Συμπληρώματα Φυτικών Ινών για Αποτελεσματική Απώλεια Βάρους

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2019

Συμπληρώματα Φυτικών ΙνώνΟι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε όλους τους τύπους φυτικών τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Όμως σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται για ενέργεια, οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται από το σώμα.

Περνούν γρήγορα μέσα από την πεπτική οδό χωρίς να προκαλούν αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών: οι διαλυτές και η μη διαλυτές. Και οι δύο τύποι είναι διάσημοι για τα οφέλη τους στην απώλεια βάρους.

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα ενώ οι άντρες της ίδιας ηλικίας θα πρέπει να στοχεύουν στα 38 γραμμάρια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν μόνο τη μισή από την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών. Εκτός από την προστασία για καρδιακές ασθένειες και πεπτικά προβλήματα, οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Πως  οι φυτικές ίνες ευνοούν την απώλεια βάρους

Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες ευνοούν την απώλεια βάρους επιμηκύνοντας το αίσθημα κορεσμού. Επειδή δεν χωνεύονται από το στομάχι, επικάθονται και διαστέλλονται όσο τα γαστρικά υγρά ποτίζουν τις φυτικές ίνες της τροφής που τρώτε. Αυτό δεν επιμηκύνει απλά το αίσθημα κορεσμού, αλλά μειώνει και τις λιγούρες και τις οξείες πείνες. Η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας εμποδίσει από το να τρώτε παραπάνω.

Από την άλλη, οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν νερό και δημιουργούν ένα ζελέ μέσα στο έντερο. Αυτό το ζελέ επιβραδύνει την απορρόφηση ζάχαρης από το αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης βάρους και πάχους. Χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα επίσης σημαίνει και χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης. Αυτό μειώνει το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα.

Αν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετές φυτικές ίνες από την τροφή σας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να παίρνετε συμπληρώματα φυτικών ινών.

Τύποι Συμπληρωμάτων Φυτικών Ινών

Κέλυφος Ψυλλίου

Αυτός είναι ένας τύπος υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που έρχεται σε αποξηραμένη, κομμένη και κονιορτοποιημένη μορφή. Προέρχεται από τα κελύφη του φυτού Plantago ovate. Όταν τα κελύφη και οι σπόροι προστεθούν σε νερό, απορροφούν και κρατάνε το νερό δημιουργώντας ένα ζελέ.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κλινικής Γαστρεντερολογίας, τα κελύφη Ψυλλίου είναι ιδανικό συμπλήρωμα για γενική υγεία και απώλεια βάρους. Αυτό το συμπλήρωμα φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη, ρυθμίζει το επίπεδο ινσουλίνης και μειώνει την υπέρταση.

Γλυκομαννάνη

Ρίζες ΓλυκομαννάνηΑυτός είναι ένας άλλος τύπος διαλυτών φυτικών ινών που προέρχεται από to φυτό αμορφόφαλλος. Η Γλυκομαννάνη τυπικά βρίσκεται σε μορφή χαπιών και θα πρέπει να λαμβάνεται πριν το γεύμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό περιοδικό Διατροφής, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 2 με 3 γραμμάρια γλυκομαννάνης για μία περίοδο 16 εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα κακής χοληστερίνης. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν πιο χορταστικά γεύματα σε αντίθεση με αυτούς που δεν λάμβαναν συμπληρώματα γλυκομαννάνης.

Φυτικές ίνες ινουλίνης

Οι ίνες ινουλίνης προέρχονται από τη βρόμη, τα φιστίκια και μερικά φρούτα. Συνήθως τα συμπληρώματα ινουλίνης βρίσκονται σε τσιχλοειδή μορφή ή κάποια μορφή που να μπορεί να τη μασήσει κάποιος. Μια μέση τέτοια μορφή περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 θερμίδες. Μερικά συμπληρώματα είναι χωρίς ζάχαρη και με διάφορες γεύσεις. Αυτό το προϊόν στοχεύει εκείνους που έχουν ζήτημα με την κατάποση χαπιών.

Μεθυλοκυτταρίνη

Η μεθυλοκυτταρίνη είναι φυτικές ίνες που λαμβάνονται από το φυτό κυτταρίνη με χημική επεξεργασία. Σε δομή είναι όμοιες με πολυμερή. Όταν προστεθεί νερό, μεταμορφώνεται σε ζελέ που απορροφά και κατακρατεί νερό. Συνήθως, τα συμπληρώματα μεθυλοκυτταρίνης βρίσκονται σε μορφή σκόνης με διάφορες γεύσεις. Την ανακατεύετε με νερό και την πίνετε σαν χυμό.