Οι Μεγάλοι Κίνδυνοι Υγείας από το Σπλαχνικό Λίπος

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

Σπλαχνικό Λίπος

Γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια; Το λίπος στους μηρούς είναι διαφορετικό από το λίπος στη μέση σας. Το λίπος που μπορείτε να τσιμπήσετε με το χέρι σας (καλούμενο υποδόριο λίπος) και το λίπος που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιακής χώρας (καλούμενο σπλαχνικό λίπος) διαφέρουν μεταξύ τους.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ο τύπος του λίπους που συγκεντρώνεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιακής χώρας συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού, του στομαχιού, του περιτοναϊκού ιστού και των εντέρων σας.

Το σπλαχνικό λίπος είναι τοξικό για το σώμα σας και επηρεάζει τον μεταβολισμό του σώματος σας.

Δημιουργεί κυτοκίνες που προκαλούν φλεγμονή και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό ή η περιφερειακή αγγειοπάθεια.

Αυτός ο τύπος λίπους επίσης προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη κάτι που τελικά οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη (τύπου ΙΙ).

Εκτός από την φλεγμονή και τις καρδιακές παθήσεις, οι αυξημένες κυτοκίνες μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι με σπλαχνικό λίπος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του εντέρου και του παγκρέατος.

Κίνδυνοι υγείας που θα πρέπει να γνωρίζετε

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να είναι απατηλό. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορείτε να το τσιμπήσετε και να το νιώσετε ενώ δημιουργεί χάος στο σώμα σας. Τεχνικά μπορεί να μην έχετε ούτε καν παραπανίσια κιλά αλλά να έχετε σπλαχνικό λίπος που κάνει ζημιά στο σώμα σας κάθε μέρα.

Δεν υπάρχει κάποια αιματολογική εξέταση για να δείξει το σπλαχνικό λίπος και δεν υπάρχει ακτινογραφία που να μπορεί να πει ότι διατρέχετε τον κίνδυνο για τις ασθένειες που προκαλούνται από αυτόν τον τύπο λίπους.

Ο καλύτερος τρόπος να ξέρετε αν έχετε σπλαχνικό λίπος είναι να μετράτε τη μέση σας με μια υφασμάτινη μεζούρα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της μέσης σας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχετε κοιλιακό λίπος.

Οι γυναίκες με μέτρηση στη μέση τουλάχιστον 89 εκατοστών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σπλαχνικό λίπος. Οι άνδρες που έχουν μέτρηση στη μέση τουλάχιστον 102 εκατοστών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σπλαχνικό λίπος.

Αν διαπιστώσετε ότι πρέπει να φαρδύνετε τα παντελόνια σας γιατί δεν σας μπαίνουν πλέον ακόμη κι αν το βάρος σας είναι το ίδιο, σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι για το περίσσιο κοιλιακό λίπος.

Κάνοντας αλλαγές

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι για να απαλλαχτείτε από το κοιλιακό λίπος όπως θα σας οδηγούσαν να πιστέψετε κάποιες διαφημίσεις συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος είναι η υγιεινή διατροφή με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες και η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα.

Αυτό δεν θα μειώσει μόνο το κοιλιακό λίπος αλλά και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης που μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε προδιαβήτη κάτι που σημαίνει ότι η γλυκόζη στο αίμα είναι αυξημένη αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να δημιουργηθεί διαβήτης τύπου ΙΙ.

Όμως οι πιθανότητες ότι θα έχετε διαβήτη είναι αυξημένες και θα διατρέχετε τον κίνδυνο των επιπλοκών του τα επόμενα 10 χρόνια.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποφυγή κοιλιακού λίπους που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επιπλοκές από τον διαβήτη:

Καταναλώνετε πιο πολλά λαχανικά

Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον μισό πιάτο λαχανικών σε κάθε γεύμα. Τα λαχανικά θα πρέπει να μην είναι από τα αμυλώδη. Αυτό συμπεριλαμβάνει φασόλια, αρακά, κουνουπίδι, μπρόκολο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Τα λαχανικά είναι από τις καλύτερες τροφές που μειώνουν την όρεξη.

Αποφύγετε τους φρουτοχυμούς

Όταν πίνετε τον χυμό αντί να τρώτε ολόκληρο το φρούτο, δεν λαμβάνετε τα οφέλη από τις φυτικές ίνες του φρούτου αλλά μόνο τη ζάχαρη του και αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παραμείνετε δραστήριοι

Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να σηκώνεται και να κινείται καταναλώνετε πρόσθετες θερμίδες και κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει το ποσοστό σπλαχνικού λίπους που έχετε.

Αυξήστε την μυϊκή σας μάζα

Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπαρό ιστό οπότε όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχετε τόσο μεγαλύτερο ρυθμό μεταβολισμού θα έχετε οπότε και θα καίτε λίπος πιο γρήγορα.

Τρώτε φρέσκες τροφές

Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Αυτές οι τροφές διατηρούνται με trans λιπαρά, και περιέχουν πολύ αλάτι και ζάχαρη.

Να κοιμάστε αρκετά

Αν δεν κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε νύχτα, μπορεί να αναπτυχθούν επιπλοκές όπως αύξηση στο κοιλιακό λίπος, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.

Μειώστε το στρες

Όταν είστε πολύ στρεσαρισμένοι οι αδένες σας παράγουν πρόσθετη κορτιζόλη η οποία επηρεάζει κατευθείαν το ποσοστό σπλαχνικού λίπους που έχετε.

Αυξάνοντας την άσκηση σας και ακολουθώντας τις υπόλοιπες από τις συμβουλές παραπάνω, μπορείτε να μειώσετε το κοιλιακό λίπος κάτι που θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών από το υπερβολικό λίπος στη μέση σας.