SARMs – Τι είναι, κύκλοι, παρενέργειες και 3 εναλλακτικές επιλογές

SARMS

Δεν θα χρειαστεί να είστε για πολύ καιρό στο γυμναστήριο πριν ακούσεις κάποιον φουσκωμένο τύπο να μιλάει συνέχεια για αναβολικά στεροειδή και SARMs.

Ωστόσο, αν είστε αρχάριος στην οικοδόμηση μυών και τα συμπληρώματα bodybuilding ή αν προσπαθείτε να κατανοήσετε τα SARMs, τότε αυτό μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένο.

Το όνομα SARMs είναι ακρωνύμιο για το selective androgen receptor modulators. Στα ελληνικά μεταφράζεται σε επιλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων.

Το θέμα είναι ότι οι SARMs δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχουν διαφορετικές χρήσεις και οφέλη. Όχι μόνο αυτό, αλλά, μπορεί επίσης να εξαρτάται από το ποιον ακούτε όταν θέτετε κάποια από τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι είναι μια SARM;
 • Ποια είναι η καλύτερη SARM;
 • Ποια είναι η ασφαλέστερη SARM;
 • Ποια είναι η ισχυρότερη SARM;

Τώρα, πριν αναφερθούμε στο τι μπορεί να κάνει δυνητικά για εσάς ένας επιλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέων ανδρογόνων, ας μάθουμε περισσότερα για το τι είναι.

Είναι τα SARMs και τα αναβολικά στεροειδή το ίδιο;

Τα SARMs (επιλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς με την πάροδο των ετών. Παρόλο που μπορεί να μοιάζουν με τα αναβολικά στεροειδή, τα SARM και τα στεροειδή δεν είναι σίγουρα το ίδιο.

Παρόλο που και τα δύο λειτουργούν με δέσμευση στους υποδοχείς ανδρογόνων, προκαλώντας αλλαγές στο DNA σας για να ενθαρρύνουν τη μυϊκή ανάπτυξη, τα δύο δεν είναι ένα και το αυτό.

Ο ορισμός των SARMs

Τα SARMs είναι μια ομάδα θεραπευτικών ενώσεων με παρόμοιες αναβολικές ιδιότητες με τα γνωστά στεροειδή bodybuilding, αλλά που έχουν λιγότερες ανδρογόνες ιδιότητες.

Σε αντίθεση με τα αναβολικά στεροειδή, οι SARMs είναι επιλεκτικοί ως προς τους ιστούς, στοχεύουν τους μυς χωρίς να πυροδοτούν την ίδια αλυσίδα αντιδράσεων όπως τα στεροειδή.

Όχι μόνο αυτό, αλλά σε αντίθεση με πολλά bodybuilding στεροειδή, οι εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων λαμβάνονται σε μορφή χαπιού – το οποίο είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι τρομακτικές ενέσεις.

Ωραία όλα αυτά, αλλά ποια είναι η παγίδα; Λοιπόν, κανένα από αυτά δεν έχει εγκριθεί τεχνικά για ανθρώπινη χρήση.

Πώς λειτουργούν τα SARMs;

Άντρας σηκώνει βάρη μετά από χρήση sarms

Με τους απλούστερους όρους, οι SARMs λειτουργούν δεσμεύοντας υποδοχείς ανδρογόνων στο σώμα, προκαλώντας το σώμα σας να χάσει σωματικό λίπος και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα.

Τι είναι οι “υποδοχείς ανδρογόνων”;

Οι υποδοχείς ανδρογόνων επιτρέπουν στο σώμα να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις ορμόνες. Οι υποδοχείς είναι παρόντες σε πολλούς ιστούς του σώματος, όπου προσδένονται (δεσμεύονται) στα ανδρογόνα. Στους μύες, τα ανδρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν αναβολική δράση, αυξάνοντας τόσο τη μυϊκή μάζα όσο και τη δύναμη.

Οι προέλευση των SARMs;

Παρόμοια με άλλα δημοφιλή αναβολικά στεροειδή, τα SARMs δεν αναπτύχθηκαν αρχικά με σκοπό τη βελτίωση της μυϊκής μάζας – τουλάχιστον όχι με την έννοια του bodybuilding.

Αντιθέτως, πολλοί εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα ως μια μορφή θεραπείας για ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Σε αυτό το σημείο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το μόριο Andarine – το “αρχικό” SARM. Εκείνη την εποχή, διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετά άχρηστο στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματά της στην ανάπτυξη των μυών ήταν μάλλον εντυπωσιακά.

Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η κοινότητα του bodybuilding υιοθέτησε γρήγορα τις SARM (μαζί με τα αναβολικά στεροειδή) για τη δυνατότητα τους να ενισχύουν τη μυϊκή μάζα.

Τα οφέλη των SARMs

Τα SARMs ανακαλύφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αρχικά αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της οστεοπόρωσης, της σαρκοπενίας, της ανδρόπαυσης, του καρκίνου του μαστού και άλλων καρκινοπαθών.

Ωστόσο, από νωρίς οι bodybuilders εντόπισαν την ικανότητά τους να ενισχύουν την ανάπτυξη των μυών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι γρήγορα επιλέχθηκαν από μια κοινότητα που έχει ως γνώμονα την άλιπη μυϊκή μάζα!

Με πολλούς χρήστες να έχουν πειραματιστεί με αναβολικά στεροειδή, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συγκρίνονται τα οφέλη των SARM.

Μερικά από τα οφέλη των SARM είναι:

 • Αυξάνουν την της απώλεια λίπους
 • Αυξημένη οστική πυκνότητα
 • Παρέχουν τα οφέλη των αναβολικών/ανδρογόνων στεροειδών, όπως η τεστοστερόνη
 • Δεν είναι ηπατοτοξικά (δηλαδή δεν προκαλούν ηπατική βλάβη), σε αντίθεση με άλλα στεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα
 • Ενισχύουν την άλιπη σωματική μάζα
 • Έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αναβολικά στεροειδή, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τον προστάτη και το καρδιαγγειακό σύστημα
 • Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση τραυματισμών, ιδίως τραυματισμών που σχετίζονται με τα οστά και τους τένοντες

Ποια είναι το καλύτερο SARM;

SARMs - Τι είναι, κύκλοι, παρενέργειες και 3 εναλλακτικές επιλογές

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια είναι ο καλύτερο SARM, καθώς αυτό εξαρτάται από τους στόχους σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν και οι πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια ενός κύκλου SARM.

Δυστυχώς, όπως και ένα αναβολικό στεροειδές, οι SARM έχουν τη δική τους σειρά παρενεργειών.

Ποια είναι η ισχυρότερη SARM;

Πριν ξεκινήσετε κατευθείαν τον πρώτο σας κύκλο SARM, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πώς λειτουργούν αυτοί οι επιλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων, ότι γνωρίζετε όλες τις πιθανές παρενέργειες και από πού προέρχονται αυτές οι ερευνητικές χημικές ουσίες.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορεί να θεωρηθεί ως το “καλύτερο”, “ασφαλέστερο” ή “ισχυρότερο” SARM εκεί έξω.

*Δεν προτείνουμε τη χρήση παράνομων SARMs, ωστόσο, και θα σας συνιστούσαμε να βρείτε μια ασφαλή, νόμιμη εναλλακτική λύση.

Ostarine mk 2866

Εάν ανήκετε στο κόσμο του bodybuilding, τότε πιθανότατα θα έχετε ακούσει για το Ostarine mk 2866. Σε αντίθεση με άλλες SARMs, η Ostarine mk 2866 έχει κάπως ερευνηθεί περισσότερα.

Όχι μόνο αυτό, αυτή η SARM μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια των κύκλων διόγκωσης όσο και κατά τη διάρκεια των κύκλων κοπής, με αρκετά ήπιες παρενέργειες σε χαμηλές δόσεις. Η Ostarine χρησιμοποιείτε κυρίως απο τους αρχάριους στο bodybuilding.

Andarine

Το Andarine είναι ένα σχετικά ήπιο SARM. Συνήθως, είναι η καλύτερη SARM για τις γυναίκες.

Yποστηρίζει την αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας – και θα το ακούσετε συχνά να αναφέρεται ως “S4”. Μια παρενέργεια του Andarine που έχει σημειωθεί είναι ότι μπορεί να καταστείλει τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστούν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

LGD 4033 (καλύτερο για κύκλους διόγκωσης)

To Ligandrol (LGD 4033) είναι κατάλληλο εάν θέλετε να αυξήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα, αλλά χωρίς να αυξήσετε το σωματικό λίπος.

Είναι μια ισχυρή SARM που έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά πιο ισχυρή από την Ostarine mk 2866, που χτίζει άλιπη μάζα με μεγάλη ταχύτητα.

Δεν υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα σχετικά με το LGD 4033, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας διαταράσσοντας τα σήματα ορμονών στο σώμα σας και μειώνοντας την παραγωγή.

Έτσι, αν είστε κάποιος που έχει προβλήματα με τα επίπεδα τεστοστερόνης του ή δεν θα ήθελε να επηρεαστούν, τότε ίσως να αποφύγετε το LGD 4033.

Radarine

Συχνά αναφέρεται ως “Testolone rad 140”, το Radarine (RAD 140) είναι ένας άλλος πολύ δημοφιλής εκλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέα ανδρογόνων. Λέγεται ότι ενισχύει τους χρόνους αποκατάστασης, καθώς και την ενίσχυση της απόδοσης.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα για μια στοίβα SARMs να χτίσει γρήγορα άλιπη μυϊκή μάζα. Ωστόσο, υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με το κατά πόσον το Radarine θα μπορούσε να ωφελήσει όσους πάσχουν από παθήσεις που προκαλούν μυϊκή σπατάλη και οστική απώλεια.

Τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσατε να αποκομίσετε από το RAD 140 κάνουν ορισμένους bodybuilders να το επιλέγουν έναντι της τεστοστερόνης και άλλων υποδοχέων στεροειδών ορμονών.

YK 11

Το YK-11 συχνά θεωρείται το “ισχυρότερο” SARM. Απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους χρήστες SARM.

Είναι απίστευτα ισχυρό και συνιστάται πάντα για χρήση με ολοκληρωμένο κύκλου υποστήριξη. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει μερικές αρκετά δυσάρεστες παρενέργειες.

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες SARM που έχουμε ήδη αναφέρει, η YK11 προκαλεί μόνο σχετικά ήπια καταστολή της τεστοστερόνης, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλά.

Εάν είναι, όπως και με τους περισσότερους κύκλους SARM, θα υπήρχε ένας κύκλος θεραπείας για την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας.

Ibutamoren (MK 677)

Αν και τεχνικά είναι ένα GH-Secretagogue, το Ibutamoren αναφέρεται συχνά ως επιλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέα ανδρογόνων.

Αυτή η ισχυρή ένωση έχει την ικανότητα να αυξάνει την πείνα σας, να βελτιώνει τους χρόνους αποκατάστασης και τον ύπνο, αυξάνοντας την αυξητική ορμόνη. Σε αντίθεση με τα αναβολικά στεροειδή, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μάλλον καλές παρενέργειες του Ibutamoren, όπως καλύτερη ποιότητα ύπνου, παχύτερα μαλλιά και καλύτερο δέρμα επίσης.

SARMs: ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ενώ πολλές SARMs και στοίβες SARMs πωλούνται με την υπόσχεση της άπαχης μυϊκής ανάπτυξης και της ενισχυμένης αντοχής, όπως με κάθε είδος φαρμάκου, υπάρχουν πάντα παρενέργειες που πρέπει να προσέξετε.

Ωστόσο, αυτά τα ερευνητικά φάρμακα έχουν ελάχιστη έρευνα ή κλινικές δοκιμές για τη χρήση τους, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα στοιχεία είναι ανεπίσημα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί χρήστες επαίρονται για αυτούς τους τύπους προϊόντων body building, πολλοί ανέφεραν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, ανικανότητα και δερματικές ανησυχίες.

Παράλληλα, τα προβλήματα με την όραση είναι επίσης μια κοινή ανησυχία για τους χρήστες των SARMs και των αναβολικών στεροειδών. Ειδικότερα, για το Andarine υπάρχουν αναφορές ότι δίνει στην όραση των χρηστών μια κίτρινη ή πράσινη απόχρωση.

Συνεχίζοντας με τα κακά νέα (συγγνώμη!), περισσότεροι χρήστες έχουν αναφέρει σχεδόν άμεσο αίσθημα άγχους μετά τη χρήση SARM.

Με πολλούς χρήστες να πιστεύουν ότι ακόμη και τα ισχυρά SARM έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα αναβολικά στεροειδή, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μπορεί να είναι δελεαστικό να τα δοκιμάσετε.

Οι χρήστες SARMs έχουν επίσης αναφέρει εμπειρίες ακμής και τις περισσότερες διακυμάνσεις ενώ βρίσκονται στον κύκλο SARM τους.

Αλλά παράλληλα με τα περίεργα προβλήματα όρασης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αγχωτικά συναισθήματα έρχεται και το ενδεχόμενο να πωλούνται αναβολικά στεροειδή ως SARMs – τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καταστολή της τεστοστερόνης.

Είναι νόμιμα τα SARMS;

Με πολλές μάρκες που πωλούν τα ΣΑΡΜΣ με την γνωστοποίηση ότι πρόκειται για “χημικές ουσίες έρευνας”. Έτσι οι καταναλωτές αγοράζουν ψευδείς υποσχέσεις ότι είναι ασφαλή.

Προς το παρόν, κανένα SARM δεν έχει έγκριση από τον FDA η κάποιο Ευρωπαϊκό οργανισμό, ενώ πολλά από αυτά πωλούνται στη μαύρη αγορά. Δεδομένου ότι η ασφάλεια και η χημική δομή τους είναι αρκετά άγνωστη, δεν εγκρίνουμε τη χρήση τους με κανέναν τρόπο.

Είναι επί του παρόντος παράνομο να πωλούνται SARMs ως “συμπληρώματα διατροφής”, αν και, τα τελευταία χρόνια οι ενώσεις έχουν βρεθεί σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής.

Τα αναβολικά στεροειδή και οι SARMs έχουν απαγορευτεί στον ανταγωνιστικό αθλητισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, καθιστώντας τα παράνομα για τους αθλητές και τους bodybuilders.

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής και τα SARMs το ίδιο;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι SARMs δεν είναι νόμιμα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να διατίθενται στην αγορά με αυτόν τον τρόπο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερα από 120 από αυτά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υψηλού κινδύνου. Εάν θέλετε να ανταγωνιστείτε και να χρησιμοποιήσετε ασφαλή, φυσικά συμπληρώματα διατροφής, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους καταλόγους συστατικών σε περίπτωση που διαθέτουν παράνομα συστατικά SARMs.

Τα παρακάτω είναι παραδείγματα SARMs που κυκλοφορούν συχνά και παράνομα στην αγορά σε συμπληρώματα διατροφής ή ως ερευνητικές χημικές ουσίες:

 • Ostarine (Enobosarm, MK2866, S22)
 • Andarine (S4)
 • LGD-4033 (Ligandrol)
 • LGD-3033
 • TT-701
 • RAD140 (Testolone)
 • S23

Οι ακόλουθες απαγορευμένες ουσίες διατίθενται επίσης μερικές φορές στην αγορά ως SARM:

 • SR9009 (Stenabolic)
 • Ibutamoren (MK-677, Nutrabol)
 • GW501516 (GW1516, Cardarine, Endurobol)
 • YK-11

Νόμιμες εναλλακτικές λύσεις για τις SARMs

Bodybuilder κάνει βάρη στο γυμναστήριο

Παρόλο που οι SARM παραμένουν δημοφιλείς στην κοινότητα του bodybuilding, με πολλούς χρήστες να καυχιούνται για τη δύναμή τους να ενισχύουν τη μυϊκή μάζα του σώματος, να υποστηρίζουν τους χρόνους αποκατάστασης και να ενθαρρύνουν την απώλεια λίπους – οι δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειές τους απλά δεν αξίζουν τον κόπο.

Η χημική δομή των SARMs έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση – χωρίς πραγματικές κλινικές δοκιμές σε αυτόν τον τομέα προς το παρόν.

Επομένως, γιατί να το ρισκάρουμε;

Στη αγορά θα βρείτε πολλές νόμιμες εναλλακτικές λύσεις των SARMs.

OSTABULK (Ostarine ml-2866 alternative)

Ostabulk

Το OSTABULK μιμείται τα οφέλη της μυϊκής ενδυνάμωσης της δημοφιλής Ostarine ml-2866 αλλά δεν έχει καμία από τις δυσάρεστες παρενέργειες της.

Με το OSTABULK θα:

 • Αποκτήστε ποιοτικούς μυς
 • Ενισχύστε την τεστοστερόνη
 • Αυξήσετε τη δύναμη
 • Έχετε μια φόρμουλα ταχείας δράσης
 • Νιώσετε 100% ασφαλές & φυσικό

ANDALEAN (Andarine s-4 alternative)

Andalean

Το ANDALEAN είναι μια ασφαλή, αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο Andarine S-4

Κατάλληλο για εκρηκτικές προπονήσεις, θα βιώσετε ενισχυμένη δύναμη, ισχύ και μυϊκή ανάπτυξη, ενισχυμένη απώλεια λίπους και ταχύτερη αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων.

Τα οφέλη της ANDALEAN είναι:

 • Αύξηση μυών και δύναμης
 • Γρήγορη καύση του λίπους
 • Μειωμένο χρόνο αποκατάστασης
 • Φόρμουλα ταχείας δράσης
 • 100% ασφαλές & φυσικό

RADBULK (Testolone rad-140 alternative)

RADBULK μπουκάλι

Το RADBULK παρέχει μια ισχυρή ώθηση του μεταβολισμού για να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα λίπους στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα χτίζει σκληρούς, άπαχους μυς. Όλα τα οφέλη του RAD-140 χωρίς καμία από τις παρενέργειες!

Τα οφέλη του RADBULK είναι:

 • Χτίσιμο μυών και ενίσχυση της δύναμης
 • Επιτάχυνση της απώλειας λίπους
 • Ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης
 • Φόρμουλα ταχείας δράσης
 • Εντελώς ασφαλές και φυσικό