησίως. Συχνά περιορίζονται  σε λιγότερο από 30 γραμμάρια.

Σε αντίθεση με την δίαιτα Άτκινς και άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οι κετογόνες δίαιτες δεν αυξάνουν σταδιακά τους υδατάνθρακες.

Κρατάνε την  κατανάλωση υδατανθράκων σε χαμηλά επίπεδα για να εξασφαλίσουν πως το σώμα είναι πάντα σε κατάσταση κέτοσις.

Οι κετο δίαιτες όχι μόνο ενισχύουν την απώλεια του σωματικό λίπος αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τους δείκτες φλεγμονής και τους παράγοντες κινδύνου σε άτομα που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.