5 Κακές Συνήθειες που Σαμποτάρουν την Απώλεια Βάρους

Κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ακόμη και μερικές κακές συνήθειες μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιπλέον κρέμα γάλακτος που βάζετε στον καφέ σας κάθε μέρα. Οι χειρότερες συνήθειες δίαιτας σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι διαιτώμενοι αντιλαμβάνονται το φαγητό και το φαγητό. Ακολουθούν πέντε από τις μεγαλύτερες κακές συνήθειες με τις οποίες παλεύουν οι άνθρωποι στον αγώνα τους για απώλεια βάρους:

1. Φέρνετε τον Πειρασμό στο Σπίτι σας

Οι διαιτολόγοι αναφέρουν ότι το νούμερο ένα πράγμα που εκτροχιάζει τη διατροφή τους είναι το απρογραμμάτιστο τσιμπολόγημα. Αυτό που οι περισσότεροι από αυτούς δεν παραδέχονται είναι ότι έχουν κάνει εύκολο (σχεδόν αναπόφευκτο) να ενδίδουν στις λιγούρες επειδή φέρνουν δελεαστικά σνακ στο σπίτι τους.

Η παγίδα του πειρασμού

Η ύπαρξη δελεαστικών σνακ σε κοντινή απόσταση μπορεί να μετατρέψει τις μικρές λιγούρες σε κανονικές λιγούρες. Αυτή η συνήθεια συχνά πηγάζει από μια αρχική υποτίμηση της ικανότητας κάποιου να αντισταθεί στον πειρασμό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν σνακ για την οικογένειά τους, πιστεύοντας ότι μπορούν να τα αποφύγουν. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των σνακ δυσκολεύει την τήρηση των κανόνων.

Λύση: Κρατήστε τους πειρασμούς έξω

Αν έχετε ιστορικό προβλημάτων με τις λιγούρες, τη συναισθηματική διατροφή, την υπερκατανάλωση τροφής, τον αυτοέλεγχο ή το τσιμπολόγημα, πρέπει οπωσδήποτε να αρνηθείτε να φέρετε στο σπίτι σας δελεαστικά σνακ. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να φέρνετε δελεαστικά τρόφιμα στο σπίτι για τα παιδιά ή τον/την σύζυγό σας. Η οικογένειά σας θα πρέπει να είναι σε θέση να θυσιάσει μερικά σνακ για λογαριασμό σας.

Συμβουλές:

 • Προγραμματίστε τα ψώνια σας από το παντοπωλείο: Φτιάξτε μια λίστα και τηρήστε την.
 • Επικοινωνήστε με την οικογένειά σας: Εξηγήστε τους στόχους σας και ζητήστε την υποστήριξή τους.
 • Προμηθευτείτε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις: Διατηρήστε διαθέσιμα φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά σνακ.

2. Άρνηση

Η άρνηση είναι αυτό που σας κάνει να φέρνετε μια σακούλα μπισκότα στο σπίτι σας, ενώ λέτε στον εαυτό σας “θα τρώω μόνο ένα την ημέρα”. Άρνηση είναι επίσης το να λέτε στον εαυτό σας ότι γυμνάζεστε πολύ, ενώ στην πραγματικότητα πήγατε μόνο δύο φορές στο γυμναστήριο αυτή την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος της αυταπάτης

Η άρνηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην απώλεια βάρους, επειδή σας εμποδίζει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα πραγματικά προβλήματα. Αυτή η αυταπάτη μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απογοήτευση όταν τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις προσδοκίες.

Λύση: Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Από όλους τους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να είστε ειλικρινείς, βάλτε τον εαυτό σας στην κορυφή της λίστας. Μην προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι έχετε αυτοέλεγχο αν δεν έχετε. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις αδυναμίες σας, ώστε να μπορέσετε να τις ξεπεράσετε με επιτυχία. Επίσης, μη βιαστείτε να γιορτάσετε μια “επιτυχία” σε κάτι, αν κατά βάθος ξέρετε ότι θα μπορούσατε να τα είχατε καταφέρει καλύτερα. Είναι σημαντικό να διευρύνετε πραγματικά τα όρια της ζώνης άνεσής σας όταν προσαρμόζετε έναν νέο πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Θα καταλάβετε πότε πραγματικά πετύχατε από το μεγάλο αίσθημα της ολοκλήρωσης.

Συμβουλές:

 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής: Παρακολουθήστε όλα όσα τρώτε με ειλικρίνεια.
 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Χωρίστε το ταξίδι σας για την απώλεια βάρους σε διαχειρίσιμα βήματα.
 • Επανεξετάζετε τακτικά την πρόοδό σας: Προσαρμόστε το σχέδιό σας, όπως χρειάζεται, με βάση ειλικρινείς εκτιμήσεις.

3. Κλέβοντας Όταν Κανείς δεν Παρακολουθεί

κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Οι διαιτολόγοι στήνουν τις καλύτερες παγίδες για τον εαυτό τους, και καμία δεν είναι πιο διεστραμμένη από την παγίδα των ενοχών για το φαγητό. Όταν είστε σε μια δίαιτα που σας λέει ότι τα brownies είναι “κακά” και “εκτός ορίων”, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει πιο επιθυμητά. Αντιλαμβανόμενοι τις τροφές ως “απαγορευμένες”, στήνετε την τέλεια παγίδα για τον εαυτό σας, επειδή η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα μικρό ταμπού πού και πού. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να τρυπώνετε κρυφά τα τρόφιμα.

Ο μυστικός κύκλος κατανάλωσης τροφής

Όταν τρώτε κρυφά, δημιουργείτε έναν κύκλο ενοχής και ντροπής που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη υπερκατανάλωση τροφής. Αυτή η συνήθεια υπονομεύει τις προσπάθειές σας και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομονωμένοι στον αγώνα σας.

Λύση: Να είστε ανοιχτοί για τις παρασπονδίες σας

Μην τρώτε κρυφά, ποτέ. Μην τρώτε στο αυτοκίνητό σας και μην τρώτε στην κρεβατοκάμαρά σας. Αν πρόκειται να επιδοθείτε σε μια λιχουδιά, κάντε το σε δημόσιο χώρο. Αν πρόκειται να φας ένα ντόνατ, φάε ένα στον καφέ με όλους τους συναδέλφους σου. Μην αφήνετε την κατανάλωση νόστιμου φαγητού να γίνει κάτι άτακτο και άρα μυστικό.

Συμβουλές:

 • Απολαύστε τις λιχουδιές με προσοχή: Απολαμβάνετε το φαγητό σας χωρίς ενοχές.
 • Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας: Μιλήστε σε φίλους ή συγγενείς για τις λιγούρες σας και τον τρόπο που τις διαχειρίζεστε.
 • Επικεντρωθείτε στη μετριοπάθεια: Επιτρέψτε στον εαυτό σας περιστασιακές λιχουδιές χωρίς να υπερβάλλετε.

4. Έλλειψη Συνέπειας

Αν έχετε ισχυριστεί ποτέ ότι έχετε “δοκιμάσει τα πάντα” όταν πρόκειται για δίαιτα, τότε η συνέπεια είναι μάλλον η χειρότερη συνήθειά σας. Μέρος της συνέπειας είναι να μένετε πιστοί στο πρόγραμμα διατροφής σας, αλλά αυτό δεν είναι το σύνολο. Συνέπεια είναι επίσης η αποφυγή της συνήθειας να “πηδάς το πλοίο” και να μετακινείσαι σε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής κάθε λίγες εβδομάδες. Μια δίαιτα είναι συχνά μια μεγάλη αλλαγή για το σώμα σας, στην οποία πρέπει να προσαρμοστείμπορεί να λαμβάνει λιγότερες θερμίδες από ό,τι είχε συνηθίσει, ή περισσότερες πρωτεΐνες, ή λιγότερα λιπαρά. Δεν θα προσαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να μην προσαρμοστεί ούτε καν μέσα σε μια εβδομάδα.

Το φαινόμενο του οδοστρωτήρα

Η συνεχής εναλλαγή των διαιτών μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχέδιο, οδηγώντας σε απογοήτευση και έλλειψη αποτελεσμάτων. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο να εντοπίσετε τι πραγματικά λειτουργεί για εσάς.

Λύση: Μείνετε σε αυτό

Αν δοκιμάζετε μια νέα δίαιτα, δώστε της τουλάχιστον ένα μήνα. Τρεις μήνες είναι ακόμη καλύτερα. Επανεξετάστε την πρόοδό σας σε εβδομαδιαία βάση και αξιολογήστε τη συνέπειά σας εντός του προγράμματός σας. Προσπαθήστε να συμμορφώνεστε τουλάχιστον κατά ογδόντα τοις εκατό κάθε εβδομάδα. Αν μετά από αρκετές εβδομάδες συμμόρφωσης δεν βλέπετε ακόμα απώλεια βάρους, επιλέξτε να κάνετε πρώτα αλλαγές στο πλαίσιο της διατροφής σας αντί να προχωρήσετε σε μια νέα δίαιτα.

Συμβουλές:

 • Θέστε μακροπρόθεσμους στόχους: Επικεντρωθείτε σε βιώσιμες αλλαγές και όχι σε γρήγορες λύσεις.
 • Παρακολουθήστε τη συνέπειά σας: Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε την τήρηση του προγράμματός σας.
 • Να είστε υπομονετικοί: Κατανοήστε ότι οι σημαντικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο.

5. Αποσύνδεση από το Φαγητό

Μερικές φορές, όταν είστε σε δίαιτα, το φαγητό μπορεί να μοιάζει με τον εχθρό. Ακόμη και οι μανιώδεις μάγειρες αρχίζουν να αποφεύγουν την κουζίνα σαν πανούκλα όταν ξεκινούν μια δίαιτα. Αντικαθιστούν τα σπιτικά τους γεύματα με προσυσκευασμένα διαιτητικά τρόφιμα, αφαιρώντας τόσο τη διατροφή όσο και μια δραστηριότητα που τους αρέσει. Δεν είναι περίεργο που κάποιοι άνθρωποι γίνονται τόσο πικρόχολοι με το να κάνουν δίαιτα!

Η αποξένωση από το φαγητό

Όταν αποσυνδέεστε από το φαγητό, χάνετε μια ουσιαστική πτυχή του ταξιδιού απώλειας βάρους: την κατανόηση και την απόλαυση αυτού που τρώτε. Αυτή η αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από λιγότερο θρεπτικές επιλογές και να μειώσει την ευχαρίστηση που παίρνετε από το φαγητό.

Λύση: Επανασύνδεση με το φαγητό σας

Τα πιο υγιεινά, χορταστικά και νόστιμα τρόφιμα είναι αυτά που φτιάχνονται από το μηδέν. Το να αφιερώνετε χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων σας όταν κάνετε δίαιτα σας κρατάει σε μεγαλύτερη επαφή με τα τρόφιμα που τρώτε και σας αποτρέπει από το να αισθάνεστε αποξενωμένοι από το φαγητό σας. Όσο περισσότερο μαθαίνετε να μαγειρεύετε μόνοι σας υγιεινά τρόφιμα, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας στις προτιμήσεις σας. Η υγιεινή διατροφή θα σας έρχεται πιο φυσικά με κάθε γεύμα.

Συμβουλές:

 • Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι: Πειραματιστείτε με υγιεινές συνταγές.
 • Μάθετε για τη διατροφή: Κατανοήστε τα οφέλη των τροφίμων που τρώτε.
 • Κάντε το μαγείρεμα ευχάριστο: Μετατρέψτε το σε μια διασκεδαστική και ανταποδοτική δραστηριότητα.

Συμπέρασμα

Η απώλεια βάρους δεν είναι απλώς μια αλλαγή μεγέθους ή σχήματος, είναι μια αλλαγή τρόπου ζωής. Οι συνήθειες που οδήγησαν στην αύξηση του βάρους σας χρειάστηκαν χρόνια για να εδραιωθούν και δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Εντοπίστε τις καταστάσεις που πυροδοτούν μια κακή συνήθεια και διαμορφώστε σήμερα ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Αντιμετωπίστε κάθε κατάσταση ως πρόκληση και όχι ως εμπόδιο. Οι συνήθειες διαμορφώνονται μέσω της επανάληψης, οπότε όσο περισσότερες προκλήσεις αντιμετωπίζετε με επιτυχία, τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στο να αποκτήσετε τον έλεγχο του βάρους σας.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις πέντε κακές συνήθειες, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Να θυμάστε, η απώλεια βάρους είναι ένα ταξίδι και κάθε βήμα που κάνετε σας φέρνει πιο κοντά στους στόχους σας.