2 παράγοντες που προκαλούν αυξομείωση του βάρους στη ζυγαριά

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2018

Γυναίκα οργισμένη με την ζυγαριάΑν ζυγίζεστε συχνά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να έχετε προσέξει ότι το βάρος σας αυξομειώνεται κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, το βάρος σας το πρωί που ξυπνάτε μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από το βάρος σας το βράδι. Όμως είναι αυτό το παραπάνω βάρος από τη μία μέρα στην άλλη που μας εκνευρίζει και μας στενοχωρεί. Δεν σημαίνει όμως και ότι οι προσπάθειες σας για αδυνάτισμα πάνε στο βρόντο. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προκαλούν αυτή την αυξομείωση στη ζυγαριά.

1. Βάρος του νερού

Αν κάνετε μια από τις δίαιτες της μόδας που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες υγρών και πολύ λίγες θερμίδες, μπορεί να δείτε πολύ καλά αποτελέσματα αρχικά όπου χάνετε πολλά κιλά μέσα σε μια μέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που χάσατε δεν είναι βάρος αλλά νερό. Μόλις επιστρέψετε στην κανονική σας δίαιτα το βάρος του νερού συνήθως επανέρχεται.

Αρκετοί ακόμη παράγοντες προκαλούν την κατακράτηση νερού σ’ ένα άτομο συμπεριλαμβανομένων της αφυδάτωσης, της αυξημένης κατανάλωσης νατρίου, όπως και της περιόδου (για τις γυναίκες). Μπορείτε να εμποδίσετε την κατακράτηση νερού πίνοντας πολύ νερό και περιορίζοντας την κατανάλωση αλατιού.

2. Μυϊκό Βάρος

Συχνά η γυμναστική αποτελεί μεγάλο μέρος ενός προγράμματος αδυνατίσματος, κι αν αυτό ισχύει για σας, είναι πολύ πιθανό να δείτε μερικές φορές αύξηση βάρους στη ζυγαριά. Ιδιαίτερα αν η γυμναστική με βαράκια αποτελεί συχνό μέρος του προγράμματος σας. Αυτή η αύξηση βάρους δεν συμβαίνει γιατί χαλαρώσατε τη δίαιτα σας. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά αυξάνεται η μυϊκή σας μάζα.

Οι μυς έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, οπότε έστω και λίγη μυϊκή μάζα να παίρνετε το πιο πιθανό είναι να δείτε μεγάλη διαφορά στη ζυγαριά. Αν είναι έτσι τότε μην ανησυχείτε. Αν σας προβληματίζει τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια μεζούρα σαν πρόσθετο μέρα για να μετράτε την πρόοδο του αδυνατίσματος σας. Αν χάνετε σε περιφέρεια, τότε μάλλον το πρόσθετο βάρος προέρχεται από μυϊκή μάζα!

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αυξομειώσεις του βάρους, αλλά αυτοί είναι οι δύο πιο βασικοί. Οπότε την επόμενη φορά που η ζυγαριά σας φαίνεται να κάνει γιο-γιό πάνω κάτω, μην στρεσαριστείτε γι’ αυτό. Αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε το άγχος σας, αρχίστε να ζυγίζεστε κάθε βδομάδα αντί για κάθε μέρα για να έχετε καθαρότερη εικόνα της πορείας της απώλειας βάρους σας. Γιατί τελικά αυτό που έχει σημασία είναι το εβδομαδιαίο σας βάρος και όχι το καθημερινό.