Home >> Υγεία >> Οδηγός για Όσους Θέλουν να Μάθουν να Λένε «Όχι»

Οδηγός για Όσους Θέλουν να Μάθουν να Λένε «Όχι»

Τελευταία Ενημέρωση: May 29, 2019

γυναίκα που λέει όχιΗ ευγένεια είναι κάτι καλό, ειδικά στον σημερινό γρήγορο κόσμο που μοιάζει να γεμίζει με ανησυχητικά πρωτοσέλιδα κάθε λεπτό.

Ακόμη ένας παραπάνω λόγος για αυτούς που θέλουν να βοηθούν τους άλλους να μοιράζουν αγάπη, σωστά;

Για μια στιγμή!

Το να λέτε συνέχεια «ναι» δεν σας κάνει – ή σ’ όσους είναι γύρω σας – καλό, είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε σχέσεις, να κάνετε τον κόσμο ένα πιο ευγενικό μέρος, ή να αποφύγετε αντιπαραθέσεις.

Για την ακρίβεια, οι ειδικοί λένε ότι όσοι θέλουν να βοηθούν άλλους ανθρώπους αντιμετωπίζουν πάρα πολύ στρες λόγω της ανικανότητας τους να τους απορρίπτουν.

Η πίεση που βάζετε στον εαυτό σας για να βοηθήσει τους άλλους δεν προκαλεί απλά φθορά, αλλά σας απομακρύνει και από το να φροντίζετε τα θέματα της ίδιας σας της ζωής.

Επιπρόσθετα, το να βοηθάτε άλλους μπορεί να κλέψει από τον χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώνετε στον εαυτό σας και την εργασία σας, μειώνοντας την παραγωγικότητα σας.

Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να λέτε «όχι» πιο εύκολα, και να νιώθετε καλύτερα για το ότι τον ακολουθείτε.

Επικεντρωθείτε στις δικές σας ανάγκες πρώτα

Πολλοί βοηθοί ανθρώπων είναι τόσο κουρδισμένοι στις ανάγκες των άλλων που βάζουν στην άκρη τις δικές τους επιθυμίες.

Αν αναβάλλετε συνέχεια τα δικά σας σχέδια και τις λύσεις για τα προβλήματα σας από φόβο να μην πείτε «όχι» ή επειδή θεωρείτε ότι θα προκαλέσετε σε κάποιον άλλο αισθήματα εγκατάλειψης, το πιο πιθανό είναι ότι νιώθετε άδειοι και ίσως και λίγο λυπημένοι.

Και όχι άδικα – δεν κάνετε και πολλά να βελτιώσετε τη δική σας ευτυχία και ευεξία όταν δεν δίνετε σχεδόν καμία σημασία στον εαυτό σας!

Αντίθετα, πείτε στον εαυτό σας ότι είναι πολύ καλό να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες πρώτα και κυριότερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αγνοήσετε τους άλλους τελείως ή να εγκαταλείψετε τις ανάγκες τους σε κρίσιμες στιγμές, αλλά φροντίζοντας να επικεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε εσείς και όχι σε αυτά που θέλουν άλλοι, θα έχετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας.

Απολαύστε το τώρα

Ως βοηθός ανθρώπων, μάλλον σκέφτεστε συχνά το πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε μελλοντικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.

Αλλά όταν σχεδιάζετε συνέχεια ένα πάρτι γενεθλίων δύο μήνες πριν ή σκέφτεστε πως θα βοηθήσετε έναν συνάδελφο, το μυαλό σας δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να απολαύσει το εδώ και τώρα.

Η εκπαιδεύτρια σχέσεων Jennifer Twardowski εξηγεί ότι η επικέντρωση στο «εδώ» σας επιτρέπει να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας και να εστιάσετε στις ανάγκες σας.

Το να μάθετε να απολαμβάνετε τη στιγμή σας απελευθερώνει από τις σκέψεις για βοήθεια άλλων ώστε να μην σκέφτεστε συνεχώς το πώς θα είστε εκεί για άλλους (είτε είναι 10 λεπτά είτε μια βδομάδα από τώρα).

Πείτε «όχι» χωρίς να πείτε «όχι»

Μπορείτε να πείτε «όχι» χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη λέξη – μια ιδανική επιλογή για βοηθούς ανθρώπων που νιώθουν ότι η μονολεκτική απάντηση είναι πολύ σκληρή και αγενής.

Πληροφορώντας τους άλλους για τα σχέδια σας, όχι μόνο συμμετέχετε σε φιλική συζήτηση αλλά μεταφέρετε και την πληροφορία ότι έχετε να κάνετε πράγματα και επομένως δεν θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με τα αιτήματα τους.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αναφορά του προγράμματος σας για το σαββατοκύριακο δεν είναι καν απαραίτητη.

Το να πείτε απλά «δεν μπορώ, έχω να κάνω πράγματα αυτή την εβδομάδα» αρκεί.

Βέβαια, υπάρχουν και στιγμές που ένα ξερό «όχι» είναι απαραίτητο.

Επιθετικές απαιτήσεις ή απαιτήσεις που νιώθετε ότι θα σας είναι συναισθηματικά ή φυσικά επιβλαβείς θα πρέπει να σας κάνουν να παραμερίσετε τις τάσεις σας για βοήθεια προς τους άλλους χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μην είστε απολογητικοί πέραν του δέοντος

Το να πείτε «όχι» (είτε κατευθείαν είτε πλαγίως) μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αγενής ή ανάγωγοι, και να σας προκαλέσει την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη με υπερβολικό τρόπο.

Η ως ένα βαθμό έκφραση κατανόησης για την ανάγκη βοήθειας που έχει κάποιος άλλος είναι μια αντίδραση που δείχνει ευαισθησία.

Όμως, το να ζητάτε υπερβολικά συγνώμη για την απόρριψη του αιτήματος δίνει την εντύπωση ότι ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Το λιγότερο, θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό σε κάποιους να συνεχίσουν να ζητάνε τη βοήθεια σας στο μέλλον, υπολογίζοντας ότι εσείς θα πείτε ναι για να εξισορροπήσετε τα αισθήματα σας επειδή δεν μπορέσατε να βοηθήσετε στο παρελθόν.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που αληθινά σκέφτονται τα αισθήματα σας

Ας πούμε την αλήθεια, μερικοί άνθρωποι δεν χορταίνουν τους εαυτούς τους.

Είναι αυτοί που πραγματικά σας λένε πως είναι η ζωή τους όταν τους ρωτάτε, μέχρι και για το χνούδι που τράβηξαν από την αριστερή τους κάλτσα όταν ντύνονταν το πρωί.

Η ζωή τους είναι το ένα δραματικό γεγονός μετά το άλλο.

Τι έφαγαν, γιατί εκνευρίστηκαν και ποια είναι τα σχέδια τους για αύριο μοιάζουν να έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Και φυσικά το να σας ζητήσουν να μπείτε στη μέση και να βοηθήσετε σε κάποιο (ή όλα) τα κομμάτια της πάντα σημαντικής ζωής τους είναι δεδομένο.

Τέτοιοι «εγώ, ο εαυτός μου και εγώ» άνθρωποι ευημερούν πάνω στις τάσεις σας να βοηθάτε τους ανθρώπους.

Κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας αν πραγματικά απολαμβάνετε την παρέα αυτού του ανθρώπου, ή αν είστε εκεί μόνο λόγω της ανικανότητας σας να πείτε εύκολα «όχι».

Αν ισχύει το τελευταίο, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από τη σχέση και να βρείτε νέους φίλους που ενδιαφέρονται πραγματικά να σας ρωτήσουν τι κάνετε εσείς.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αυτούς που ειλικρινά ενδιαφέρονται για τις ανάγκες σας και που ρωτάνε για τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή σας (καλά και κακά), χωρίς να τους ζητήσετε να το ρωτήσουν.

Σύντομα θα ξεχάσετε για σχέσεις που ποτέ δεν φαινόταν ότι εσείς είχατε σημασία μέχρι το άλλο άτομο να είχε κάποια ανάγκη.

Δίνοντας στον εαυτό σας τόση προσοχή όση έχετε την τάση να δίνετε σε άλλους, θα προσέξετε ότι τα επίπεδα στρες σας μειώνονται και η ευεξία σας βελτιώνεται.

Είναι θαυμάσιο να βοηθάτε άλλους, αλλά όταν η βοήθεια αυτή γίνεται η μόνη συμπεριφορά με την οποία νιώθετε άνετα, μπορεί να σας καθορίσει, να σας αδειάσει, ακόμη και να ενθαρρύνει άλλους να στρέφονται σε σας μόνο όταν βολεύει καλύτερα τις ανάγκες τους.

Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο επιτέλους. Το αξίζετε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Click to Hide Advanced Floating Content