Τι είναι οι λιποδιαλύτες

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2020

Χάπια Λιποδιαλύτες

Οι λιποδιαλύτες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων και διεγερτικά που χρησιμοποιούν τη διαδικασία της θερμογένεσης για να προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Η θερμογένεση συμβαίνει όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αυξάνει με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού και την καύση από το σώμα των ανεπιθύμητων θερμίδων και του λίπους. Οι λιποδιαλύτς μπορούν να βοηθήσουν στην εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ακόμη κι αν δεν ασκείστε, κάτι που τους κάνει πολύ επιθυμητούς από όσους διάγουν μια πιο καθιστική ζωή.

Το Κινέζικο βότανο Εφέδρα (Εφεδρίνη) ήταν ένα πολύ διαδεδομένο συστατικό σε πολλούς φυσικούς λιποδιαλύτες αλλά λόγω των βλαβερών και ανεπιθύμητων παρενεργειών της αποσύρθηκε από τα ράφια. Σήμερα χορηγείτε μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλου βάρους, με συνταγή και στενή επίβλεψη από γιατρό.

Λιποδιαλύτες και χάσιμο βάρος

Οι λιποδιαλυτες λειτουργούν με δύο τρόπους. Μερικοί βοηθούν στην καύση των θερμίδων ως θερμότητα ή ενέργεια, ενώ άλλοι βοηθούν στην απελευθέρωση αδρεναλίνης. Και στις δύο περιπτώσεις επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος για να βοηθηθεί η απώλεια βάρους.

Μερικοί από τους λιποδιαλύτες, όπως το PhenQ η το Instant Knockout, έχουν και το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της όρεξης, βοηθώντας περαιτέρω στην μείωση της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων. Οι περισσότεροι λιποδιαλύτες λειτουργούν για άντρες και γυναίκες.

Γενικά λαμβάνονται από 1 ως 3 φορές την ημέρα, αν και αυτό εξαρτάται από το είδους του λικποδιαλύτη που χρησιμοποιείτε. Οι φυσικοί λιποδιαλύτες, με μέτρο, μπορούν να λαμβάνονται για όσο καιρό θέλετε, ενώ αυτοί που δίνονται με συνταγή πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λιποδιαλύτες

Η μεγάλη πλειοψηφία των φυσικών λιποδιαλύτων είναι άνετα μέσα στα όρια ανοχής των περισσότερων, αν όμως υποφέρετε από άγχος θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, καθώς συνήθως αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες.

Αν υποφέρετε από κάποιο καρδιακό πρόβλημα, ή κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο λιποδιαλύτη. Οι γυναίκες σε θηλασμό ή σε εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να πάρουν καθόλου.

Άνθρωποι ευαίσθητοι στην καφεΐνη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους καθώς κύριο συστατικό σε πολλούς λιποδιαλύτες είναι η καφεΐνη λόγω της φυσικής διεγερτικής της ικανότητας. Υπάρχουν όμως και επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Τροφές που είναι φυσικοί λιποδιαλύτες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα σιτηρά ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι και το πλιγούρι είναι πιο δύσκολο να τις επεξεργαστεί το σώμα με αποτέλεσμα να καίγεται οι διπλάσιες θερμίδες για να γίνει αυτό.

Σκόνη καυτερής πιπεριάς

Οι καυτές πιπεριές (Καψαϊκίνη) αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και την καύση του λίπους. Τα άπαχα κρέατα όπως το στήθος κοτόπουλου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και η διαδικασία για την επεξεργασία φαγητών πλούσιων σε πρωτεΐνη καταναλώνει το 30% των θερμίδων.

Αυτές τις τροφές θα ήταν οπωσδήποτε σημαντικό να τις προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας αν προσπαθείτε να κάψετε λίπος.