Τα 6 Οφέλη στην Υγεία από την Κατανάλωση Θαλασσινών

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2019

ΘαλασσινάΌλοι οι τύποι θαλασσινών – συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακοειδών, μαλακίων και μαλακοστράκων – έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μικρή σε θερμίδες. Επίσης είναι μία πλούσια πηγή υγιεινών θρεπτικών συστατικών και χρήσιμων λιπών. Τα λευκά ψάρια ιδιαίτερα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μεγάλη σε άπαχη πρωτεΐνη ενώ τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είστε περίεργοι να μάθετε για τα οφέλη στην υγεία και τη διατροφή των θαλασσινών; Σε αυτή την ανάρτηση σας δίνουμε 6 λόγους να λατρέψετε όλων των ειδών τα θαλασσινά.

1. Προστασία από Καρδιοπάθεια

Τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την καρδιά. Μια Δανέζικη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο ή καθόλου ψάρι κάθε μήνα είναι κατά 50% πιο ευάλωτες σε καρδιοπάθειες από αυτές που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ψάρια σπάνια είχαν τριπλό κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Οι διαπιστώσεις δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συνδέσμου. Έχει αποδειχθεί ότι τα θαλασσινά μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπάθειας.

2. Προλαβαίνουν Πνευματικό Εκφυλισμό

Μια επαναστατική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών έστω και μόλις μια φορά την εβδομάδα μπορεί να προφυλάξει το μυαλό από απώλεια μνήμης και γνωστικές διαταραχές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση των νευρώνων της γκρίζας μάζας στο μυαλό οι οποίοι συνδέονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Μελέτες επίσης έδειξαν ότι τα υγιεινά λίπη στα θαλασσινά βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου ενώ προστατεύουν από φλεγμονή.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα θαλασσινά δεν είναι τηγανισμένα, οι ιδιότητες τους στην προστασία του μυαλού διατηρούνται. Μια δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο Νόσου του Αλτσχάϊμερ και άλλων νοητικών προβλημάτων τα οποία συνδέονται με τον εκφυλισμό των γνωστικών λειτουργιών.

3. Βελτιώνουν το δέρμα και τα μαλλιά

Θέλετε να πετύχετε λαμπερές κοτσίδες και νεανική επιδερμίδα; Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ακριβά προϊόντα φροντίδας του δέρματος και των μαλλιών, μόνο να τρώτε περισσότερα θαλασσινά!

Μια δίαιτα χαμηλή σε ωφέλιμο λίπος μπορεί να προκαλέσει ανιαρό δέρμα και ξηρά, άγρια μαλλιά τα οποία θα σπάνε εύκολα. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 στα θαλασσινά βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Τα ωφέλιμα λίπη θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το ρίσκο δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

4. Μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη

Οι επιστήμονες αναλύουν τα οφέλη από τα θαλασσινά σε σχέση με την αντιμετώπιση σοβαρών πνευματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ότι τα αντικαταθλιπτικά μόνα τους. Στις γυναίκες, αυτές που έλαβαν ημερήσια δόση λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 μείωσαν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

5. Βελτιώνουν την Ανάπτυξη του Εγκεφάλου

Οι περισσότεροι τύποι θαλασσινών περιέχουν λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 τα οποία συνδέονται με καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά. Μελέτες έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα ADHD σε παιδιά. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν αυξήσετε την κατανάλωση θαλασσινών στα παιδιά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

6. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ωφέλιμα λίπη και μια μακριά λίστα θρεπτικών στοιχείων στα θαλασσινά δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό, είναι ανθεκτικό σε συχνές λοιμώξεις και φλεγμονές. Τα θαλασσινά επίσης περιέχουν σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που ευνοεί την ανοσία. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά κάνουν το σώμα ανθεκτικό σε υιικές και βακτηριδιακές λοιμώξεις  όπως το κοινό κρυολόγημα, ο βήχας και η γρίπη.