Πώς να βρείτε πόσες θερμίδες καταναλώνετε κάθε μέρα

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2018

Υπολογισμός θερμίδωνΠαρά το ότι οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η κατανόηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι βασικό στοιχείο στο αδυνάτισμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρούμε ποιος είναι αυτός ο αριθμός (ιδιαίτερα αν τρώμε πολύ). Δυστυχώς, όμως, η άγνοια δεν αρκεί. Πολλές τροφές περιέχουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσες νομίζουμε. Αν δεν προσέχετε πόσες καταναλώνετε κάθε μέρα, οι προσπάθειες αδυνατίσματος σας δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Επομένως τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια σωστή εκτίμηση του τι καταναλώνετε σε καθημερινή βάση;

1. Εγγραφείτε σε μια υπηρεσία καταγραφής θερμίδων

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός υπηρεσιών καταγραφής θερμίδων online όπως και εφαρμογές για smartphone, που διευκολύνουν την καταγραφή του τι τρώτε κάθε μέρα. Αυτές οι σελίδες και εφαρμογές μπορούν να βρεθούν εύκολα με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, σημειώστε όμως ότι κάποιες χρεώνουν μια μηνιαία συνδρομή.

Μπορεί να αναρωτιέστε πως ακριβώς λειτουργούν αυτές οι σελίδες. Βασικά, έχουν μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων τροφών που έχει ήδη καταγεγραμμένο τον αριθμό θερμίδων των περισσοτέρων φαγητών. Κάποια μπήκαν στη βάση από τους κατασκευαστές της σελίδας, άλλα μπήκαν από καθημερινούς χρήστες σαν κι εσάς.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε στη σελίδα, να πάτε στην σελίδα ελέγχου τροφών και να καταγράφετε την τροφή που έχετε καταναλώσει στην σωστή μπάρα αναζήτησης. Όταν το κάνετε, θα δείτε καταγραφές στην βάση δεδομένων που να ταιριάζουν με αυτό που βάλατε. Επιλέξτε την πιο κοντινή στην περίπτωση σας και προσθέστε την στον υπολογισμό των θερμίδων.

2. Κάντε το μόνοι σας (με λίγη βοήθεια!)

Αν δεν έχετε συνεχή πρόσβαση στο internet, ή προτιμάτε να μην χρησιμοποιήσετε αυτές τις υπηρεσίες, τότε κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα βιβλίο διατροφής που να έχει μια καταγραφή τροφών και τω θερμίδων τους, και να το χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό για να διατηρείτε ένα γραπτό ημερολόγιο στο σπίτι, όπου θα μετράτε χειρωνακτικά τις θερμίδες αποδίδοντας τις αξίες που σας δίνει το βιβλίο που αγοράσατε για τις αντίστοιχες τροφές με αυτές που καταγράφετε και προσθέτοντας το σύνολο στο τέλος της ημέρας. Αυτός ο τρόπος είναι πιο κουραστικός αλλά για όσους δεν έχουν και τόσο καλή σχέση με την τεχνολογία, είναι αρκετός για να κάνει τη δουλειά του.

Υπάρχουν επίσης και μερικές ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας διαθέσιμες οι οποίες μπορούν να σας δώσουν κάποιες πληροφορίες διατροφές. Είναι και πάλι απαραίτητο να βάλετε ένα κωδικό σύμφωνα με το εγχειρίδιο της συσκευής, αλλά είναι αρκετά πιο γρήγορο από το να προσπαθείτε να το κάνετε μόνοι σας. Αυτές οι ζυγαριές είναι πολύ ακριβείς και χρήσιμες για ανθρώπους με ειδικές ιατρικές παθήσεις.

Ο έλεγχος των θερμίδων είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος αντιμετώπισης μιας δίαιτας, καθώς σας προσφέρει έναν τρόπο να τρώτε ότι θέλετε με ισορροπημένο τρόπο, ενώ διδάσκει έλεγχο μερίδων και διατροφική εκτίμηση. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να τρώτε κάποια τροφή . Απλά συνεχίζετε να τρώτε ότι τρώτε παραμένοντας μέσα στον επιτρεπτό αριθμό θερμίδων κάθε μέρα.