Τα οφέλη του πράσινου καφέ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2020

Κόκους Πράσινου Καφε

Ο πράσινος καφές είναι γνωστός περισσότερο για την βοήθεια που μπορεί να δώσει σε όσους θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά. Άλλα τα οφέλη του πράσινου καφέ για την υγεία δεν περιορίζετε μόνο σε αυτό. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά από τα άλλα οφέλη που παρέχει.

Επιβραδύνει την απελευθέρωση την γλυκόζης μετά το φαγητό

Μετά από ένα γεύμα, οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, τα οποία απελευθερώνονται στο αίμα από ένα ένζυμο που ονομάζεται glucose-6-phosphatase. Η γλυκόζη κυκλοφορεί μέσα στο σώμα όπου μεταβολίζεται για να παρέχει ενέργεια στα κύτταρα.

Γλυκόζη

Όσο περισσότερη γλυκόζη ελευθερώνεται στο αίμα τόσο περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνει το σώμα. Η ινσουλίνη μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Εάν τα κύτταρα δεν χρειάζονται άλλη ενέργεια η γλυκόζη μετατρέπεται σε λίπος. Ως κατάληξη είναι η αύξηση του βάρους, κόπωση και επιθυμία για γλυκά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ εμποδίζει την απελευθέρωση του ένζυμου glucose-6-phosphatase και επιβραδύνει την απελευθέρωση την γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Αυτό αποτρέπει τις επιπλοκές που προκαλούνται από την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Μειώνει την ταχύτητα απορρόφησης των υδατανθράκων

Πριν οι υδατάνθρακες μετατραπούν σε γλυκόζη πέπτονται στα έντερα. Η πέψη διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, τα οποία απορροφώνται από τα τοιχώματα των εντέρων.

Μακαρόνια

Μια κλινική μελέτη έχει δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ μειώνει την ταχύτητα απορρόφησης της γλυκόζης από τα εντερικά τοιχώματα. Αυτό το αντιοξειδωτικό φρενάρει την glycogenolysis, μια διαδικασία όπου η αποθηκευμένη γλυκόζη απελευθερώνεται από το ήπαρ στο αίμα.

Η επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων και της γλυκόζης είναι ακόμα ένας τρόπος που το εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ εμποδίζει τον απότομο ανευοκατεύασμα των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Επιταχύνει το μεταβολισμού της γλυκόζης

Πράσινος Καφές

Η γλυκόζη μερικές φορές κατηγορείται άδικα καθώς δεν είναι όλα κακά σε αυτήν. Όπως αναφέραμε παραπάνω η γλυκόζη είναι μια βασική πηγή ενέργειας. Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι η γλυκόζη μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε ενέργεια, διαφορετικά μετατρέπεται σε σωματικό λίπος.

Σε μια μελέτη, το εκχύλισμα από κόκκοι πράσινου καφέ αύξησε σημαντικά το μεταβολισμό της γλυκόζης. Επίσης έκαψε τα λιπώδη κύτταρα και μείωσε την χοληστερίνη.

Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες

Ελεύθερες Ρίζες

Το χλωρογενικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά ψάχνουν για ελεύθερες ρίζες και τοξίνες και τις εξουδετερώνουν. Αλλιώς αυτές οι επιβλαβής ουσίες βλάπτουν και καταστρέφουν τα υγιείς κύτταρα. Μερικές από τις συνέπειες των ελευθέρων ριζών είναι:

  • Αναστέλλει την λειτουργία και την συντήρηση των κυττάρων.
  • Εμποδίζει την σωστή λειτουργία των οργάνων
  • Αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών
  • Εμποδίζει την καλή εκτέλεση πολλών διεργασιών του σώματος (πχ. μεταβολισμός)
  • Προκαλούν πρόωρη γήρανση

Ευτυχώς το χλωρογενικό οξύ που υπάρχει στο εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ λειτουργεί ως ένα ισχυρό προστάτη από τις ελεύθερες ρίζες και τις επιβλαβές επιπτώσεις τους.

Εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα

Παρόλο που ο καφές είναι ευρεία γνωστός πριν πολλούς αιώνες, πρόσφατα οι κόκκοι πράσινου καφέ είναι αποδέκτης μιας πρωτοφανής δημοσιότητας. Η φρενίτιδα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012, όταν οι ερευνητές δημοσίευσαν μια καινούργια μελέτη για το εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ.

Πράσινος Καφές Αδυνάτισμα

Στην διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες παίρνανε καθημερινά εκχύλισμα από κόκκους πράσινου καφέ, αλλά δεν άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και δεν ασκούνταν περισσότερο. Μετά από 22 εβδομάδες, χάσανε κατά μέσο όρο 8 κιλά, ο Δείκτης Μάζας Σώματος έπεσε κατά 2,92 μονάδες και το ποσοστό του σωματικού λίπους έπεσε κατά 4,44%.

Οι ερευνητές ακόμα ερευνούν τα οφέλη του εκχυλίσματος από κόκκους πράσινου καφέ. Άλλα μέχρι τώρα τα νέα είναι καλά για όσους θέλουν τα χάσουν κιλά και να βελτιώσουν την υγεία τους.