Συμβουλές για Πολύ Ευαίσθητους Ανθρώπους

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2019

Γυναίκα ανήσυχηΑντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας να ενοχλείται εύκολα από ζωηρά φώτα, δυνατούς ήχους, δυνατές μυρωδιές και την ένταση της εικόνας στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση; Αν ναι, τότε δεν είστε μόνοι σας. 15-20% των ανθρώπων κατηγοριοποιούνται ως πολύ ευαίσθητοι.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Δρ. Elaine Aron, οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι λαμβάνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα πάρα πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, οι οσμές, οι ήχοι και τα οπτικά ερεθίσματα που οι κανονικοί άνθρωποι δεν θα πρόσεχαν καν μπορεί να είναι αρκετά έντονα για έναν πολύ ευαίσθητο.

Οι μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση και απραξία από τους υπόλοιπους. Οι γιατροί συνιστούν σε τέτοιους ανθρώπους να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη ημέρα ρεπό την εβδομάδα για να ανακάμψουν από την αυστηρότητα της υπερπλήρους και υπέρ έντονης καθημερινής ζωής. Είμαι επίσης σημαντικό να μην κρίνετε τον εαυτό σας ή να νιώθετε άσχημα αν είστε πιο ευαίσθητοι από άλλους. Ξέρω ότι αυτό πιο εύκολα λέγεται απ’ ότι γίνεται, αλλά προσπαθήστε να το δείτε σαν να έχετε υπερδυνάμεις. Παρακάτω είναι τα σημεία κλειδιά που πρέπει να ξέρετε.

Είμαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος;

Δεν είναι κακό να είστε πολύ ευαίσθητος άνθρωπος – σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε πιο πολύ λεπτομέρειες και υπονοούμενα. Προφανώς τα συναισθήματα σας είναι πολύ βαθιά και σας κάνουν παθιασμένο, έντονο εραστή και πολύ καλό φίλο. Το να είστε ντροπαλός και να είστε πολύ ευαίσθητος δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάποιος αναφέρθηκε σε μένα κάποια στιγμή ως «εξωστρεφή εσωστρεφή» και νομίζω ότι ήταν ακριβής!

Καθήστε ήρεμα και διαβάστε την λίστα. Αν απαντήσετε ναι σε αρκετά θέματα, είναι πιθανό να είστε πολύ ευαίσθητο άτομο

 • Σας ενοχλεί το δυνατό φως ακόμη κι αν φοράτε γυαλιά ηλίου;
 • Σας ενοχλεί ιδιαίτερα όταν μια διορία σας υποχρεώνει να κάνετε πολλά πράγματα;
 • Αναστατώνεστε από βίαιες ή έντονες σκηνές στην τηλεόραση και το σινεμά;
 • Νιώθετε συχνά την ανάγκη να απομακρυνθείτε από όλους και όλα;
 • Οι δυνατοί ήχοι και τα έντονα φώτα σας κάνουν να νιώθετε άβολα;
 • Σας κάνουν τα σκληρά υφάσματα και ρούχα να νιώθετε άβολα;

Η Δρ. Aron έχει αναρτήσει ένα online ερωτηματολόγιο στο οποίο μπορείτε να απαντήσετε και να καθορίσετε αν είστε πολύ ευαίσθητος άνθρωπος ή όχι: http://hsperson.com/test/

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι εύκολα ενοχλούνται και συγκλονίζονται. Αν το γνωρίζετε, μπορείτε να αρχίσετε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε να ζείτε μια πιο πλήρη και ικανοποιητική ζωή. Εξετάστε την καθημερινή σας ζωή και σημειώστε πως μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την λίστα των ενεργειών σας. Ίσως είναι τόσο απλό όσο το να δημιουργήστε μια λίστα και να θέσετε προτεραιότητες σε τι πραγματικά πρέπει να καταφέρετε και με ποια σειρά. Να μερικές εύκολες προτάσεις για να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας αν είστε πολύ ευαίσθητος:

 1. Σταματήστε να βλέπετε τόσο πολλή τηλεόραση και προσπαθήστε μια αποτοξίνωση μέσω social media μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
 2. Καταναλώστε περισσότερο χρόνο διαβάζοντας, περπατώντας ή απλά να κάθεστε ήρεμα να απολαμβάνετε την φύση. Αυτές οι δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τη ζωή σας.
 3. Ξεκαθαρίστε τις εξόδους σας όπως τα διάφορα μπαρ ή τα κλαμπ με την πολύ δυνατή μουσική αν σας κάνουν να νιώθετε άβολα λόγω υπερβολικών ερεθισμάτων. Μην σας ανησυχεί να σας πειράζουν οι φίλοι σας όταν αυτοί βγαίνουν κι εσείς επιλέγετε να κάνετε γιόγκα ή να πάτε σ’ ένα βιβλιοπωλείο.
 4. Περιορίστε την καφεΐνη — προσπαθήστε να αλλάξετε σε πράσινο τσάι για αρχή αν είστε ήδη λάτρης του καφέ. Επίσης αποφύγετε αναψυκτικά και ποτά με γλυκαντικά. Σταδιακά μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και ανά περιόδους αλλάξτε το πράσινο τσάι με τσάι βοτάνων.
 5. Να κοιμάστε αρκετά και να προσπαθείτε να παίρνετε κάναν υπνάκο.
 6. Κάντε διαλείμματα για τον εαυτό σας καθημερινά. Προσπαθήστε να μάθετε γιόγκα και κάποια τεχνική διαλογισμού – και τα δύο είναι πολύ καλοί τρόποι να καταναλώσετε χρόνο παρατηρώντας την αναπνοή σας και ερχόμενος σε επαφή με τον εσωτερικό σας εαυτό.
 7. Ορίστε υγιεινά όρια. Μην αφήνετε άλλους να κλέβουν την ενέργεια σας και να είστε ξεκάθαρος όποτε πρέπει να τελειώσετε μια συζήτηση για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Να θυμάστε, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ότι το να είστε πολύ ευαίσθητος δεν είναι κακό. Το να λαμβάνετε μερικές προφυλάξεις για να συντηρήσετε την ζωτική σας ενέργεια είναι ότι χρειάζεστε για να ζήσετε μια πιο ισορροπημένη ζωή.