Τα Οφέλη της Καθαρής Διατροφής (Clean Eating)

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου, 2018

Τροφές για καθαρή διατροφήΌλοι ξέρουμε ότι πρέπει να φάμε για να ζήσουμε, όμως οι επιλογές διατροφής που έχουμε πλέον έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένης και υπερβιομηχανοποιημένης τροφής που καταναλώνουμε, ο ανθρώπινος πληθυσμός υποφέρει από υπερβολικό βάρος και ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση για να αναφέρουμε απλά μερικές.

Τι σημαίνει η “Καθαρή Διατροφή” (Clean Eating);

Αυτοί που επιλέγουν να τρώνε καθαρά το κάνουν ενσυνείδητα, κάτι που σημαίνει ότι καταβάλλουν προσπάθεια για να επιλέξουν υγιεινές και ανεπεξέργαστες τροφές. Παρά το ότι η φράση «καθαρή διατροφή» (Clean Eating) είναι πολύ δημοφιλής και εμφανίζεται συνέχεια στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα είναι ένα απλό ζήτημα που βασίζεται σε απλές επιστημονικές αρχές. Αυτοί που ακολουθούν αυτή τη διατροφή τρώνε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και αποφεύγουν κορεσμένες και λιπαρές τροφές. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουν τις επεξεργασμένες και τροποποιημένες τροφές.

Ένα πρόγραμμα καθαρής διατροφής επιτρέπει έναν ιδιαίτερα ευέλικτο και εύκολο τρόπο ζωής επειδή σε αντίθεση με πολλές περιοριστικές δίαιτες της μόδας, η καθαρή διατροφή μπορεί να προστεθεί στις καθημερινές δραστηριότητες του καθενός. Η καθαρή διατροφή (Clean Eating) έχει μάλλον υψηλό ποσοστό επιτυχίας επειδή η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται δεν είναι ορισμένη, όμως ο κόσμος συνήθως έχει πρόβλημα με την έλλειψη των τεχνητών συστατικών σε σχέση με την γεύση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επιλέξουμε την καθαρή διατροφή (Clean Eating) όπως η αυξημένη ενεργητικότητα, η βελτιωμένη δύναμη, η απώλεια βάρους, περισσότερη αυτοπεποίθηση και μακροβιότητα.

Τι τρώμε στην Καθαρή Διατροφή (Clean Eating);

Πράσινη ΣαλάταΜε την καθαρή διατροφή (Clean Eating), οι καλύτερες τροφές από την κάθε κατηγορία επιλέγονται. Καταναλώνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και «καλά» λιπαρά ενώ αποφεύγονται ή μετριάζονται η ζάχαρη, το αλάτι και τα «κακά» λιπαρά. Επιλέγονται τροφές και γεύματα με απλά συστατικά και μόνο αυτά τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αποκαλέσετε με το όνομα τους. Με αυτή τη διατροφή είναι υποχρεωτικό να σχεδιάσετε τα γεύματα σας. Δεν θέλετε να σας πιάσει κάποια στιγμή η ανάγκη για γρήγορο φαγητό επειδή ξεχάσατε το γεύμα σας. Θυμηθείτε να πίνετε περισσότερο νερό και να περιορίσετε το αλκοόλ ώστε να μπορέσει το σώμα σας να καθαρίσει από τις βλαβερές τοξίνες και να είναι καλά ενυδατωμένο.

Ένα άλλο «μεγάλο» πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο το είδος της τροφής που καταναλώνεται αλλά και το μέγεθος των μερίδων. Πριν γυρίσετε σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές μία από τις οποίες είναι πολύ βασική και είναι η μείωση των μερίδων σας.

Η καθαρή διατροφή (Clean Eating) αφορά κατανάλωση πολλών φυσικών, φρέσκων τροφών ελέγχοντας την ποσότητα της κάθε μερίδας την ώρα του φαγητού. Η διάθεση χρόνου για τον σχεδιασμό των γευμάτων στο σπίτι βοηθάει στην μείωση της ανάγκης για κατανάλωση γρήγορου φαγητού. Μειώνοντας ή μη καταναλώνοντας επεξεργασμένες τροφές, τα χημικά μειώνονται και αφαιρούνται από το σώμα με αποτέλεσμα μία πιο υγιή και ενεργητική ζωή.