7 Ενδιαφέροντα Στοιχεία για τα Προβιοτικά

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2019

ΠροβιοτικάΣυχνά τα βακτηρίδια μας προκαλούν αρνητικές σκέψεις, αλλά τα χρειαζόμαστε για πάρα πολλές διαδικασίες του σώματος. Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτηρίδια που βρίσκονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα, η πάστα κριθαριού – σόγιας και το κίμκι, και μπορούν να αγοραστούν με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Η ποσότητα πληροφοριών που υπάρχει σήμερα για τα προβιοτικά είναι τίποτα λιγότερο από ιλιγγιώδης! Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι είναι καλά για την υγεία των εντέρων, αλλά η έρευνα λέει ότι έχουν επίδραση σε ολόκληρο το σώμα – συμπεριλαμβανομένων του μυαλού, του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμη και των ορμονών μας.

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τους κατοίκους του σώματος μας, καθώς ζουν μαζί μας και μας υποστηρίζουν με πάρα πολλούς τρόπους.

Ακολουθούν επτά αστεία και ενδιαφέροντα στοιχεία το οποία μπορεί να μην γνωρίζετε για αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα σας.

1. Έχετε 10 φορές περισσότερα κύτταρα βακτηριδίων στο σώμα σας από όσα ανθρώπινα κύτταρα

Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περίπου 500 διαφορετικά είδη βακτηριδίων τα οποία ζουν μόνο πάνω στο δέρμα σας, για να μην αναφέρουμε όλες τις υπόλοιπες εσωτερικές περιοχές όπως τα έντερα! Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι αλλαγές στην μικροβιακή κοινότητα είναι υπεύθυνες για τόσα πολλά συμπτώματα και προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει το μικροβίωμα να διατηρείται υγιές.

2. Τα προβιοτικά ζουν σε ολόκληρο το σώμα σας, όχι μόνο στα έντερα

Μπορείτε να βρείτε καλά βακτηρίδια σε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του ουροποιητικού συστήματος, του γυναικείου κόλπου, του πεπτικού συστήματος, του στόματος και του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε μέρος έχει το δικό του σετ από κυρίαρχα βακτηρίδια που υποστηρίζουν καλύτερα την λειτουργία και την υγεία του συγκεκριμένου μέρους ή οργάνου.

3. Κάθε άνθρωπος έχει μοναδικό βακτηριδιακό περιβάλλον, περίπου σαν δακτυλικό αποτύπωμα

Για την ακρίβεια, μια μελέτη έδειξε ότι το μικροβιακό περιβάλλον που ο καθένας κουβαλάει έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει άτομα με μοναδικό τρόπο. Παρά το ότι γενικά κουβαλάμε παρόμοια στελέχη στα σώματα μας, υπάρχουν μοναδικές μικροβιακές παραλλαγές – τόσο μοναδικές όσο τα δακτυλικά μας αποτυπώματα – που κάνουν τα προβιοτικά δυνητικά χρήσιμα στην εγκληματολογία.

4. Οι μικροί σύντροφοι σας βοηθούν το σώμα σας να απορροφά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Τα βακτηρίδια στα έντερα βοηθούν στη σύνθεση βιταμινών (όπως η Β12 και η Κ), παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Μερικοί ερευνητές φτάνουν στο σημείο να προτείνουν ότι η μικροχλωρίδα μας συμπεριφέρεται σαν ξεχωριστό όργανο λόγω της ικανότητας της να παράγει μια μεγάλη σειρά χημικών και ισχυρών επιρροών στο σώμα.

5. Τα προβιοτικά αρχίζουν να αναπτύσσονται πριν την γέννηση

Κάποτε πιστεύαμε ότι τα έντερα ενός μωρού ήταν αποστειρωμένα όσο ήταν στην μήτρα αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά γεννιούνται με τα δικά τους βακτηρίδια – τυπικά ένα μικροβίωμα παρόμοιο με αυτό του εντερικού περιβάλλοντος της μητέρας. Στην πραγματικότητα, ο πλακούντας είναι γεμάτος με βακτηρίδια (καλά και κακά), κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση του μωρού αρχίζει πριν την γέννηση και εξαρτάται από την υγεία του μικροβιώματος της μητέρας.

6. Τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάσκα προσώπου για την ακμή

Μια μάσκα προσώπου προβιοτικών είναι ένας φτηνός τρόπος για να καθαρίσει το δέρμα από την ακμή. Τα σκληρά σαπούνια και οι περιβαλλοντολογικές τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του κανονικού δέρματος, και να το αφήσουν ευάλωτο σε φλεγμονές και σκασίματα. Μπορείτε να φτιάξετε τη μάσκα σας στο σπίτι απλά ανοίγοντας και ανακατεύοντας 2 κάψουλες προβιοτικών με 1 κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας (ή άλλου υγιεινού ελαίου αν είστε αλλεργικοί στην καρύδα). Απλώστε το στο δέρμα για 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

7. Οι αγρότες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα προβιοτικά στην κτηνοτροφία

Είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά σε ζώα φάρμας, αλλά τώρα οι αγρότες αρχίζουν να χρησιμοποιούν προβιοτικά για να διατηρήσουν πιο υγιή ζώα. Τα δυνητικά οφέλη των προβιοτικών στα ζώα φάρμας συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερη αντίσταση σε μολύνσεις, βελτιωμένη παραγωγή και ποιότητα γάλακτος, αυξημένη παραγωγή και ποιότητα αυγών και μειωμένη θνησιμότητα που προκαλείται από διάρροια.