Πώς η πολύ ζάχαρη βλάπτει την υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2018

Κούπα με ζάχαρηΥπάρχει πολύ συζήτηση τελευταία για τις εθιστικές ιδιότητες της ζάχαρης και γιατί χρειάζεται συχνά μια αποτοξίνωση για να φύγει από το σύστημα σας. Αν ακόμη δεν με πιστεύετε ότι αυτός ο εθισμός στη ζάχαρη, το παγωτό και τα αναψυκτικά είναι αληθινός, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και απλά κόψτε όλη την πρόσθετη ζάχαρη για 48 ώρες.

Να σας πούμε τι θα συμβεί. Είστε μια χαρά και έτοιμοι να μου αποδείξετε ότι έχω λάθος για αυτόν τον εθισμό. Σίγουρα, ένα μπολ δημητριακών θα ήταν καλό και εκείνο το φλυτζάνι καφέ έχει καλύτερη γεύση με γάλα, αλλά και έτσι είστε μια χαρά.

Μετά αυτές οι λιγούρες για ζάχαρη θα γίνουν λίγο πιο έντονες και αισθάνεστε να σας πιάνει πονοκέφαλος. Η κατάσταση γίνεται άβολη αλλά ακόμη διαχειρίσιμη. Ίσως να υπάρχει κάτι σε αποτοξίνωση από τη ζάχαρη, αλλά είστε σίγουροι ότι η κατάσταση σας είναι ελαφριά και ότι θα την ξεπεράσετε γρήγορα.

Αφού περάσουν μερικές ώρες η κατάσταση γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Αρχίζετε να αισθάνεστε τις κανονικές παρενέργειες της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη συμπεριλαμβανομένων των πόνων στο σώμα και τις αρθρώσεις, τα ρίγη, τη ναυτία, ενώ ο πονοκέφαλος γίνεται πολύ πιο έντονος. Είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε στο οτιδήποτε. Τότε είναι που καταλαβαίνετε ότι τελικά έχει υπόσταση αυτός ο εθισμός στη ζάχαρη.

Αυτό που ισχύει είναι ότι η κατανάλωση τόσης ζάχαρης δεν είναι φυσιολογική για μας. Εκατό χρόνια πριν καταναλώναμε ένα μικρό κλάσμα από τη ζάχαρη που καταναλώνουμε τώρα. Η τροφή μας δεν ήταν τόσο γλυκιά και η ζάχαρη ήταν μια σπάνια απόλαυση. Σήμερα, εμπεριέχεται σε οτιδήποτε τρώμε ακόμη και σε τροφές που δεν θεωρούμε γλυκές όπως το ψωμί και τα dressing σαλάτας για παράδειγμα.

Η ζάχαρη κάποτε ήταν μια περιστασιακή λιχουδιά. Οι άνθρωποι έτρωγαν ώριμα φρούτα ή τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν ζελέ ή το περιστασιακό κέικ. Το ανθρώπινο σώμα μπορούσε να διαχειριστεί αυτές τις περιστασιακές ποσότητες ζάχαρης μια χαρά. Αυτό που δεν μπορεί να διαχειριστεί είναι τα 72+ κιλά ζάχαρης που καταναλώνει πλέον ο μέσος άνθρωπος.

Είμαστε εθισμένοι στα γλυκά και η μέση κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται. Και όσο αυξάνεται βλέπουμε περισσότερους υπέρβαρους, με διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Και η κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις συνοδεύεται από ένα μάτσο άλλα προβλήματα υγείας. Η ζάχαρη μας κάνει χοντρούς και άρρωστους και επειδή είναι τόσο εθιστική, είναι δύσκολο να την κόψουμε. Ο μόνος τρόπος είναι να αντιληφθούμε και πραγματικά να κατανοήσουμε πόσο κακή είναι. Αυτό θα μας δώσει τη θέληση να απελευθερωθούμε από τον εθισμό στη ζάχαρη, να πούμε όχι σ’ εκείνο το μπισκότο και να επιλέξουμε μια πιο υγιεινή πρόταση.