Βιταμίνη Β12: Ιδιότητες, Οφέλη, Έλλειψη και Τροφές

Βιταμίνη β12

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να είναι λιγότερο γνωστή σε σύγκριση με άλλες βιταμίνες, η σημασία της δεν πρέπει να υποτιμάται.

Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη εμπλέκεται σε διάφορες βασικές διεργασίες μέσα στο σώμα μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον συναρπαστικό κόσμο της βιταμίνης Β12, εμβαθύνοντας στις λειτουργίες της, τις διατροφικές πηγές, τα πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας και τη σημασία της εξασφάλισης επαρκών επιπέδων Β12 για βέλτιστη υγεία.

Τι είναι η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την παραγωγή του DNA.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική σε σύγκριση με άλλες βιταμίνες, καθώς απαιτεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας για την απορρόφησή της. Αυτή η πρωτεΐνη παράγεται από το στομάχι και δεσμεύει τη βιταμίνη Β12, επιτρέποντάς της να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο. Χωρίς τον ενδογενή παράγοντα, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά τη βιταμίνη Β12, οδηγώντας σε πιθανές ελλείψεις.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για τη συνολική υγεία και ευεξία. Από την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου έως την προαγωγή της υγείας της καρδιάς, αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες σωματικές διεργασίες. Μερικά από τα βασικά οφέλη της είναι:

1. Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες που μεταδίδουν σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Τα επαρκή επίπεδα της είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

2. Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διατηρώντας φυσιολογικά επίπεδα, μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

3. Ωθεί την παραγωγή ενέργειας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, βοηθώντας στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών.

Τα επαρκή επίπεδα της μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην προώθηση των συνολικών επιπέδων ενέργειας.

4. Βοηθάει στο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς αυτήν, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν αναποτελεσματικά, οδηγώντας σε μεγαλοβλαστική αναιμία.

5. Βελτιώνει την λειτουργία των νεύρων

Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων και του περιβλήματος μυελίνης.

Εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης Β12, μπορείτε να υποστηρίξετε τη σωστή λειτουργία των νεύρων και να μειώσετε τον κίνδυνο νευρολογικών συμπτωμάτων.

6. Βοηθάει στην ρύθμιση της διάθεσης

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ποσότητα αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού για να επιτελέσει τις κρίσιμες λειτουργίες του. Στις συνήθεις αιτίες της ανεπάρκειας περιλαμβάνεται η έλλειψη διαιτητικής πρόσληψης, ιδίως μεταξύ των vegans και των χορτοφάγων που δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν τις κύριες πηγές της Β12.

Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η παθολογική αναιμία και οι γαστρεντερικές διαταραχές που επηρεάζουν την απορρόφηση, μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη της.

Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης είναι:

1. Κόπωση και αδυναμία

Το αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας, ακόμη και με επαρκή ξεκούραση, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αδυναμία και γενική κόπωση.

2. Αναιμία

Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο αναιμίας που ονομάζεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μείωση του αριθμού των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου. Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν χλωμό δέρμα, αδυναμία, δύσπνοια και ζάλη.

3. Νευρολογικά συμπτώματα

Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα νευρολογικά συμπτώματα, όπως:

 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα: Μια αίσθηση “καρφίτσας και βελόνας” στα χέρια, τα πόδια ή άλλα μέρη του σώματος.
 • Περιφερική νευροπάθεια: Νευρική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και απώλεια αίσθησης στα άκρα.
 • Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού: Δυσκολία με την ισορροπία, ασταθές βάδισμα και αδεξιότητα.
 • Μνήμη και γνωστικά προβλήματα: Προβλήματα μνήμης, σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης και διανοητική ομίχλη.

4. Πεπτικά προβλήματα

Ορισμένα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά συμπτώματα όπως:

 • Απώλεια της όρεξης
 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Ναυτία ή εμετός

5. Αλλαγές στη διάθεση

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν αισθήματα ευερεθιστότητας, εναλλαγές της διάθεσης και γενική μείωση της συνολικής ψυχικής ευεξίας.

6. Προβλήματα με το στόμα και τη γλώσσα

Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει γλωσσίτιδα, μια φλεγμονή της γλώσσας που μπορεί να την κάνει να φαίνεται πρησμένη, κόκκινη και λεία. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν στοματικά έλκη ή αίσθημα καύσου στο στόμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε διάφορες άλλες καταστάσεις, επομένως είναι απαραίτητη η κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η έλλειψη βιταμίνης Β12. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση, τις κατάλληλες εξετάσεις και τις θεραπευτικές επιλογές.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αναιμία, νευρολογικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η έγκαιρη ανίχνευση και η χορήγηση κατάλληλων συμπληρωμάτων ή διατροφικών προσαρμογών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μακροπρόθεσμων συνεπειών για την υγεία.

Ποιες είναι οι ημερήσιες απαιτήσεις της βιταμίνης Β12

Οι συνιστώμενες ημερήσιες απαιτήσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και συγκεκριμένες συνθήκες υγείας. Ακολουθούν οι γενικές ημερήσιες συστάσεις για τη βιταμίνη Β12:

Βρέφη και παιδιά

0-6 μηνών0,4mcg
7-12 μηνών0,5mcg
1-3 έτη0,9mcg
4-8 ετών1,2mcg
9-13 ετών1,8mcg
14-18 ετών2,4mcg

Ενήλικες

19 ετών και άνω2,4mcg

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Έγκυες γυναίκες2,6mcg
Θηλάζουσες γυναίκες2,8mcg

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και οι ατομικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

Τροφές πλούσια σε βιταμίνη Β12

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, καθιστώντας πρόκληση για τα άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική ή vegan διατροφή να λαμβάνουν επαρκή επίπεδα.

Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες φυτικές πηγές και επιλογές εμπλουτισμένων τροφίμων.

Τροφές ζωικής προέλευσης

 • Οστρακοειδή: Μύδια, όστρακα και στρείδια.
 • Ψάρια: Σολομός, πέστροφα, τόνος, σαρδέλες και μπακαλιάρο.
 • Κρέας: Μοσχάρι, αρνί, χοιρινό και τα πουλερικά. Τα κρέατα οργάνων, όπως το συκώτι, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη Β12.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, τυρί και το γιαούρτι.
 • Αυγά: Τα ολόκληρα αυγά, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, περιέχουν βιταμίνη Β12.

Φυτικές πηγές

Ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά πρωινού, τα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης και η διατροφική μαγιά, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες φυτικές πηγές βιταμίνης Β12, ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των ημερήσιων απαιτήσεων. Ως εκ τούτου, τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Β12 ή να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσουν τη βέλτιστη πρόσληψη.

Παρενέργειες της βιταμίνης b12

Παρενέργειες

Η βιταμίνη Β12 θεωρείται γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή όταν λαμβάνεται εντός των συνιστώμενων δόσεων. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ή ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές παρενέργειες. Μερικές από αυτές τις παρενέργειες:

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα συμπληρώματα ή τις ενέσεις βιταμίνης Β12. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, πρήξιμο, ζάλη ή δυσκολία στην αναπνοή. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης.

Δερματικό εξάνθημα

Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα ως αποτέλεσμα της χορήγησης υψηλής δόσης συμπληρώματος. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες δερματικές αλλαγές ή ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πεπτικά προβλήματα

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β12 μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια ή κοιλιακό άλγος. Η μείωση της δοσολογίας ή η λήψη του συμπληρώματος με τροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Αναζωπύρωση της ακμής

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει αύξηση της ακμής ή δερματικά εξανθήματα που μοιάζουν με ακμή μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12. Εάν παρατηρήσετε επιδείνωση της ακμής, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή να προσαρμόσετε τη θεραπευτική αγωγή των συμπληρωμάτων σας.

Αντιδράσεις υπερευαισθησίας

Άτομα με ιστορικό ευαισθησίας στο κοβάλτιο ή στην κοβαλαμίνη ενδέχεται να εμφανίσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας στη λήψη συμπληρωμάτων αυτής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες της βιταμίνης Β12 είναι σχετικά σπάνιες και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την ανεχθούν χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε ασυνήθιστα ή σοβαρά συμπτώματα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων, συνιστάται να διακόψετε τη χρήση και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση και καθοδήγηση.

Εντυπωσιακά στοιχεία για την βιταμίνη Β12

Μια εξαιρετική πτυχή της βιταμίνης Β12 είναι η μοναδική δομή της και ο τρόπος με τον οποίο συντίθεται στη φύση. Είναι η μόνη γνωστή βιταμίνη που περιέχει ένα μεταλλικό ιόν στον πυρήνα της – το κοβάλτιο. Το ιόν κοβαλτίου περιβάλλεται από μια πολύπλοκη οργανική δομή, σχηματίζοντας ένα εξαιρετικά περίπλοκο και περίτεχνο μόριο.

Η σύνθεση της βιταμίνης Β12 είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά ενζυμικών αντιδράσεων που απαιτούν περισσότερα από 30 διαφορετικά ένζυμα, καθιστώντας την ένα από τα πιο περίπλοκα μονοπάτια οποιασδήποτε γνωστής βιταμίνης. Αυτή η περίπλοκη σύνθεση δεν υπάρχει στα φυτά ή τα ζώα, γι’ αυτό και η βιταμίνη Β12 πρέπει τελικά να λαμβάνεται μέσω διατροφικών πηγών ή συμπληρώματος.

Η ανακάλυψη και η κατανόηση της δομής και της σύνθεσης της αποτέλεσαν πρωτοποριακά επιτεύγματα στον τομέα της βιοχημείας. Η διαλεύκανση της πολύπλοκης δομής της και η ταυτοποίηση του ρόλου του ιόντος κοβαλτίου στη βιολογική της δράση παρείχαν πολύτιμες γνώσεις για τη χημεία και τη λειτουργία αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού.

Η εξαιρετική μοριακή δομή της βιταμίνης Β12 και η σημασία της σε διάφορες βιολογικές διεργασίες την καθιστούν ένα συναρπαστικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας και διατροφής.

Περίληψη

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα αξιοσημείωτο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας ευημερία.Αν και λαμβάνεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να είναι επωφελής για άτομα με ελλείψεις ή περιορισμένη διατροφική πρόσβαση.

Η εξαιρετική πολυπλοκότητα της δομής της και η περίπλοκη διαδικασία της φυσικής σύνθεσής της αναδεικνύουν τη μοναδικότητα αυτής της βιταμίνης. Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε τα βάθη της διατροφικής επιστήμης, η σημασία αυτής της βιταμίνης στην προώθηση της βέλτιστης υγείας γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Έτσι, είτε μέσω διατροφικών επιλογών είτε μέσω χορήγησης συμπληρωμάτων υπό ιατρική καθοδήγηση, ας διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει την απαραίτητη βιταμίνη Β12 που χρειάζεται για μια ζωντανή και ακμαία ζωή.

Πηγές