8 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε για να Χάσετε Βάρος για πάντα

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου, 2018

Γυναίκα σε ζυγαριάΌταν τεθεί το ζήτημα για το τι πρέπει να κάνετε για να αδυνατίσετε, η λίστα μπορεί να γίνει πάρα πολύ μακριά. Πραγματικά υπάρχουν πολλές καλές προτάσεις. Όμως πολλές από αυτές δεν θα λειτουργήσουν απλά επειδή δεν επικεντρώνονται στην καλλιέργεια των απαραίτητων συνηθειών για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Προσανατολίζεστε στην δίαιτα της λαχανόσουπας; Φυσικά και θα δουλέψει για μερικές μέρες. Μπορεί να χάσετε ένα κιλό ή ίσως και 5, αλλά δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε για πάντα και το πιο πιθανό είναι να ξαναπάρετε τα κιλά αυτά και ακόμη περισσότερα όταν ξαναρχίσετε να τρώτε τα συνηθισμένα.

Για να πετύχετε πραγματικά μακροπρόθεσμο αδυνάτισμα, επενδύστε την προσπάθεια και τον χρόνο σας στη μάθηση και την κατοχή των βασικών καθώς τα δυνατά θεμέλια στρώνουν το δρόμο για την επιτυχία.

1. Καθαρίστε τη σαβούρα από τα ντουλάπια σας

Πεινάτε; Αυτό το κουτί με τα δημητριακά για πρωινό φαντάζει ωραίο έτσι; Αυτό είναι το είδος πειρασμού στο οποίο θα πρέπει να ανταπεξέλθετε σε καθημερινή βάση όταν πεινάτε.

Ο αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος να το πολεμήσετε;

Πετάξτε τη σαβούρα. Οτιδήποτε κατεργασμένο, γεμάτο ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά θα πρέπει να απομακρυνθεί. Ακούστε. Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι ακριβά οπότε αν το να τα πετάξετε σας πονάει, τελειώστε τα ή χαρίστε τα και μην αγοράσετε άλλα.

Γεμίστε το ψυγείο σας με:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Αυγά
  • Άπαχα κρέατα

Μην ξεχάσετε να πετάξετε τα αναψυκτικά. Αυτά είναι η πιο βλαβερή «τροφή» που καταναλώνουμε σε βάση ρουτίνας.

2. Μάθετε τις Υγιεινές τροφές

Μιλώντας για φαγητό, δώστε λίγο χρόνο να μάθετε ποιες τροφές είναι υγιεινές αλλιώς δεν θα μπορέσετε να εφαρμόσετε και να διατηρήσετε υγιεινές συνήθειες.

3. Μορφωθείτε – Μάθετε τις ανάγκες σας σε θερμίδες

Οι ανάγκες σας σε θερμίδες είναι πιθανώς διαφορετικές από αυτές άλλων ανθρώπων που ζουν στο σπίτι σας. Αν ο συγκάτοικος σας είναι υπεραθλητής, θα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες καθώς το σώμα του θα χρειάζεται παραπάνω καύσιμα.

Το επίπεδο δραστηριότητα, η ηλικία και το σωματικό σας βάρος είναι παράγοντες που καθορίζουν τις ανάγκες σας σε θερμίδες που αν τις ξεπεράσετε θα παχύνετε. Χρησιμοποιήστε οποιονδήποτε από τους υπολογιστές θερμίδων online για να δείτε τις ανάγκες σας.

Ο τρόπος για να χάσετε βάρος; Ο αντίθετος. Δημιουργήστε ένα έλλειμμα θερμίδων, περίπου 500 θερμίδες λιγότερες απ’ όσες προτείνονται σαν ημερήσια κατανάλωση. Μην περιορίσετε πολλά, πολύ γρήγορα γιατί το σώμα σας θα μπει σε μία διαδικασία εξοικονόμησης κρύβοντας θερμίδες σαν να εξαρτάται η ζωή σας απ’ αυτό – η διαδικασία είναι γνωστή ως προστασία από την πείνα.

4. Αντιληφθείτε τι σας δίνει κίνητρο

Όλοι μας χρειαζόμαστε αυτό το κάτι που μας δίνει αρκετό κίνητρο και μας προκαλεί επικέντρωση στην επιτυχία.

Κίνητρα για να αδυνατίσετε μπορεί να είναι πολλά, από το σέξι κορίτσι/αγόρι που σας γυάλισε, την πρόληψη ασθενειών, την περισσότερη ενέργεια,  το να μείνετε ζωντανοί για τα παιδιά σας ή τα όνειρα να μοιάζετε με μοντέλα.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο σας χρειάζεται να είναι αρκετά δυνατό ώστε κάθε φορά που σας το υπενθυμίζουν να παίρνετε μια ψυχολογική ώθηση για να συνεχίσετε.

5. Αναμορφώστε τη δίαιτα σας

Το πιο πιθανό είναι ότι η δίαιτα σας τώρα είναι χάλια. Από σήμερα θα πρέπει να αγνοήσετε την «συμβατική» σοφία (την διατροφική πυραμίδα) και να διαμορφώσετε τη δίαιτα σας με τον αποδεδειγμένα αποτελεσματικό τρόπο.

Κάντε τη βάση της διατροφής σας τα λαχανικά. Σε μεγάλες ποσότητες, διαφορετικών ειδών και σε όλα τα χρώματα. Δεν είναι μόνο πολύ υγιεινά αλλά μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε χωρίς να επηρεάσετε την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με καμία άλλη διατροφική ομάδα.

Δεύτερες σε σημασία έρχονται οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά και ψάρια). Αν είστε φυτοφάγος θα πρέπει να καταναλώνετε φυτικές πρωτεΐνες αλλά τα ζωικά λίπη δεν είναι άσχημα όταν καταναλώνονται χωρίς υδατάνθρακες.

Για συμπλήρωμα,  ακολουθούν τα φρούτα και μετά τα σιτηρά και με σύνεση τα γαλακτοκομικά.

6. Μάθετε για τον έλεγχο των μερίδων

Σε κανένα δεν αρέσουν οι περιορισμοί, ειδικά σε ότι αφορά την τροφή. Στην πραγματικότητα, μετά από την κατανάλωση των λάθος τροφών, η δεύτερη πιο σημαντική αιτία για πάχος είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Αν θέλετε διατηρήσιμο αδυνάτισμα, θα πρέπει να καταναλώνετε καθορισμένες μερίδες. Δεν θα πεινάσετε αν χωρίσετε τα γεύματα σας σε μικρότερες μερίδες και τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά θα επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει νιώθοντας σαν οκτακύλινδρος κινητήρας.

7. Μάθετε και εξασκείστε σύνεση

Η σύνεση διαφεύγει από πολύ κόσμο αλλά είναι σημαντική για διατηρήσιμο αδυνάτισμα. Σύνεση σημαίνει μια μπουκιά κέικ αντί για δύο κομμάτια. Σημαίνει κατανάλωση κακών τροφών περιστασιακά και όχι κάθε μέρα. Η σύνεση είναι περισσότερο συμβιβασμός παρά θυσία.

8. Κάντε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες σας

Σκεφτείτε να θέσετε σαν στόχο τις αλλαγές στις συνήθειες σας αντί για το αδυνάτισμα. Αποκτήστε συνείδηση του τι τρώτε κάθε μέρα και αρχίστε να κάνετε μικρές αλλαγές στις συνήθειες σας. Αντικαταστήστε το παραδοσιακό επιδόρπιο με υγιεινές επιλογές, παραγγείλτε burger με μαρούλι αντί για ψωμί, καταναλώστε τροφές ολικής άλεσης σε τουλάχιστον δύο από τα καθημερινά σας γεύματα και σταματήστε να πίνετε αναψυκτικά. Η λίστα μπορεί να γίνει πολύ μακριά.

Αν συνηθίζετε να περνάτε περισσότερες μέρες της εβδομάδας στον καναπέ σας, σηκωθείτε! Η άσκηση θα σας κάνει να χάσετε βάρος πιο γρήγορα εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη της.

Συμπέρασμα

Αν νιώθετε πάνω από το κεφάλι σας με την πληθώρα συμβουλών και κόλπων για να χάσετε βάρος μείνετε σε αυτά τα οκτώ πράγματα. Δοκιμάστε τα για 12 εβδομάδες χωρίς να κάνετε τίποτε άλλο. Μετά, θα έχετε δει βελτίωση στη κοιλιά σας και θα έχετε πειστεί για την αποτελεσματικότητα τους. Στο αδυνάτισμα σας!