Πώς να επιλέξτε την σωστή άσκηση για σας

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου, 2018

Νεαρή γυναίκα τρέχει μαζί με σκύλοΤο είδος της άσκησης με την οποία ασχολείστε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και από αυτό που σας αρέσει να κάνετε. Παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη είναι να σκεφτείτε τι δεν σας αρέσει να κάνετε, αν θα πρέπει να πληρώνετε συνδρομή, και εάν χρειαστεί να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό ή όχι.

Αν διαλέξετε κάτι που δεν σας αρέσει να κάνετε, δεν πρόκειται να ασχοληθείτε για καιρό μ’ αυτό. Για σκεφτείτε το – αν δεν σας αρέσει το τζόκινγκ, δεν πρόκειται να ξυπνάτε από τις 6 το πρωί για να πάτε να τρέξετε. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε, διαλέξτε αυτό που μισείτε λιγότερο, το οποίο συνήθως είναι το περπάτημα.

Το περπάτημα αποτελεί εξαιρετικό τρόπο άσκησης, γιατί ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει το βάδισμα οποιαδήποτε στιγμή, αφού αυτά που διαφέρουν συνήθως είναι η ένταση και η διάρκεια της άσκησης. Το περπάτημα είναι επίσης κοινωνική άσκηση, γιατί δεν είναι δύσκολο να βρείτε παρέα για κουβεντιάζετε όση ώρα γυμνάζεστε. Όταν πηγαίνετε για περπάτημα παρέα με κάποιον θα σας φαίνεται πως η ώρα περνάει πιο γρήγορα.

Ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε, θα πρέπει να γυμνάζεστε με χαμηλή ένταση στην αρχή και να αυξήσετε προοδευτικά την ένταση της άσκησης μετά από κάποιες εβδομάδες. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για να έχει μεγάλη διάρκεια η προσπάθειά σας. Αν από την αρχή η ένταση της άσκησης είναι μεγάλη, υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού, και ίσως χρειαστεί να απέχετε για καιρό προκειμένου να αναρρώσετε.

Αν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, θα πρέπει να αρχίσετε περπατώντας για 10 λεπτά την ημέρα. Αυξήστε κατά 5 λεπτά κάθε 2 εβδομάδες. Για να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να κάνετε διαφορετική διαδρομή κάθε τόσο. Μπορείτε ακόμη να περπατάτε με διαφορετική παρέα κάθε μέρα.

Αν το περπάτημα δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να πάτε σε γυμναστήριο. Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και συνήθως οι γυμναστές είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημά σας. Αν επιλέξετε να πάτε σε γυμναστήριο, σιγουρευτείτε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι καλές.

Κορίτσια παίζουν τένιςΑν η συμπεριφορά των ανθρώπων που εργάζονται στο γυμναστήριο δεν είναι καλή προτού γίνετε μέλος σε αυτό, σίγουρα πως δεν θα γίνει καλύτερη όταν γίνετε μέλος. Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε πως τα μηχανήματα είναι καλά συντηρημένα. Αυτό είναι εύκολο να το ανακαλύψετε, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε το θόρυβο που κάνουν. Αν τρίζουν πολύ ή κάνουν θόρυβο, τότε μάλλον δεν γίνεται καλή συντήρηση.

Αν ακόμη δεν μπορείτε να αποφασίσετε με ποιον τρόπο θα γυμναστείτε, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το γκολφ ή το τένις. Πρόκειται για δύο πολύ καλές κοινωνικές δραστηριότητες, και μάλιστα μπορείτε να κάνετε καινούργιους φίλους αν ασχοληθείτε με αυτές. Το τένις είναι εξαιρετικός τρόπος για να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση, παρόλο που δεν ταιριάζει σε κάποιον που είναι αρχάριος. Αν έχετε πολύ καιρό να γυμναστείτε, τότε το γκολφ ίσως σας ταιριάζει καλύτερα.