5 Τρόποι Που Οι Φυτικές Ίνες Βοηθούν στην Απώλεια Βάρους

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου, 2022

Φασόλια μαύρα, άσπρα και κόκκινα πλούσιες σε φυτικές ίνες

Τι Είναι οι Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι τύπος φυτικών υδατανθράκων οι οποίες δεν χωνεύονται εύκολα από το σώμα.

Επειδή καίγονται πολύ αργά, περνούν γρήγορα από το σύστημα χωρίς να προκαλούν αιχμές στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών περιέχουν φυτικές ίνες. Ακόμη και τα δημητριακά, οι καρποί και οι σπόροι περιέχουν μέτρια ποσοστά φυτικών ινών.

Παρότι υπάρχουν πολλοί τύποι φυτικών ινών, ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες , τις διαλυτές και τις μη-διαλυτές. Και στις δύο κατηγορίες αποδίδονται οφέλη απώλειας βάρους. Γενικότερα ευνοούν την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Όμως αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με πολλούς τρόπους. Είστε περίεργοι για τα οφέλη στην απώλεια βάρους από τις φυτικές ίνες;

Παρακάτω ακολουθούν τρόποι που μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να κρατήσει το σώμα σας λεπτό:

Φυτικές Ίνες και Βακτηρίδια του Εντέρου

H πεπτική οδός είναι γεμάτη από τρισεκατομμύρια ωφέλιμα και επικίνδυνα βακτηρίδια.

Το σώμα μας βασίζεται σε φιλικά βακτηρίδια για να βοηθηθεί στην σωστή πέψη.

Διαφορετικά είδη βακτηριδίων ευνοούν την απώλεια βάρους, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και τις λειτουργίες του μυαλού.

Μια υπερανάπτυξη κακών βακτηριδίων απειλεί να αναστατώσει την ευπαθή χλωρίδα του στομάχου.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς υπηρετούν ως τροφή για τα καλά βακτηρίδια.

Όταν τα καλά βακτηρίδια τραφούν με φυτικές ίνες, ολόκληρη η διαδικασία προκαλεί μία προβιοτική δράση.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των καλών βακτηριδίων στο έντερο αυξάνεται. Και αυτό συνοδεύεται από μια πλειάδα οφελών που σχετίζονται με το βάρος, όπως είναι ο καθαρισμός εντέρου.

Φλεγμονή και Αύξηση Βάρους

Αγκινάρα

Γνωρίζατε ότι η φλεγμονή συμπράττει στο πάχος;

Η φλεγμονή είναι μία χρήσιμη βιολογική απόκριση που απομακρύνει παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα. Όμως παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Μπορεί να προκαλέσει φθορά στους ιστούς και παθήσεις φλεγμονής.

Όταν τα κακά βακτηρίδια ξεπερνούν σε αριθμό τα καλά βακτηρίδια στο έντερο, τα εσωτερικά τοιχώματα θα αρχίσουν να πρήζονται.

Η φλεγμονή θα αναστατώσει τις κανονικές πεπτικές διαδικασίες της γαστρεντερικής οδού. Τα κακά βακτηρίδια μπορούν επίσης να δημιουργήσουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας τα οποία τρέφονται από τα υγιή κύτταρα του εντέρου!

Οι φυτικές ίνες προκαλούν υπεραριθμία των καλών βακτηριδίων σε σχέση με τα κακά βακτηρίδια. Όταν η χλωρίδα του εντέρου είναι ισορροπημένη, ο κίνδυνος φλεγμονής μειώνεται.

Οι Φυτικές Ίνες Περιορίζουν Την Όρεξη

φακές σε ξύλινη κουτάλια

Οι φυτικές ίνες διαστέλλονται στο στομάχι κάνοντας σας να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Και όταν νιώθετε χορτάτοι, είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσετε σε παχυντικές τροφές.

Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες – όπως οι πεκτίνες, οι β-γλουκάνες, το ψύλλιο, το γλυκομάνα και το κόμμι γκουάρ – δημιουργούν ένα σπλαχνικό ζελέ στο στομάχι.

Αυτό το ζελέ ευνοεί τον κορεσμό καθώς βαραίνει το στομάχι και δεν χωνεύεται εύκολα. Επίσης επηρεάζει την πέψη καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία διάλυσης των τροφών.

Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη όρεξη και ένα αίσθημα κορεσμού που κρατάει περισσότερο.

Εκτός από τον περιορισμό της όρεξης, οι φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στις τιμές της γλυκόζης στο αίμα.

Αυτές οι σποραδικές αυξομειώσεις της γλυκόζης προκαλούν έντονες λιγούρες ειδικά για γλυκές τροφές χωρίς αυτοσυγκράτηση.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στην μείωση των λιγούρων ακόμη και στη μείωση κατανάλωσης γλυκών τροφών. Βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότερες αυτές τροφές είναι φρούτα που είναι γλυκά.

Η γλυκιά γεύση μειώνει τις λιγούρες για ζαχαρώδεις τροφές και αυτό θα λειτουργήσει πολύ καλά όταν είστε σε δίαιτα.

Χαμηλά σε Θερμίδες

Γενικά οι φυτικές ίνες είναι δεν είναι χωνέψιμες οπότε διατρέχουν το σύστημα στην αρχική τους μορφή. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τις θερμίδες από μη χωνέψιμες τροφές.

Γι’ αυτό οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα από τις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτές.