5 Αμυλώδη Λαχανικά που Μπορεί να Εμποδίζουν το Αδυνάτισμα

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2018

ΓλυκοπατάτεςΌταν ξεκινήσατε τις προσπάθειες σας για αδυνάτισμα, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα κάνατε ήταν να πάρετε μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια και ότι μερικά από αυτά μπορούν ουσιαστικά να κάνουν ζημιά στην προσπάθεια που καταβάλετε για να χάσετε βάρος.

Τα αμυλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και μπορούν να είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας. Όμως, καταναλώνοντας αυτά τα λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αν η αποθηκευμένη ενέργεια δεν καταναλώνεται σε άσκηση ή άλλη δραστηριότητα καθώς θα μετατραπεί σε λίπος.

Τα αμυλώδη λαχανικά δεν είναι απαραίτητα κακή τροφή, είναι χορταστικά, είναι θρεπτικά και υγιεινά αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Σήμερα, θα εξετάσουμε πέντε αμυλώδη λαχανικά που είναι υγιεινά αλλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων σε μερίδα ενός φλυτζανιού.

Μέγεθος Μερίδας

Το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας για τα λαχανικά είναι μισή κούπα. Όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν με τι μοιάζει μισή κούπα και καταλήγουν να καταναλώνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Ως οδηγός, μισή κούπα είναι ίση με περίπου το μέγεθος μιας κοίλης παλάμης, ενώ μια ολόκληρη κούπα είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με μια γροθιά.

Αμυλώδη Λαχανικά για Έλεγχο

Πράσινος αρακάς

Μία κούπα από ωμό άψητο αρακά είναι περίπου 30 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό μεταφράζεται σε 20% της λήψης υδατανθράκων αν καταναλώνετε 150 γραμμάρια κάθε μέρα, ή 30% αν καταναλώνετε 100 γραμμάρια.

Παστινάκα

Μια κούπα βρασμένη, αφυδατωμένη παστινάκα που σερβίρεται με αλάτι ισοδυναμεί με περίπου 26 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό μεταφράζεται σε 17% της καθημερινής κατανάλωσης αν τρώτε 150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα και 26% αν καταναλώνετε 100.

Γλυκοπατάτες

Μια κούπα από γλυκοπατάτες σε κύβους, βρασμένη και αφυδατωμένη χωρίς αλάτι, ή ψημένη χωρίς αλάτι είναι 37 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό είναι ισοδύναμο με 25% της καθημερινής κατανάλωσης αν αυτή είναι 150 γραμμάρια, ή 37% αν αυτή είναι 100 γραμμάρια την ημέρα.

Καλαμπόκι

Ένα φλυτζάνι βρασμένο και στεγνωμένο χωρίς αλάτι περιέχει 41 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό είναι ίσο με 27% της καθημερινής κατανάλωσης αν αυτή είναι 150 γραμμάρια και 41% αν καταναλώνετε 100 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Μαύρα Φασόλια

Αυτά τα φασόλια θεωρούνται ως μία από τις υγιεινότερες τροφές στον κόσμο. Είναι λογικό να τα επιλέξετε ως τροφή όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Όμως, ένα φλυτζάνι μαύρα φασόλια, βρασμένα, αφυδατωμένα και χωρίς αλάτι, περιέχουν 41 γραμμάρια υδατανθράκων που είναι η ίδια ποσότητα που βρίσκεται στο καλαμπόκι.

Σκεφτείτε την Αναλογία Υδατανθράκων σε Σχέση με το Μέγεθος της Μερίδας

Θεωρώντας ότι το μέσο άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος καταναλώνει μόνο 100 – 150 γραμμάρια υδατανθράκων κάθε μέρα για να αδυνατίσει, και ότι υπάρχουν υδατάνθρακες σε τόσο πολλές τροφές, αυτά τα υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε τόσο μικρές ποσότητες λαχανικών είναι πραγματικό πρόβλημα.

Αυτό αληθεύει ακόμη περισσότερο αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν υδατάνθρακες σε σχεδόν οτιδήποτε τρώμε και επομένως η κατανάλωση τους μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τον έλεγχο των τροφών που καταναλώνετε για να βεβαιώνεστε ότι δεν το παρακάνετε σε κανένα σημείο της διατροφής σας.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δίαιτας σας για να πάρετε ενέργεια, αλλά μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε λίπος και να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες σας να χάσετε βάρος αν δεν κρατήσετε γερά τα ηνία και τον έλεγχο. Την επόμενη φορά που θα γεμίσετε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά, επιλέξτε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και υδατάνθρακες.